Fingeravtrykksleser i skjermen

Fingeravtrykksleser direkte på skjermen kan komme allerede til uka

Snart kan vi se den første telefonen der fingeravtrykksleseren er gjemt bak glasset. Masseproduksjonen har allerede startet, ifølge produsent.

BAK GLASSET: Allerede i neste uke forventes det at vi får se den første telefonen med fingeravtrykksleser gjemt bak glasset. Foto: Pål Joakim Pollen
BAK GLASSET: Allerede i neste uke forventes det at vi får se den første telefonen med fingeravtrykksleser gjemt bak glasset. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den store trenden på mobilfronten det siste året har vært et nesten rammeløst design, der skjermen utgjør en stor andel av det totale arealet på telefonen. Trenden ble sparket i gang av Xiaomi Mi Mix høsten 2016, som blant annet brukte en norskutviklet løsning der «høyttaleren» var plassert bak glasset for å gjøre rammene så små som mulig.

En utfordring som melder seg når man skal gjøre rammene på mobiltelefonen så liten som mulig, er at fingeravtrykksleseren ikke lenger kan ligge under skjermen, slik den har gjort på de fleste toppmodellene de siste åra.

De fleste produsentene, som Huawei, Samsung og LG, velger da å legge den på baksiden av telefonen. Apple har som kjent droppet den helt i iPhone X, til fordel for avansert ansiktsgjenkjenning i form av Face ID; en av teknologiene som imponerte oss mest i 2017.

Synaptics klar med ny løsning

Selskapet Synaptics, som i en årrekke har spesialisert seg på touch-skjermer, styreflater og den slags, ser nå ut til å ha løsningen klar for de som fortsatt vil ha en fingeravtrykksleser foran.

Slik ser Clear ID ut, som da plasseres bak skjermglasset. Foto: Synaptics
Slik ser Clear ID ut, som da plasseres bak skjermglasset. Foto: Synaptics Vis mer

Deres Clear ID-løsning er nemlig en fingeravtrykksleser som plasseres bak glasset. Dermed skal det altså holde å legge fingeren på selve skjermen for å låse opp telefonen; uten at man lenger trenger noen egen knapp.

I pressemeldingen skryter selskapet også av at det ikke skal spille noen rolle om fingeren er våt, noe som kan være en utfordring på eksisterende varianter. Og at teknologien skal være være svært sikker, ved at den kan skille på reelle fingre og falske avtrykk, samt være dobbelt så rask som 3D-ansiktsgjenkjenning.

Første telefon allerede på mandag?

Synaptics hevder å ha startet masseproduksjon av den nye sensoren, i samarbeid med en av verdens fem største mobilprodusenter. Teknologien skal bli vist frem på CES-messen i Las Vegas, som går av stabelen denne uka. Dørene åpner tirsdag, men allerede mandag starter pressekonferansene.

Og siden Synaptics bruker ordene «infinity displays» flere ganger i sin pressemelding, er det mange som tror at det kan være Samsung Galaxy S9 som blir først ute med denne varianten. Samsung har nemlig registrert varmerket «Infinity Display», som de brukte i markedsføringen av sine S8-modeller.

Men det kan selvsagt være en av de store kinesiske produsentene også – det får vi sannsynligvis vite i løpet av noen dager.

PS! Dinside vil være til stede under CES-messen i Las Vegas.

Oppdatert: Det ble det kinesiske Vivo som fikk æren av å vise frem den første telefonen med fingeravtrykksleser innbakt i skjermen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer