De beste foto-appene til iPhone

Få mest mulig ut av iPhone-kameraet med disse appene

Når Apples fotoapper kommer til kort.

POPULÆRT KAMERA: Stadig flere tar bilder med mobilen, og mobilkameraene blir bare bedre og bedre. Det du trenger nå er en skikkelig god foto-app! Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
POPULÆRT KAMERA: Stadig flere tar bilder med mobilen, og mobilkameraene blir bare bedre og bedre. Det du trenger nå er en skikkelig god foto-app! Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Uten å ha tall å vise til, tror vi de aller fleste bruker den medfølgende kamera-appen når de skal ta bilder med mobilen.

På iPhone er det Apples app «Kamera» som gjelder. Den er kjapp og enkel, og har i grunnen det du trenger av funksjoner når det kommer til å ta både stillbilder og video.

Du kan justere lysstyrke ved å sveipe opp og ned på kamerasøkeren, legge på filtre i sanntid, og så kan du ta bilder/video i forskjellige formater, eksempelvis panoramabilder og saktefilm.

I ettertid kan du redigere bildene i Apples Bilder-app.

Det finnes imidlertid også en haug med tredjeparts-apper for å både ta og redigere bilder på iPhone, enten om du ønsker tilgang på manuelle innstillinger, ulike effekter og mye mer.

Vi har samlet sammen noen av fotoappene til iPhone vi synes er best.

Halide Camera

Til tross for å være fullstappet av funksjoner, er Halide Camera utrolig enkel å bruke. Alle funksjoner er nemlig lett tilgjengelig, slik at du skal kunne bruke appen med én hånd. Brukergrensesnittet er ryddigere og mer intuitivt enn veldig mange andre avanserte fotoapper.

RYDDIG: Halide Camera er enkel i bruk til tross for at det har en del funksjoner. Trykker du på M-ikonet, forsvinner ISO- og AWB-knappene. Skjermbilde: Kirsti Østvang
RYDDIG: Halide Camera er enkel i bruk til tross for at det har en del funksjoner. Trykker du på M-ikonet, forsvinner ISO- og AWB-knappene. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Halide Camera har en «Smart Auto»-modus som tar seg av alle innstillinger for deg, men du har også tilgang på manuelle innstillinger.

Du kan imidlertid velge om du vil ha disse synlige eller ikke; noen ganger har man kanskje ikke behov for å se alt. Derav det ryddige grensesnittet.

Når det kommer til manuelle innstillinger, kan du blant annet velge mellom autofokus eller manuell fokus, justere hvitbalanse og lysfølsomhet (ISO) eller gå i portrettmodus (depth) fra hovedskjermen.

Vil du justere eksponering, er det bare å sveipe fingeren opp og ned på skjermen («Quick EV»).

Du kan dessuten få opp et histogram (øverst til venstre) for å se fordelingen av lys i bildet, slik at du kan se hvordan bildet ditt blir eksponert.

Halide Camera lar deg ta bilder i RAW-format, men du kan også bruke vanlig jpeg. eller det nye plassbesparende HEIC-formatet om du heller ønsker det. Du kan også velge både RAW og et av de andre formatene.

Alt i alt gir Halide Camera deg det beste fra begge verdener; du får tilgang til manuelle innstillinger, men kan skjule de om du vil. Som regel vil du kanskje bare bruke auto-innstillingene, men så støter du på de situasjonene som krever litt mer finjustering.

DETALJER: Du kan bla gjennom bilder du tar tatt og se detaljer som hva slags lukkertid som er brukt eller hvilken ISO-verdi det er tatt med. Eller om det er tatt i portrettmodus, slik som i dette tilfellet. På skjermbildet til høyre kan du se hvordan du kan tilpasse verktøylinja i appen. Skjermbilde: Kirsti Østvang
DETALJER: Du kan bla gjennom bilder du tar tatt og se detaljer som hva slags lukkertid som er brukt eller hvilken ISO-verdi det er tatt med. Eller om det er tatt i portrettmodus, slik som i dette tilfellet. På skjermbildet til høyre kan du se hvordan du kan tilpasse verktøylinja i appen. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Last ned:
Halide Camera for iOS (App Store, 65 kroner)

ProCam 5

Hvis du ikke kan få nok av manuelle innstillinger, er kanskje ProCam mer aktuell. Speilrefleks-elskernes drømme-app, blir den gjerne omtalt som. I stedet for å gjemme bort justeringsmulighetene i undermenyer, er de viktigste tilgjengelig rett på hovedskjermen.

LEVER OPP TIL NAVNET: ProCam har et brukergrensesnitt med mange innstillinger tilgjengelig, samtidig er det relativt oversiktlig. Skjermbilde: Kirsti Østvang
LEVER OPP TIL NAVNET: ProCam har et brukergrensesnitt med mange innstillinger tilgjengelig, samtidig er det relativt oversiktlig. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Her kan du justere eksponering, lukkertid, ISO og hvitbalanse, eller velge om bildet skal lagres i RAW- eller TIFF-format. Du kan også aktivere HDR. Har du en iPhone med to kameraer bak, kan du dessuten velge hvilket som skal brukes.

I tillegg til vanlig foto- og video-modus, finnes det en egen natt-modus hvor du kan stille lukkertida fra 1/8 sekund til 1 sekund, eller en «slow shutter»-modus for enda lenger lukkertid igjen (men da anbefales det at du bruker stativ). Dette kommer godt med på de kule bildene du tar av for eksempel motorveien på kveldstid, så du får lysstriper fra bilene.

Noe annet vi liker godt er at du kan velge bildeformat: I stedet for vanlig 4:3, går det an å velge 3:2 eller 16:9 – noe Apple ikke tillater selv.

I innstillingene finnes det mye mer du kan gjøre; du kan skru av eller på bildestabilisering, lukkerprioritet, manuell fokus-assistering, histogram, geotagging, datostempel og så videre. Her får du også enda flere lagringsalternativer.

MANGE MULIGHETER: I innstillingene er det mange funksjoner du kan skru av og på. Det er også mulig å endre bildeformatet. Skjermbilde: Kirsti Østvang
MANGE MULIGHETER: I innstillingene er det mange funksjoner du kan skru av og på. Det er også mulig å endre bildeformatet. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

I det hele tatt en svært funksjonsrik fotoapp som virkelig lever opp til navnet sitt.

Last ned:
ProCam 5 for iOS (App Store, 65 kroner)

Hydra

Hydra har en litt annen tilnærming enn de andre fotoappene vi har nevnt til nå. Den er laget spesielt for når du tar bilder i vanskelige lysforhold, med en slags super-HDR-funksjon.

ENKELT BRUKERGRENSESNITT: Hydra har få funksjoner og innstillingsmuligheter. Du sveiper på skjermen for å bytte mellom de ulike modusene. Skjermbilde: Kirsti Østvang
ENKELT BRUKERGRENSESNITT: Hydra har få funksjoner og innstillingsmuligheter. Du sveiper på skjermen for å bytte mellom de ulike modusene. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Mens de fleste HDR-funksjoner tar tre bilder med ulik eksponering og syr de sammen til ett, kan Hydra ta opptil 20 bilder, noe som i teorien skal gi et bedre resultat.

Hydra har et par andre moduser også; video-HDR, lo-light, zoom og høy oppløsning.

  • Apples Kamera-app har ikke HDR-funksjon på videoopptak, og utviklerne av Hydra sier denne modusen fungerer best for lyse scener.
  • Lo-light-modusen er for når det er ordentlig mørkt, og setter sammen flere bilder for å fjerne så mye støy som mulig.
  • Med zoom-funksjonen kan du ta bilder med enten 2x eller 4x zoom, og også her tas det mange bilder for å få et lages et bilde på 32 megapiksler med 8MP-sensoren til iPhone, noe som skal gi enda flere detaljer enn vanlig.

Vi har riktignok brukt den «vanlige» HDR-funksjonen mest.

Under kan du se at Hydra faktisk får fram detaljene i den blå gangtunnelen, mens det med Apples Kamera-app blir mye mørkere. Da vi tok bildet, kunne vi se at Hydra brukte 11 bilder for å oppnå sitt resultat.

Den takler dog bevegelse ganske dårlig, siden den tar så mange flere bilder enn en standard HDR-funksjoner.

IPHONE X VS HYDRA: HDR-bilde tatt med henholdsvis Apples Kamera-app (til venstre) og Hydra (til høyre) Klikk for større bilde.
IPHONE X VS HYDRA: HDR-bilde tatt med henholdsvis Apples Kamera-app (til venstre) og Hydra (til høyre) Klikk for større bilde. Vis mer

Last ned:
Hydra for iOS (App Store, 55 kroner)

Focos

Vi har tidligere omtalt denne appen, som gjør kule ting med portrettbilder tatt på iPhone. Den kan brukes som kamera-app, slik at du kan ta portrettbilder og redigere dem etterpå.

Det mest interessante er imidlertid at du kan manipulere bildene også i dybden, slik at du for eksempel kan velge hva som skal være fokus i et portrettbilde etter at det er tatt, bare ved å trykke på ønsket sted i bildet.

FLYTT FOKUS: Her hadde vi i utgangspunktet fokusert på lysballen, men med Focos kunne vi velge ansiktet til barnet i stedet. Skjermbilde: Kirsti Østvang
FLYTT FOKUS: Her hadde vi i utgangspunktet fokusert på lysballen, men med Focos kunne vi velge ansiktet til barnet i stedet. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Via en skyvebryter kan du så justere hvor uskarp du vil at bakgrunnen skal være.

I tillegg finnes det muligheter (i pro-utgaven) for å endre bohek-formen fra sirkler til hjerter, sommerfugler, stjerner og den slags, samt flere andre redigeringsmuligheter.

Focos er i utgangspunktet gratis å laste ned fra App Store, men vil du låse opp alle funksjonene, må du betale 109 kroner. Du kan også abonnere på pro-utgaven til 11 kroner i måneden.

Last ned:
Focos for iOS (App Store, gratis)

Sjekk også ut …

Du kan velge og vrake mellom fotoapper på App Store, faktisk kan det bli i overkant mange alternativer. Her er enda flere av våre favoritter:

  • Slow Shutter Cam (gratis): Hvis du egentlig er fornøyd med den innebygde kamera-appen, men gjerne skulle hatt en app som hjalp deg å ta de kule bildene på kveldstid med lysstriper, sjekk ut Slow Shutter Cam, som for øvrig er gratis å laste ned fra App Store.
  • Camera+ (33 kroner): Er en gammel traver innen fotoapper til iPhone. Denne er både kamera-app og redigerings-app i ett; du kan ta bilder med den og får tilgang på blant annet manuelle kontroller, og etterpå kan du beskjære, justere for eksempel farger, lysstyrke og kontrakst, legge på filtre, rammer og mye mer.
  • Darkroom (gratis): En av de beste fotoredigerings-appene til iPhone. Gratisversjonen gir deg de mest essensielle verktøyene, men du kan betale for å få tilgang på enda flere, deriblant et veldig bra Photoshop-aktig kurve-verktøy som lar deg enkelt justere farge og tone i bildet. I tillegg følger det med en rekke fine filtre hvis du ikke synes Instagrams duger. For å låse opp alle funksjoner må du ut med 85 kroner.
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer