Offentlige USB-ladere

FBI advarer mot dette

- Unngå å bruke gratis ladestasjoner på flyplasser, hoteller eller kjøpesentere.

KAN MISBRUKES: Tenk deg ekstra om dersom du skal lade mobilen din på en offentlig lader. Foto Shutterstock
KAN MISBRUKES: Tenk deg ekstra om dersom du skal lade mobilen din på en offentlig lader. Foto Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du ute på farten og trenger å lade mobilen? Da bør du ifølge FBI unngå å bruke offentlige USB-ladestasjoner som er utplassert på flyplasser, hoteller eller kjøpesentere.

- Uhederlige aktører har funnet ut måter å bruke offentlige USB-porter til å introdusere skadevare og overvåkingsprogramvare på enheter. Ta med din egen lader og USB-kabel og bruk en elektrisk stikkontakt i stedet, skriver det amerikanske føderale politiet på Twitter.

Har du fått en ny «venn» på Snap ved navn «My AI»? Slik kan du fjerne den. Vis mer

«Juice jacking»

Denne typen angrep som FBI beskriver blir også kalt for «juice jacking».

Allerede i 2021 advarte Federal Communications Commission (FCC), et amerikansk forvaltningsorgan, mot å bruke offentlige USB-ladestastjoner, ifølge CNBC.

- Skadevare installert gjennom en infisert USB-port kan låse enheten eller eksportere personlige data og passord direkte til gjerningspersonen. Kriminelle kan bruke denne informasjonen til å få tilgang til onlinekontoer eller selge den til andre med onde hensikter, skrev FCC på sine nettsider.

Ifølge FCC kan det være de kriminelle som har lagt igjen kablene som er plugget i ladestasjonene.

Telenor har også vært ute med advarsel om å bruke ukjente USB-uttak for å lade mobilen.

«Dersom du kobler din mobiltelefon til en ukjent USB-tilkobling, kan informasjon på din mobiltelefon hentes ut. I tillegg gjør USB-ladepunkter det mulig å plassere skadevare på telefonen din», uttalte Telenor for noen år siden.

Anbefaler «USB-kondom»

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har tidligere sagt til DinSide at det er mulig å kjøpe et såkalt USB-kondom (også kalt USB-Blocker), som sikrer at det bare er strøm, og ikke data, som overføres mellom kontakten og mobilen.

- For å være helt sikker, anbefaler vi at man lader gjennom en vanlig stikkontakt fremfor USB-ladestasjoner, sier seniorrådgiver Anniken Beyer Fjeld i NSM til DinSide.

En annen bedre, og kanskje mer allmenn metode for å lade din telefon eller enhet når du er på farten, er å bruke en powerbank, ifølge Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).

- Da får du ladet telefonen din, uten at du kobler den til noe ukjent. Og, powebanken din, kan du lade på en slik offentlig "USB-kontakt", uten at det går utover sikkerheten, sier Eivind Reiner-Holm, seniorrådgiver i NorSIS til DinSide.

Unngå offentlige nett

Axios skriver det har vært få offentlig rapporterte tilfeller hva gjelder «juice jacking» de siste årene. Ifølge nettstedets cybersikkerhetsreporter er det et vanskelig angrep for hackere å gjennomføre - men svært effektiv når det først lykkes.

I tillegg til offentlige USB-ladestasjoner, frarådes man også å logge seg på offentlige Wi-Fi-nettverk.

Personer med ondsinnede hensikter kan snoke på trafikken og snappe opp sensitive opplysninger om uvitende brukere.

NorSIS har tidligere uttalt til Dinside at man bør bruke mobildata så langt det lar seg gjøre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer