Fem fine til mobilen

Ved å installere noen ekstra programmer på mobilen åpner du for nye bruksområder. Her er fem av våre favoritter.

Publisert
Sist oppdatert

For de fleste er mobiltelefonen til langt mer enn bare å snakke i, ja selv de mindre teknisk avanserte brukerne har for lengst funnet ut av fordelene med SMS og hvor kjekt det er å ha et kamera for hånden.

Andre igjen har gått dypt i mobilens menyer og funnet spill, radio, kalender og kalkulator - eller plutselig oppdaget at den lille dingsen har koblet seg til Internett.

Uansett er moderne mobiltelefoner små datamaskiner med større potensiale enn mange er klar over, og ved å sette deg inn i hva din telefon egentlig er i stand til vil du kunne få en helt annen brukeropplevelse.

Men for å utnytte dem til det fulle holder det ikke alltid med de programmene som følger med mobilen, og derfor finnes det også et utall forskjellige tilleggsprogrammer (applikasjoner) som kan installeres.

Noen er gode, noen er dårlige, noen er bare for noen få telefoner, noen koster penger, noen er gratis. Vi har plukket ut fem som er gode, gratis og for de aller fleste mobiler.

Foto: Andy Stafiniak
Foto: Andy Stafiniak Vis mer


Men merk at selv om programmene er gratis, så vil datatrafikken koste penger. Spesielt overføring av kart, bilder og vedlegg blir fort dyrt. Sjekk derfor hva du må betale slik at du unngår ubehagelige overaskelser i ettertid.

De fleste selskaper kan også tilby deg fastpris på datatrafikk, noe som kan være smart dersom du er mye på nett med telefonen.

Opera Mini

Fem fine til mobilen


I det store utland er den norske nettleseren Opera langt mer kjent enn det nyoppførte operabygget i Oslo. Men der den på vanlige datamaskiner ligger et stykke bak (i popularitet, ikke funksjonalitet) blant annet Microsofts Internet Explorer og Mozillas Firefox, har den gjentatte ganger vist seg å være den beste nettleseren til mobiltelefonen. Hvis du i det hele tatt har tenkt deg på nett med din mobil, er denne nesten et must!

Versjon 4.1 ble forresten nettopp sluppet, og skal være langt raskere enn forgjengeren.

Vil du vite mer om Opera Mini kan du se video her, eller laste ned og prøve selv på http://www.operamini.com

Google Maps med My Location

Fem fine til mobilen


Google Maps er som navnet sier en karttjeneste, men det er mer enn bare det. Du kan søke etter steder i kartene, og hvis du vet hvor du er - og skal - kan du også få veibeskrivelse slik at du lettere finner frem.

Og hvis du faktisk ikke helt vet hvor du er så kan My Location-delen hjelpe deg ved at du peiles inn via en av basestasjonene i nærheten.

Vil du vite mer om dette programmet har vi en langt fyldigere omtale her.

Eller gå rett til http://google.com/gmm

Gmail på mobilen

Fem fine til mobilen


Google har en finger i mye rart, også e-post. Deres nettbaserte e-posttjeneste Gmail brukes av mange, og det med god grunn - den er gratis, enkel (men også avansert om du vil) og du har nesten ubegrenset med plass.

Dessuten er det veeeldig uproblematisk å få e-posten på mobiltelefonen med Googles mobilapplikasjon for akkurat dette formålet. Gmailbrukere fra hele verden sverger til denne.

Du finner det her: http://gmail.com/app

Sjekk også ut disse triksene: Slik får du mest ut av Gmail

eBuddy / Fring

Fem fine til mobilen


Direktemeldingstjenester som MSN Messenger, Yahoo! Messenger og Google Talk er alle populære, og for deg som helst vil være tilgjengelig også når du er borte fra datamaskinen har vi blant annet eBuddy Mobile, som støtter disse tre og flere til.

Last ned rett på mobilen: http://get.ebuddy.com

Har du en telefon med Symbian OS eller Windows Mobile vil du kanskje heller sjekke ut Fring, som i tillegg blant annet lar deg ringe over Skype. Til og med gratis dersom du kan koble deg til et WiFi-nett.

Du finner Fring på http://www.fring.com

Flurry

Har du en litt eldre mobiltelefon er det ikke sikkert den har støtte for e-post eller RSS. (For så vidt mangler dette på noen nyere telefoner også.)

Fem fine til mobilen


For deg som kunne tenke deg en slik løsning har vi blant andre Flurry, som kan brukes gjennom mobilens nettleser og/eller via en java-applikasjon. E-postdelen kalles flurrymail og har støtte for de fleste adresser (Yahoo! Mail, Hotmail, Gmail osv.) inkludert POP og IMAP.

RSS-delen flurryfeeds lar deg legge til enkeltfeeds eller liste dersom du allerede har en RSS-leser.

Flurry har også flurrymobs som er en slags messenger-del, men der vil nok de fleste holde seg til eBuddy eller Fring.

Flurry finner du på www.flurry.com. Denne adressen gjelder både fra mobilen og via datamaskinen. Ønsker du å laste ned java-applikasjonen kan du gjøre dette rett fra mobilen etter å ha logget deg på.

Flurry er relativ enkel i både bruk og stil, noe som gjør den både egnet til telefoner med mindre skjermer og relativt snill når vi tenker datatrafikk.

Ser du forresten etter en mer avansert e-postapplikasjon som automatisk varsler deg når ny mail kommer inn kan du heller ta en kikk på Push fra Consilient eller Emoze.Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer