Android O, Google Lens og andre nyheter

Fem store nyheter fra Google

Her er det Google viste frem da de åpnet årets utviklerkonferanse.

NÅ FÅR SIRI KONKURRANSE: Google har lansert sin Assistant-tjeneste for iOS, men foreløpig kun for amerikanske brukere. Foto: Eric Risberg / TT / NTB Scanpix
NÅ FÅR SIRI KONKURRANSE: Google har lansert sin Assistant-tjeneste for iOS, men foreløpig kun for amerikanske brukere. Foto: Eric Risberg / TT / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den årlige utviklerkonferansen Google I/O går for tiden av stabelen i Mountain View, California, og tradisjon tro åpnet Google arrangementet ved å presentere en rekke nyheter.

I år var det dog ingen ny maskinvare å spore, men Google hadde ganske mye å by på allikevel.

Her er de viktigste tingene:

Google Lens

Google Lens er en tjeneste fra Google der kameraet blir smartere og kan gi informasjon om det du retter kameraet mot; altså som en slags videreføring av den gode, gamle Goggles-tjenesten.

Eksempler som ble vist var blant annet at Lens kunne identifisere en blomst eller et byggverk direkte i kamerasøkeren, vise brukeromtaler av en restaurant ved å peke på inngangspartiet eller peke kameraet mot en konsertplakat og få Google Assistant til å kjøpe billetter eller legge til arrangementet i kalenderen.

Her ser du hvordan du bare ved å peke kameraet mot en reklameplakat kan bestille billetter og mer til. Foto: Google
Her ser du hvordan du bare ved å peke kameraet mot en reklameplakat kan bestille billetter og mer til. Foto: Google Vis mer

Men den kanskje smarteste funksjonen av de som ble vist frem, var at du kunne rette kameraet mot klistremerket på en ruter (med SSID og passord) og så koble deg til nettverket uten å taste et eneste tegn. Det var jammen smart.

GOOGLE LENS: Finn ut hvilken blomst du ser på eller hvor god mat de har på restauranten du ser på. Eller koble deg til et trådløst nett bare ved å knipse klistremerket på baksiden av ruteren. Foto: Eric Risberg / AP / NTB Scanpix
GOOGLE LENS: Finn ut hvilken blomst du ser på eller hvor god mat de har på restauranten du ser på. Eller koble deg til et trådløst nett bare ved å knipse klistremerket på baksiden av ruteren. Foto: Eric Risberg / AP / NTB Scanpix Vis mer

Android O: Første betautgave

Google slapp også den første betautgaven av neste Android-utgave; Android O. Samtidig kan selskapet dunke seg på brystet og fortelle at Android nå er aktivert på over to milliarder enheter.

Blant nyhetene denne runden, rent funksjonsmessig, er blant annet støtte for bilde-i-bilde-video, slik at du kan la videoer rulle videre i et lite vindu på skjermen mens du gjør andre ting på telefonen.

Apper som har uleste varsler får en liten prikk på ikonet, og om du holder fingeren nede på et app-ikon, får du nå se varslene fra denne appen direkte på hjemskjermen. Andre nyheter er blant annet smartere merking av tekst og autoutfylling av brukernavn og passord også i apper når du starter dem for første gang.

Og – de rare Android-emojiene som ser ut som fingertupper blir også borte i Android O.

LANG TRYKK: I Android O blir apper som har uleste varsler merket. Varslene kan du se ved å holde fingeren nede på app-ikonet. Foto: Google
LANG TRYKK: I Android O blir apper som har uleste varsler merket. Varslene kan du se ved å holde fingeren nede på app-ikonet. Foto: Google Vis mer

Men det er også mye nytt under panseret. O-oppdateringen har stort fokus på ytelse og batteri. Blant annet skal det gå dobbelt så fort å starte Android fra en avslått telefon, og også apper skal startes raskere enn tidligere.

En av tingene som gjør at telefonene skal bruke mindre batteri, er smartere håndtering av apper som kjører i bakgrunnen.

Ved bruk av GPS, for eksempel, er det bare den aktive appen som får hente ut eksakt posisjon, mens apper som kjører i bakgrunnen må nøye seg med den siste kjente posisjonen, som da heller oppdateres periodevis i stedet for at appene står fritt til å starte GPS-posisjonering i ny og ne.

Android O vil typisk gå noen runder med betatesting før versjonen ferdigstilles og er klar for publikum. Dette skjer tradisjonelt på høsten, hvorpå det gjerne tar litt tid før produsentene sender ut oppdateringer til sine telefoner.

Foto får nye funksjoner

Google har stor suksess med sin fototjeneste, Google Foto, med over 500 millioner aktive brukere i måneden – ganske sterkt etter to år i markedet. Til sammen laster brukerne opp 1,2 milliarder bilder og videoer hver eneste dag.

På Google I/O presenterte Google tre nye funksjoner i Foto:

  • Forslag til hvem du skal dele med basert på hvem som er i bildene. Tar du bilder på en hyttetur, bruker Google sin svært imponerende ansiktsgjenkjenning for å finne ut hvem du har tatt bilde av, slik at appen kan foreslå å dele bildene med resten av gjengen helt av seg selv. Litt på samme måte som Facebook Moments, altså.
  • Delte biblioteker gjør det enklere å dele bilder med de nærmeste. Om du vil kan du dele alle bilder du tar med andre, eller sette det opp slik at det kun gjelder bilder som tilfredsstiller visse kriterier. For eksempel kan du sette det opp slik at alle bilder du tar av barna automatisk deles med kona.
  • Fotobøker for de som vil ha bilder på papir. Dette skal gjøres svært enkelt med foto-appen, der du kan få forslag til fotobøker etter en tur eller lignende. Googles algoritmer skal være gode på å plukke ut de beste bildene, eliminere duplikater og den slags, selv om du selvsagt får lov til å fikle med hvilke bilder som blir med. Tjenesten lanseres først i USA og Canada der en fotobok koster fra 10 dollar, men skal utvides til flere land etter hvert.
AUTOMATISK DELING: Snart kan du sette opp Google Foto slik at alle bilder du tar av barna automatisk deles med kona. Foto: Google
AUTOMATISK DELING: Snart kan du sette opp Google Foto slik at alle bilder du tar av barna automatisk deles med kona. Foto: Google Vis mer

Google Assistant på iOS

Kort tid etter at Google annonserte at Assistant var på vei til iOS, dukket den opp i den amerikanske utgaven av App Store.

Som med Android-utgaven fungerer den foreløpig bare på engelsk (åtte språk i løpet av året), og på iOS er du altså nødt til å ha en amerikansk iTunes-konto for å laste ned appen. Apple tillater ikke omprogrammering av Siri-hurtigtasten eller en «ok google»-stemmekommando, men Assistant kan startes direkte fra en widget på låseskjermen om du vil.

Og når Assistant gjør sitt inntog på iOS, får Siri solid konkurranse på sin egen plattform. The Verge har tatt en titt på hvordan det hele fungerer i videoen under:

Vis mer Vis mer

(Vi har tidligere testet hvordan Assistant fungerer på Android – da må du bytte til engelsk språk på telefonen.)

Nye VR-briller med posisjonssporing

I fjor høst lanserte Google sin VR-løsning, Daydream, der du fester en Daydream-kompatibel telefon i en VR-brille, og som i tillegg har en enkel håndkontroll slik at du kan navigere i menyer, spille spill og lignende.

I løpet av sommeren blir Samsungs S8-telefoner med i listen over Daydream-kompatible telefoner, men mer spennende er at Daydream i løpet av året får støtte for frittstående hodesett, altså der skjermen allerede er festet i brilla slik at du slipper å tømme mobilbatteriet.

Via teknologien kalt WorldSense, laget i samarbeid med Lenovo og Vive, skal disse hodesettene være i stand til å spore ikke bare at du vrir på hodet, men også hvordan du beveger deg – uten bruk av eksterne kameraer som følger med, slik det fungerer på HTC Vive-hodesettet.

Måten det gjøres på er ved hjelp av Googles Tango-teknologi, som ved hjelp av kameraer kan beregne avstander og dermed også hvordan du forflytter deg.

Og mye mer

På Google I/O viste Google frem flere ting. Blant annet en haug av nye funksjoner i Google Home, som å kunne bruke den som telefon (kun USA), vise søkeresultater på TV og integrere den med en haug av nye tjenester. I videoen under ser du noe av det som er nytt:

Vis mer Vis mer

Selskapet snakket også om Android Go, som er en lettvektervariant av Android myntet på fattige land med mindre kraftige telefoner og svakere tilgang til internett.

Android instant apps, som lar deg prøve en app direkte fra nettleseren uten å laste den ned, blir tilgjengelig for alle utviklere. Google har også lagt til Kotlin som offisielt programmeringsspråk til Android, i tillegg til Java.

Hele presentasjonen, som varer i drøye 2,5 timer, ligger på YouTube. Google har også postet en rekke innlegg på Google-bloggen med flere nyheter.

LES OGSÅ:
Nå kan du bruke Google Earth rett i nettleseren
Nå er det på tide at disse sju dingsene kommer til Norge

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer