TEST: Sony GTK-PG10 partyhøyttaler

Festhøyttaleren som holder drikkevarene

Og Sonys høyttaler kan brukes til karaoke.

KAN BRETTES UT: Bretter du ut topplokket på Sony GTK-PG10, får du fire koppholdere å sette fra deg drikken i. Foto: Pål Joakim Pollen
KAN BRETTES UT: Bretter du ut topplokket på Sony GTK-PG10, får du fire koppholdere å sette fra deg drikken i. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Mange har gått til anskaffelse av en Bluetooth-høyttaler, men en krabat på en snau kilo kan fort komme til kort når festen blir for stor.

Til det trenger du brått noe større, og Sonys nye frieri er GTK-PG10 - en høyttaler som veier drøye 7 kilo, og som kan fungere på batteridrift, slik at du ikke trenger å være i nærheten av et strømnett for å høre musikk.

Kan brettes ut

Når høyttaleren er sammenslått, er den enkel å bære, med definerte bærehåndtak på hver side. Da er også diskant-elementene rettet forover, slik at lyden kommer konsentrert ut rett fra høyttaleren.

Partytrikset er muligheten for å brette ut de to topplokkene, som gjøres ved først å løfte to brytere på baksiden for å oppheve låsen. Da rettes de to diskantene oppover, som gir større spredning av lyden - til større rom eller utendørsbruk. PG10 er ikke vanntett, men den øvre delen skal være tåle litt søl.

Og det er godt, for i utbrettet tilstand har topplokket også fire koppholdere, slik at man kan parkere drikkevarene mens man danser. De tåler 10 kilos vekt.

For øvrig finnes det også feste i bunnen av høyttaleren slik at den kan settes på stativ, men den støtter ikke Sonys «party chain»-funksjon som lar deg spille fra flere høyttalere samtidig.

HOLD MY BEER: Når topplokkene er brettet ut, kan du sette fra deg fire enheter med drikke i egnede koppholdere på toppen. Foto: Pål Joakim Pollen
HOLD MY BEER: Når topplokkene er brettet ut, kan du sette fra deg fire enheter med drikke i egnede koppholdere på toppen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Flere lydkilder

Du kan spille musikk på flere måter på GTK-PG10. Det enkleste er selvsagt å bruke Bluetooth fra en mobiltelefon, PC eller nettbrett, og der støttes både AAC (iPhone) og LDAC (Sony/Android) i tillegg til den grunnleggende SBC-kodeken.

Er du mer «old-school», finnes det også en inngang for RCA-kabler (du vet, de røde og hvite), og du kan legge MP3-filer på en minnepinne og putte den i USB-porten om du heller ønsker det. Fra den kan du også lade mobiltelefonen, men da bare med 5W effekt.

Høyttaleren kan dessuten brukes til karaoke, der du kan koble til en mikrofon og regulere volumet fra den med egne knapper, samt legge på ekko. Denne biten må vi innrømme ikke å ha prøvd, siden SingStar-feberen for lengst har gått over, men verdt å merke seg er at Sony-høyttaleren også har knapper for å justere tonearten slik at du lettere kan justere musikken til din egen vokale rekkevidde.

MANGE MULIGHETER: Du kan koble til mikrofon, RCA-kabler eller en USB-minnepinne og fra lyd fra flere kilder enn Bluetooth. Som du ser er displayet nærmest usynlig i sollys. Foto: Pål Joakim Pollen
MANGE MULIGHETER: Du kan koble til mikrofon, RCA-kabler eller en USB-minnepinne og fra lyd fra flere kilder enn Bluetooth. Som du ser er displayet nærmest usynlig i sollys. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Og for ordens skyld: Sonys høyttaler kan skilte med en FM-antenne og tilhørende radiofunksjonalitet, som ikke lenger er så fryktelig aktuelt her til lands.

Displayet er av den litt mer primitive sorten, og minner i stor grad om dem du fant på stereoanlegg på 90-tallet med én farge (lyseblå) og begrenset plass til informasjon.

ENKELT DISPLAY: Det er ikke plass til så mange bokstaver i displayet, og det er nærmest umulig å se hva som står der i direkte sollys. Foto: Pål Joakim Pollen
ENKELT DISPLAY: Det er ikke plass til så mange bokstaver i displayet, og det er nærmest umulig å se hva som står der i direkte sollys. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Raus bass

Med et 7-tommers basselement i bunnen (og to 1,5"-diskanter) er dette en høyttaler som gir deg ganske god trøkk i lyden, der bassen kan forsterkes med Sonys «mega bass»-funksjon, som gir enda høyere partyfaktor, og som vi stort sett velger å la være aktivert.

Og det låter relativt godt – dette er en høyttaler til festbruk, og den er derfor kalibrert deretter. Det låter varmt og fengende - og definitivt mer luftig når topplokket er brettet ut. Vi synes lydkvaliteten holder seg god også på maks volum, uten å låte særlig forvrengt.

Men vi må innrømme det - vi skulle ønske volumet gikk enda litt høyere. I testperioden har vi brukt høyttaleren på et par låvefester her på gården, og i det rundt 60 kvadratmeter store rommet (riktignok med stor høyde under taket) var det flere som i de senere nattetimer ble litt skuffet over at vi allerede spilte på maks volum da de febrilsk trykket på plussknappen.

For all del – i stua er dette mer enn høyt nok, men utendørs eller i store lokaler trenger du nok enda litt mer krutt.

13 timers batteri

Sony oppgir 13 timers batteritid på GTK-PG10, og det er dersom du spiller med volumet på 25 (av 50). Det var volumet vi hadde mens vi satt til bords, og som da er et par knepp over bakgrunnsmusikk-nivå, og helt greit lydvolum når man sitter i stua og har vorspiel.

Drar du volumet i taket, forkortes imidlertid batteritiden til 5 timer, og siden det brått kan skje tidligere enn du aner, er det ikke sikkert batteriet varer hele kvelden ut. Det gjorde den ikke for vår del, men heldigvis var det ikke langt til stikkontakten.

HÅNDTAK: Når topplokkene er lukket, får du et fint bærehåndtak på hver side, som gjør de syv kiloene lette å dra på. Foto: Pål Joakim Pollen
HÅNDTAK: Når topplokkene er lukket, får du et fint bærehåndtak på hver side, som gjør de syv kiloene lette å dra på. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Verdt å merke seg er at det tar hele syv timer å fullade batteriet fra 0-100. Det er nok naturlig å anta at det bare er rundt fire timer opp til 80 prosents kapasitet, men fortsatt synes vi det er i overkant lenge å vente.

Konklusjon

Sony GTK-PG10 er en kjekk sak å ha med seg på fest. Til tross for en relativt høy vekt på rundt 7 kilo, sørger de gode bærehåndtakene for at den er lett å bære med seg.

Den har også flere triks å by på, som å kunne brette ut topplokket og få drikkeholdere, eller koble til mikrofon for karaoke, inkludert ekkofunksjon og justering av tonearten på musikken som spilles. Og du kan spille både via Bluetooth, vanlig lydkabel eller fra en USB-minnepinne.

Lydbildet er som skreddersydd til festbruk, og den spiller også ganske rent selv på maks volum. Men når man først drar med seg en såpass stor enhet på fest, skulle vi ønske at den spilte enda litt høyere, og på maks volum holder batteriet i fem timer, som kan bli noe snaut. Ladetiden er også i høyeste laget.

Alt i alt: Helt grei valuta for pengene, men ofrer du koppholdere, FM-radio og karaokefunksjon kan du får mer lyd til rundt 3.000 kroner – også fra Sony.

Testresultat

Sony GTK-PG10

God lydkvalitet - også på høyt volum, lett å bære med seg, innebygd batteri, støtte for mikrofoner/karaoke med ekko og toneartjustering, støtter de fleste lydkilder, kan holde drikke

Lang ladetid (7 timer), ikke allverdens maksvolum når man er utendørs, enkelt display som er nærmest usynlig i sollys

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer