Tile

Finn alle tingene dine med Tile

Lei av å rote bort lommebøker, nøkler og andre ting du bruker ofte?

SPORING: Tile-brikkene kan festes på nøkkelringer, legges i sekken, klistres på det du måtte ønske og du kan også legge dem i lommeboka di. Foto: Kirsti Østvang
SPORING: Tile-brikkene kan festes på nøkkelringer, legges i sekken, klistres på det du måtte ønske og du kan også legge dem i lommeboka di. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert

Tile er navnet på sporingsbrikker du kan feste på egentlig hva som helst og så følge plasseringen på et kart i en app på mobilen. Selskapet har eksistert i flere år, og så langt har Tile-brikkene vært til å feste på et nøkkelknippe, slenge i vesken eller sekken, men de selger også en egen lommebokvariant som er ekstra slank slik at den ikke utvider lommeboka di betydelig.

Et av ankepunktene med Tile, er at de første utgavene ikke hadde utskiftbart batteri slik at du måtte kjøpe ny brikke når batteriet gikk tomt. Hverken bra for lommeboka eller miljøet.

I fjor kom Tile Mate og Tile Pro - begge med utskiftbart batteri - og nå slipper Tile flere nye modeller i samme serie, men også to nyvinninger: Slim og Sticker.

Tile Slim

Først litt om produktnyhetene før vi forteller deg hvordan du kommer i gang med Tile:

Den nye Slim-utgaven likner nå mer på et bankkort og er like høyt og bredt - dog noe tykkere - som betyr at du kan skyve brikken ned i kortlommen i lommeboka.

Slim har ikke utskiftbart batteri, men har ifølge Tile en batteritid på hele tre år. Rekkevidden er på rundt 60 meter i luftlinje.

TILE SLIM: Nye Tile Slim er formet som et bankkort. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
TILE SLIM: Nye Tile Slim er formet som et bankkort. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Tile Sticker

Det minste produktet, men den største nyheten til Tile, er Sticker. Dette er små, selvklebende sporingsbrikker som også er vanntette, og som du kan feste til nesten hva som helst - fra kamera til ting du altfor ofte roter bort.

SELVKLEBENDE: TIle Sticker er vanntett og kan festes på det meste. Foto: Kirsti Østvang
SELVKLEBENDE: TIle Sticker er vanntett og kan festes på det meste. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Vi har lekt med tanken om å feste Sticker til Apple TV-fjernkontrolleren, fordi den er så liten og ofte lurer seg ned mellom en av sofaputene. Men størrelsen - diameter på 2,5 centimeter og tykkelse på 0,7 centimeter - gjør at den er litt for stor for fjernkontrollen, og også for laptopen, men kanskje mer egnet å lure i styret på sykkelen.

Batteriet er ikke utskiftbart og har en levetid på tre år. Rekkevidden er rundt 45 meter i luftlinje.

Tile Mate og Pro

Mate og Pro er standardmodellene til Tile, og kan festes til nøkkelknipper og andre dingser med ringer eller glidelåser. Du kan også legge dem i sekken, i kofferten på ferie eller kanskje i bilen hvis du er typen som ofte glemmer hvor du har parkert.

Hovedforskjellene mellom Mate og Pro er design og rekkevidde, ellers har begge utskiftbart batteri. Mate har en rekkevidde på 60 meter i luftlinje, mens Pro-rekkevidden er på det dobbelte: 120 meter.

TILE: Sporingsbrikkene gjør det enklere å holde orden på nøkler og lommebøker. Foto: Kirsti Østvang
TILE: Sporingsbrikkene gjør det enklere å holde orden på nøkler og lommebøker. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Slik kommer du i gang

Har du ikke brukt Tile tidligere, må du laste ned appene - til Android her og iPhonen din her - og opprette en konto. Når det er gjort, kan du begynne å legge til Tiles.

Å legge til nye sporingsbrikker er ganske enkelt. Trykk på «+»-tegnet øverst i appen og velg produktet du ønsker å legge til. Hold inn Tile-knappen på sporingsbrikken til den spiller av lyd og søk etter brikken på mobilen din. Så er du egentlig i mål, men du kan også navngi Tile-brikken slik at det blir enklere å ha oversikt i appen.

PS. Du vil sikkert legge merke til at det er flere selskaper i tillegg til TIle i denne listen. Dette fordi Tile samarbeider med blant annet Bose, Skullcandy og Sennheiser om å integrere sporingsteknologien i deres produkter. Nylig testet vi Sennheiser Momentum Wireless med Tile-teknologi om bord.

Finn alle tingene dine med Tile
Finn alle tingene dine med Tile

Under hver sporingsbrikke kan du plasseringshistorikken - litt begrenset med mindre du abonnerer på Tile Premium - dele brikken med familiemedlemmer slik at de også kan spore den, velge ringetone og volum og gjøre ting som å overføre Tile-brikken til en annen bruker.

PS 2. I tillegg til å spore Tile-brikkene i appen, kan du også finne mobilen din ved å trykke og holde inne Tile-logoen til brikken. Da vil mobilen spille av en tone helt til du deaktiverer lyden.

Tile Premium

Et abonnement med noen ekstra og utvidede funksjoner:

* Smart Alerts gir varsel når du drar hjemmefra uten viktige ting.

* Plasseringshistorikk viser på kart hvor tingene dine har befunnet seg de siste 30 dagene.

* Ubegrenset deling betyr at du kan dele Tile-brikkene dine med så mange personer du ønsker.

* Gratis batteribytte ved at Tile sender et nytt batteri hvert år. Dette gjelder kun Mate og Pro som har utskiftbart batteri.

* Utvidet garanti til tre år.

* 25 kroner i måneden eller 245 kroner i året.

Finn tingene dine

Det vi som regel bruker Tile til, er å finne husnøklene eller lommeboka, som av en eller annen grunn ikke ligger der vi mener vi la dem fra oss. Da åpner vi appen og trykker «Find» på tingen vi har forlagt, og så spiller Tile-brikken av en lyd, som er høy nok til å høres i stille hjem.

En grønn sirkel indikerer hvor nærme du er din Tile-brikke.

Tips: For best mulig utbytte av Tile, bør du ha Bluetooth aktivert og la Tile spore posisjonen din selv når appen ikke er aktiv.

Bare Bluetooth?

Når vi over har snakket om rekkevidden, er det med Bluetooth-tilkobling. Så hvordan skal du finne igjen nøklene dine hvis de er mer enn 120 meter unna, som er maksimal rekkevidde til Tile Pro?

Tile fungerer på den måten at samtlige brukere er koblet sammen i et stort system, eller database om du vil. I appen kan jeg for eksempel nå se at det er 180 Tile-brukere i mitt område.

Hvis du mister et nøkkelknippe og ikke klarer å spore det via appen, kan du trykke på «Notify when found». Hvis en annen Tile-bruker befinner seg innenfor området til det bortkomne nøkkelknippet ditt, vil det sendes et automatisk og anonymt varsel til appen din.

Alternativer

Tile er kanskje «verdens største hittegodskontor», men er i ferd med å få stor konkurranse fra flere hold. Blant utfordrerne finner vi norske Tail it og Bikefinder.

Tail it tlbyr sporingsbrikker i forskjellige størrelser til alt fra småting, kjæledyr og sykler, mens Bikefinder har spesialisert seg på sporing av sykler. Disse produktene har den fordelen over Tile at de har GPS-teknologi for mer detaljert sporing på større avstander - i tillegg har Bikefinder integrert eSIM-kort.

Finn alle tingene dine med Tile

Apple lurer også i kulissene. I forkant av den store iPhone-lanseringen i september verserte det rykter om at Apple planlegger å lansere et alternativ til Tile.

Apple Tag, som mange mener den vil hete, vil kunne festes på for eksempel nøkkelknippet ditt. Så er tanken at dersom du roter de bort, vil du kunne bruke Apples Finn min-app til å spore de opp igjen, på samme måte som er mulig med iPhone og Mac i dag.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer