iPhone 12

Farvel til strømadapter og ørepropper i esken

Miljøtiltak, hevder Apple. Kritikerne er ikke helt enige.

STØTTER 5G: Alle de nye iPhone-modellene støtter raskere mobilsurfing over 5G-nettet. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Video: Apple. Foto: Apple / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I forbindelse med lanseringen av iPhone 12 kommer ikke Apple lenger til å legge ved strømadapter og kablede ørepropper i esken. Selv ikke den dyreste utgaven, som koster fra 13 990 kroner, har dette som standard.

Selskapet begrunner avgjørelsen med at det bidrar til å redusere karbonutslipp. Det gjør eskene mindre og lettere, og gjør at Apple kan frakte 70 prosent flere av dem per pall.

Endringen gjelder ikke bare nye iPhone 12, men også de eldre modellene Apple fremdeles har i sortimentet; iPhone SE, iPhone 11 og iPhone Xr.

DETTE FØLGER MED: På Apples nettsider kan vi nå lese at alle iPhone-modeller kun kommer med telefon og ladekabel i esken. Skjermbilde: Dinside.no
DETTE FØLGER MED: På Apples nettsider kan vi nå lese at alle iPhone-modeller kun kommer med telefon og ladekabel i esken. Skjermbilde: Dinside.no Vis mer

Miljøet eneste grunn?

Noen vil mene det er på høy tid å fjerne strømadaptere og hodetelefoner som tilbehør til smartmobiler. En ny FN-rapport har beregnet mengden EE-avfall som ble generert i verden i 2019 til 53,6 millioner tonn, ifølge Gizmodo.

Mange har dessuten nok av denne typen utstyr fra før. Ifølge Apple har de solgt 700 millioner Lightning-hodetelefoner og 2 milliarder strømdaptere. For dem som har gått over til trådløse hodetelefoner, vil kablede også være overflødig.

Kritikerne vil derimot ha det til at det skyldes mer at Apple ønsker å øke sine marginer og senke fraktkostnader, og så kan de i tillegg tjene en ekstra slant på at folk må kjøpe nye strømadaptere eller trådløse hodetelefoner.

Alle de nye iPhone-modellene kommer med en USB-C til Lightning-kabel i esken, så det er likevel fare for at du blir nødt til å kjøpe en ny strømadapter om du vil bruke den nyere kabelen.

Senker prisen

Apple har riktignok satt ned prisen på både strømadapter og sine kablede EarPods-ørepropper, som begge nå koster 229 kroner, ned en hundrelapp fra den originale prisen.

Den nye strømdapteren er dessuten en raskere 20 watts-lader, opp fra 18 watt som fulgte med iPhone 11 Pro og Pro Max. Før det har man fått en treg 5 watts lader i iPhone-esken.

Går mot fullstendig trådløs iPhone

Dette kan også være et steg på veien mot en fullstendig trådløs iPhone som det lenge har gått rykter om. I stedet for å bytte fra Lightning- til USB-C-kontakt på sine telefoner, tror mange Apple kommer til å kutte kabelen helt.

De nye iPhone 12-modellene kommer med Apples nye trådløse ladesystem MagSafe, hvor de har plassert magneter rundt den trådløse ladespolen på innsiden av telefonen. Dette gjør at du enkelt kan feste MagSafe-tilbehør på iPhone, som trådløse ladere i tillegg til deksler og eventuelt annet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer