iPhone X - førsteinntrykk

Face ID fungerer forbausende godt

Vi har brukt iPhone X tre dager – her er våre førsteinntrykk.

AVANSERT TEKNOLOGI: Apples ansiktsinnlogging, Face ID, er lett å sette opp og fungerer nesten hver eneste gang. Foto: Andreas Carlsen
AVANSERT TEKNOLOGI: Apples ansiktsinnlogging, Face ID, er lett å sette opp og fungerer nesten hver eneste gang. Foto: Andreas Carlsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selve testen av iPhone X kommer ikke før i neste uke, men la oss allikevel dele noen tanker om Apples nye toppmodell etter å ha brukt den de siste dagene.

Lås opp med fjeset

Ved siden av at iPhone X har svært tynne skjermkanter sammenlignet med tidligere iPhone-modeller, er den mest åpenbare endringen at Apples ikoniske hjemknapp er borte.

Den har tross alt vært der siden den første iPhone-modellen ble lansert for ti år siden. Men – skal man lage en telefon med ekstra tynne rammer må man a) plassere fingeravtrykksleseren på (bak-)siden eller b) fjerne den helt.

Samtlige av konkurrentene har valgt alternativ a, men Apple har, som de fleste har fått med seg, fjernet fingeravtrykksleseren helt fra iPhone X.

KNAPPEN ER BORTE: iPhone X låses opp med ansiktet, der svært avansert teknologi skanner ansiktet ditt og låser opp telefonen imponerende raskt om det er du som holder den. Foto: Andreas Carlsen
KNAPPEN ER BORTE: iPhone X låses opp med ansiktet, der svært avansert teknologi skanner ansiktet ditt og låser opp telefonen imponerende raskt om det er du som holder den. Foto: Andreas Carlsen Vis mer

Nå er det nemlig ikke lenger «Touch ID», men «Face ID» som gjelder. Og det er nok sterkt medvirkende til at prisen har nådd et nytt nivå. iPhone X starter nemlig på smått vanvittige 10.990 kroner for 64 GB-utgaven, med 1700 kroner i pristillegg om du vil ha 256 GB lagringsplass.

Nå skal det sies at mange nok vil klare seg med den minste av de to – fra iOS 11 komprimerer Apple både bilder og video på en annen måte enn før, som gjør at de tar opp omtrent halvparten av lagringsplassen.

En liten Kinect

Teknisk sett er det ganske imponerende hva Apple har fått til på denne telefonen, for i praksis har selskapet klart å bygge en modul tilsvarende en Microsoft Kinect (du vet, den kameradingsen til Xbox), men på svært mye mindre plass.

MYE TEKNOLOGI: Slik er Apples Trudepth-løsning bygd opp. Foto: Apple
MYE TEKNOLOGI: Slik er Apples Trudepth-løsning bygd opp. Foto: Apple Vis mer

Den ligger riktignok over skjermbildet, slik at det får en slags «leppe» på toppen, men inni denne leppa sitter det en rekke sensorer og innretninger. Blant annet en liten projektor som sender ut 30.000 prikker mot ansiktet ditt, og der et kamera analyserer hvordan disse prikkene treffer deg. Dette gjøres med infrarødt lys og kan ikke sees av det menneskelige øyet. Apple kaller teknologien Truedepth, siden den gjør målingene i dybden.

Da nytter det ikke å finne frem et bilde av den som eier telefonen for å logge seg på, selv om det finnes enkelte rapporter om at tvillinger kan slippe forbi låsen. Wired hyret inn profesjonelle og prøvde så godt de klarte, men uten suksess.

GODT FRONTKAMERA: På iPhone X får du portrettmodus også på frontkameraet, der bakgrunnen gjøres kunstig uskarp. Foto: Pål Joakim Pollen
GODT FRONTKAMERA: På iPhone X får du portrettmodus også på frontkameraet, der bakgrunnen gjøres kunstig uskarp. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Og siden Apple da har to kameraer på forsiden, betyr det at du også kan bruke portrettmodusen, der man gjør bakgrunnen kunstig uskarp, også på selfie-bilder. Det har tidligere kun vært forbeholdt hovedkameraet på baksiden.

Vi har også prøvd den splitter nye utgaven av Clips-appen fra Apple, der hodet kan isoleres fra bakgrunnen, puttes i andre omgivelser og fargekorrigeres – i sanntid. Det er ganske imponerende og en god demonstrasjon av kreftene i den nye A11 Bionic-brikken som sitter på innsiden.

Enkel å sette opp

Face ID setter du opp når du drar igjennom det initielle oppsettet av telefonen. Alt du trenger å gjøre er å holde telefonen opp foran ansiktet og deretter helle hodet rundt i en sirkel, slik at kameraet får fanget deg fra alle vinkler. Altså litt på samme måte som når du legger fingeren på fingeravtrykksleseren flere ganger på en annen iPhone-modell.

TO RUNDER: Face ID settes opp ved at du beveger ansiktet rundt i en sirkel slik at Truedepth-kamreaet får fanget deg fra alle vinkler. Dette gjøres to ganger, og så er du klar til dyst. Foto: Andreas Carlsen
TO RUNDER: Face ID settes opp ved at du beveger ansiktet rundt i en sirkel slik at Truedepth-kamreaet får fanget deg fra alle vinkler. Dette gjøres to ganger, og så er du klar til dyst. Foto: Andreas Carlsen Vis mer

Da vi fikk demonstrert telefonen, gjorde Apples utsendte også et poeng av at Face ID bruker maskinlæring slik at du etter noen dagers bruk vil oppleve opplåsingen som enda mer presis enn før.

Men vi må si – allerede fra første sekund har Face ID imponert oss i stor grad. Den skal også være god på å identifisere deg selv om du skulle ha på deg caps, solbriller, skjerf eller lignende, så det er noe vi skal teste videre på.

Du kan holde telefonen helt vanlig

På Samsungs iris-skanner, som først dukket opp på avdøde Note 7 og også er på plass på åttermodellene (S8/S8 Plus og Note 8), er du nødt til å holde telefonen relativt rett foran fjeset og helst på en viss avstand. Det føles i de fleste situasjoner svært unaturlig. Den enklere ansiktsgjenkjenningen på Samsung-telefonene er ikke like kresen hva gjelder plassering, men er lett å lure, der du bare trenger et bilde av den som eier telefonen.

Vi var derfor spente på hvordan dette ville fungere på iPhone X. Og det er bare å ta av seg hatten – jeg kan telle på én hånd antall ganger jeg har vært nødt til å taste inn PIN-koden, og det har som regel vært i sterkt motlys, eller fordi andre har holdt den først, der telefonen ber om PIN-kode fordi den ikke finner mitt ansikt.

Ja, til min kones store glede, sparte jeg faktisk skjegg til jeg skulle hente ut iPhone X-testmodellen, for så å barbere bort mesteparten morgenen etter. Det var også helt uproblematisk. Hva man ikke gjør for jobben, si.

HOLD DEN SOM DU PLEIER: Face ID krever ikke at du holder telefonen rett foran ansiktet – her er en typisk positur som fungerer brillefint. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
HOLD DEN SOM DU PLEIER: Face ID krever ikke at du holder telefonen rett foran ansiktet – her er en typisk positur som fungerer brillefint. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

I tillegg - det har aldri vært nødvendig å holde telefonen på noen spesiell måte. Det fungerer fint fra hoftehøyde slik man ofte står mens man venter på t-banen og i de fleste andre sammenhenger, og du trenger på ingen måte å se rett inn i kameraet.

Stort sett løfter du telefonen opp fra lomma slik at skjermen tennes automatisk, for så å sveipe opp fra bunnen, og omtrent parallelt blir ansiktet ditt skannet. Noen ganger må man vente et lite halvsekund, men aldri så lenge at man lar seg irritere. Dog skal det sies at vi jevnt over bruker noen tideler ekstra på å låse opp telefonen med Face ID enn med Touch ID.

Ny navigering

Fraværet av en hjemknapp gjør også at at navigeringen på iPhone X er litt annerledes enn på øvrige modeller.

I denne videoen ser du hvordan navigeringen fungerer:

Vi har fått Apple iPhone X til test, og viser deg hvordan Face ID, Animoji og det å bruke en iPhone helt uten hjemknapp fungerer. Vis mer

Vil du tilbake til hjemskjermen, flikker du oppover fra bunnen. Gjør du det, men holder fingeren nede på midten av skjermen, får du opp kjørende apper, på samme måte som når du dobbelttrykker på hjemknappen på øvrige iPhone-modeller. Vi liker også svært godt muligheten til å sveipe sidelengs langs nedre del av skjermbildet for å veksle mellom apper; tilsvarende det å bruke fire fingre på en iPad.

Med andre ord får du ikke lenger opp kontrollsenteret når du sveiper opp fra bunnen – det er tilgjengelig ved å trekke fingeren ned fra øverste høyre hjørne, mens du får varselmenyen som vanlig ved å trekke ned fra toppen, men da unngå det høyre hjørnet.

Litt uvant er det, men det sitter kjapt i fingrene. Og det er ganske uvant for Apple å gjøre brukerinteraksjonen annerledes på én modell.

Det svakeste punktet er for øvrig Apples «reachability»-funksjon, som er tilgjengelig på øvrige modeller ved å prikke to ganger lett på hjemknappen. Da skyves bildet halvveis ned, slik at toppen blir lett å nå med én hånd. Tilsvarende gest på iPhone X er å sveipe ned helt fra bunnen av telefonen, men det er det stort sett problematisk å få til på første forsøk.

Mye er ikke tilpasset ennå

Skjermen på iPhone X er i 19,5:9-format; altså enda litt smalere/høyere enn på Samsung, Huawei og de andre rammeløse modellene denne høsten. iPhone X er den første fra Apple med AMOLED-skjerm, og den ser kort og godt helt fantastisk ut. Sort er endelig ordentlig sort, og Apple har valgt å tune panelet svært edruelig, slik at fargene på ingen måte er så mettet som de er hos enkelte av konkurrentene.

UTNYTTER HELE: Premier League-appen er en av appene som har blitt skrevet om til å støtte iPhone X-skjermen, og som du ser brukes også feltene ved siden av leppa. Foto: Pål Joakim Pollen
UTNYTTER HELE: Premier League-appen er en av appene som har blitt skrevet om til å støtte iPhone X-skjermen, og som du ser brukes også feltene ved siden av leppa. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Men leppa på toppen gjør at utviklere må designe om appene sine for å bruke hele skjermen. Akkurat her er det fortsatt veldig mange apper som ikke er tilpasset iPhone X-skjermen; også fra kjente aktører som Google (Gmail, Maps og Kalender, for eksempel) og Microsoft (Outlook).

TYKKE RAMMER: Når du bruker en app som ikke er tilpasset skjermen, som Google Maps i dette tilfellet, får du sorte felter over og under. Foto: Pål Joakim Pollen
TYKKE RAMMER: Når du bruker en app som ikke er tilpasset skjermen, som Google Maps i dette tilfellet, får du sorte felter over og under. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Når appene ikke er optimalisert, dekker de et område likt slik det ville ha sett ut på en annen iPhone, altså med romslige sorte felter øverst og nederst på denne skjermen. Det er naturlig å anta at større aktører vil fikse opp slik at det ser litt bedre ut, men også at mange mindre aktører ikke vil gjøre det, og at nisjeapper og eldre apper kanskje aldri får utnyttet hele skjermbildet på denne telefonen.

Selve leppa gjør ingen store ting ut av seg når du holder telefonen i portrettmodus – den øverste linja brukes tradisjonelt til klokke, nettverk og lignende uansett, og det meste er bevart der, men ikke alt – borte er blant annet batteriprosent, Bluetooth-ikon og månen, som indikerer at telefonen er satt i ikke forstyrr-modus. Når du holder telefonen i landskapsmodus, kan den imidlertid være til en viss irritasjon.

Dog skal det sies at apper som Netflix og YouTube uansett ikke har så bredt innhold at det berører denne leppa, og at det ikke er før du zoomer i bilder eller leser nettsider på tvers at du vil merke særlig til den.

Vi stopper der i denne omgang, men kommer som sagt tilbake med full test i neste uke. Førsteinntrykket av iPhone X er i hvert fall svært godt, og er du ville til å betale såpass mye, blir du neppe skuffet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer