iPhone 12

Farvel til strømadapter og ørepropper i esken

Miljøtiltak, hevder Apple. Kritikerne er ikke helt enige.

STØTTER 5G: Alle de nye iPhone-modellene støtter raskere mobilsurfing over 5G-nettet. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Video: Apple. Foto: Apple / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I forbindelse med lanseringen av iPhone 12 kommer ikke Apple lenger til å legge ved strømadapter og kablede ørepropper i esken. Selv ikke den dyreste utgaven, som koster fra 13 990 kroner, har dette som standard.

Selskapet begrunner avgjørelsen med at det bidrar til å redusere karbonutslipp. Det gjør eskene mindre og lettere, og gjør at Apple kan frakte 70 prosent flere av dem per pall.

Endringen gjelder ikke bare nye iPhone 12, men også de eldre modellene Apple fremdeles har i sortimentet; iPhone SE, iPhone 11 og iPhone Xr.

Miljøet eneste grunn?

Noen vil mene det er på høy tid å fjerne strømadaptere og hodetelefoner som tilbehør til smartmobiler. En ny FN-rapport har beregnet mengden EE-avfall som ble generert i verden i 2019 til 53,6 millioner tonn, ifølge Gizmodo.

Mange har dessuten nok av denne typen utstyr fra før. Ifølge Apple har de solgt 700 millioner Lightning-hodetelefoner og 2 milliarder strømdaptere. For dem som har gått over til trådløse hodetelefoner, vil kablede også være overflødig.

Kritikerne vil derimot ha det til at det skyldes mer at Apple ønsker å øke sine marginer og senke fraktkostnader, og så kan de i tillegg tjene en ekstra slant på at folk må kjøpe nye strømadaptere eller trådløse hodetelefoner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer