Apple Music:

Får snart bedre lyd

Både tapsfritt komprimert lyd og Dolby Atmos kommer til hele musikkbiblioteket.

FÅR SUPERLYD: Snart vil Apple Music både by på tapsfritt komprimert musikk og spatial audio på hele sitt musikkbibliotek. Foto: Pål Joakim Pollen
FÅR SUPERLYD: Snart vil Apple Music både by på tapsfritt komprimert musikk og spatial audio på hele sitt musikkbibliotek. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Flere strømmetjenester tilbyr nå bedre lydkvalitet enn det som var vanlig tidligere. Først ut var Tidal/Wimp, som allerede i 2013 kunne tilby tapsfritt komprimert lyd om du betalte for et noe dyrere Hifi-abonnement. De senere åra har selskapet også tilbudt tjenesten Tidal Masters med enda bedre lydkvalitet (24-bit/96 kHz).

Også Spotify annonserte tidligere i år at de snart vil tilby et eget Spotify Hifi-abonnement for dem som er ekstra opptatte av god lyd. Fra før har også Amazon et eget Music HD-abonnement med tilsvarende muligheter.

Apple oppgraderer biblioteket

Nå har Apple gjort det klart at deres Apple Music-bibliotek vil bli oppgradert fra juni av med tapsfritt komprimert lyd. Fra start av skal 20 millioner av de totalt rundt 75 millioner sporene tjenesten har å by på tilbys med høyere lydkvalitet, men i løpet av året skal samtlige spor være oppgradert.

Og det uten ekstra kostnad for kundene - studenter og familieabonnementer inkludert. Det har gjort at Amazon senest i går annonserte at deres Music HD-abonnement ikke lenger ville utgjøre noen ekstra kostnad over den «vanlige» Unlimited-tjenesten.

Selskapet undestreker at dette kun vil gjelde abonnementstjenesten - det vil ikke være mulig å kjøpe enkeltspor/album som er tapsfritt komprimert, og det tilbys ei heller som en del av iTunes Match-tjenesten.

Kvaliteten strekker seg til 24-bit/48 kHz som støttes direkte av Apple-enheter, mens 24-bit/192 kHz vil kreve at man har koblet utstyret via en DAC.

3D-lyd

I tillegg til bedre lydkvalitet vil Apples tjeneste også tilbys med såkalt «spatial audio» med Dolby Atmos, altså der lyden fra ulike instrumenter blir plassert i et 3D-rom.

Dette er noe både Airpods Pro og Airpods Max byr på allerede og gjør blant annet at musikken «flytter seg» når du vrir hodet til sidene fra avspillingsenheten.

Spatial audio fra Apple Music skal fungere med alle Apple-/Beats-enheter som har W1 eller H1-chipen innabords, altså de fleste lydenhetene Apple har lansert de siste åra. Det inkluderer også Apple TV 4K, som da kan tilby den teknikken når den er koblet til TV/lydanlegg.

Ikke tapsfritt i Airpods

Nettstedet The Verge har fått klarhet i at ingen Airpods-enheter støtter tapsfritt komprimert lyd. Airpods/Airpods Pro er helt trådløse, og Apple har ingen kodek utover AAC for å overføre så høy lydkvalitet.

Kanskje litt oppsiktsvekkende er at Apples relativt kostbare hodetelefoner, Airpods Max, heller ikke kan spille den tapsfrie lyden, selv når de er koblet til med kabel.

De støtter nemlig ikke overføring av digital lyd via kabelen, så her konverteres lyden først til analoge signaler før de blir konvertert tilbake i hodetelefonene, men det er ikke en prosess som skjer tapsfritt, ifølge Apple.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer