Test av Samsung Galaxy A80

Finurlig mobil fra Samsung

Galaxy A80 har en av markedets mest innovative kameraløsninger. Men innovasjon behøver ikke nødvendigvis bety bedre kvalitet.

SPESIELL KAMERALØSNING: Galaxy A80 har et motorisert kamera som skyves opp og roteres 180 grader. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
SPESIELL KAMERALØSNING: Galaxy A80 har et motorisert kamera som skyves opp og roteres 180 grader. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Når de dyreste smarttelefonene bare blir dyrere og dyrere - du må ut med over 10.000 kroner for toppmodellene til Apple og Samsung - blir det for mange naturlig å utforske de rimeligere alternativene.

Tidligere i år testet vi to modeller til rundt 2500 kroner, og konklusjonen er at du absolutt får mye for pengene. Men hva hvis du er ute etter en mellomklassemobil til rundt 5–6000 kroner?

Samsungs Galaxy A80 befinner seg i denne klassen. Prisen starter på 5600 kroner og på papiret ser det ut som en ganske spennende mobiltelefon. Her er noen av høydepunktene:

  • Stor, høyoppløst og rammeløs skjerm med OLED-panel på 6,7 tommer.
  • 128 GB internlagring og 8 GB minne.
  • Et kraftig batteri på 3700 mAh.
  • Fingersensor i skjermen.
  • Qualcomm Snapdragon 730-brikkesett.
  • Den har ikke Bixby-knapp.

Det Galaxy A80 mangler sammenliknet med Galaxy S10, som koster drøyt tusenlappen mer, er hodetelefonkontakt, minnekortleser, et avansert trippelkamera, ansiktsgjenkjenning og IP68-sertifisering.

Finurlig kameraoppsett

Galaxy A80 har riktig nok tre kamerasensorer, men én av dem er faktisk en ToF-sensor - altså et dybdekamera - som kommer til sin rett i portrettfoto og i AR-relaterte funksjoner.

Kameraet har følgende spesifikasjoner:

  • 48 megapiksler vidvinkel med en blenderåpning på f/2.0
  • 8 megapiksler ultravidvinkel med en blenderåpning på f/2.2
  • ToF 3D-kamera med en blenderåpning på f/1.2

Som du ser, er det ingen teleobjektiv på denne telefonen, så kameraet har kun støtte for digital zoom ganger åtte, og bildene blir dermed fort uskarpe når du zoomer inn.

De seneste årene har mobilprodusentene bestemt seg for at rammen rundt skjermen skal være så smal som mulig. Det har ført til flere ulike designvalg. Samsung har stort sett holdt seg til smale kanter på sidene og med litt tykkere kant over og under skjermen for å få plass til frontkamera og andre sensorer, mens Apple og Huawei blant annet har lagd et lite hakk øverst og plassert kamera og sensorer der.

Fra venstre: Samsung Galaxy S10+ og Galaxy A80. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Fra venstre: Samsung Galaxy S10+ og Galaxy A80. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

På Galaxy A80 er det hverken spesielt tykk skjermkant eller mobilhakk - rammen er så å si like smal rundt hele skjermen. Noe som betyr at den ikke har et vanlig frontkamera, men Samsung har løst dette ved at hovedkameraet på baksiden kan roteres og brukes som et frontkamera.

Når du trykker på knappen for å bytte kameramodus, skytes kameradelen opp av chassiset og kameraet roteres til fronten. En fiffig detalj som umiddelbart gir en «wow»-kommentar fra skuelystne. Dette er for øvrig ikke en så dum løsning. Kameraet på baksiden er som regel bedre enn det som sitter på fremsiden, og det er ikke å forakte bedre bildekvalitet når en tar bilde av eller filmer seg selv.

Dog blir bildene vi tar med Galaxy A80 ikke stort mer enn helt OK. Best gjør mobilen det under gode lysforhold, men enkelte detaljer blir ofte fort mørke og himmelen kan bli litt blass i visse situasjoner. Fargene «popper» ikke like godt som med Samsungs dyrere modeller, men er mer nøytrale og til tider litt vasne.

Legg merke til hvor mørkt det blir i taket på doningene i pariserhjulet i bildene tatt med Galaxy A80 (til høyre) sammenliknet med Galaxy S10 Plus.

Under mørkere forhold er det mye av det samme, med et lavt detaljnivå og gatelys som spres utover. En interessant detalj her, er at du får færre alternativer når kameraet er i selvfotomodus - blant annet forsvinner nattmodus og panorama - og det selv om kameraet jo er det samme.

I MØRKET: Detaljene forsvinner i mørket – legg spesielt merke til gresset og trærne. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
I MØRKET: Detaljene forsvinner i mørket – legg spesielt merke til gresset og trærne. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

En annen ting vi bemerket oss er at lukkertiden er i overkant treg og at kameraet kommer til kort når du forsøker å ta bilder av barn og andre ting som er i rask bevegelse. Mildt sagt frustrerende når du forsøker å ta bilde av katten, som i og for seg bruker mye tid på å slumre, men som aldri er i ro når du forsøker å ta bilde av den.

Dette vil vi si er et helt kurant bilde. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Dette vil vi si er et helt kurant bilde. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

En kloss

Ved utformingen har Samsung gjort noe som virker som en enkel jobb. Foruten kameramaskineret, som jo for så vidt er en artig og unik detalj, gjør ikke Galaxy A80 noe spesielt for å skille seg ut, og chassiset er utformet i plast med en metallramme rundt.

Du finner volumknappene på venstre side og strømknappen på motsatt. Minnekortskuffen befinner seg på undersiden sammen med USB-C-kontakten, og her vil du se at A80 ikke har en hodetelefonkontakt. Det medfølger ørepropper med USB-C-kontakt i esken, som er forholdsvis kurante.

Vår testmodell er i rosa, men A80 er også tilgjengelig i svart, sølv og gull.

Galaxy A80 er en av de største mobiltelefonene til Samsung og er faktisk både større og tyngre enn Note 10+ hvis skjerm måler 0,1 tommer mer over diagonalen. Vekten stopper på 220 gram, og selv om det ikke er mer enn 24 gram tyngre enn nevnte Note+, oppleves A80 som en kloss sammenliknet med toppmodellen.

Og dette er et av irritasjonsmomentene med mellomklassemobilen - den er rett og slett for stor og tung for mange.

STOR: Fra venstre Samsung Galaxy A80, Samsung Galaxy Note 10+ og Apple iPhone XS Max.
STOR: Fra venstre Samsung Galaxy A80, Samsung Galaxy Note 10+ og Apple iPhone XS Max. Vis mer

Samsung har for så vidt gjort tilpasninger i sitt Android-skall, OneUi, for å optimalisere det for større skjermer. Blant annet har apper, som meldinger, galleri og telefon, stor tittel mens det interaktive innholdet er plassert innenfor rekkevidde for tommelen. Du kan også aktivere énhåndsmodus som krymper skjermbildet. Dette hjelper selvsagt en god del.

Størrelsen fører riktig nok med seg noe godt: en stor og flott OLED-skjerm med en oppløsning på 2400 ganger 1080 piksler som ikke står mye tilbake sammenliknet med Samsungs dyrere modeller.

Skjermen er en fryd å se bilder og strømme video på, og er absolutt telefonens største styrke.

Samsung Galaxy A80 veier hele 220 gram. Det høres kanskje ikke så mye ut, men på en smarttelefon merker du den ekstra vekten ganske fort. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Samsung Galaxy A80 veier hele 220 gram. Det høres kanskje ikke så mye ut, men på en smarttelefon merker du den ekstra vekten ganske fort. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Rammen rundt skjermen er barbert inn til beinet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Rammen rundt skjermen er barbert inn til beinet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

En fingersensor til besvær

Tross stor suksess med Windows Hello-kameraene på PC, var jeg skeptisk da Apple kastet fingersensoren på sjøen og introduserte ansiktspåloggingen Face ID i iPhone X. Nå, rundt to år senere, er mer positiv til ansiktspålogging på mobil, selv om den kommer til godt under visse scenarier.

Fingersensor har som regel alltid gjort jobben og jeg har sett frem til å prøve teknologien som er integrert i skjermen, men hvis den er like dårlig som på Galaxy A80, klarer jeg meg fint uten.

Det er nærmest bingo om den klarer å registrere fingeren eller ei. Noen ganger går det som en lek, men andre ganger trykker og trykker jeg uten at sensoren klarer å registrere fingeren - selv om den er tørr og ren som bare det.

Slik er baksiden når kameraet er rotert fremover. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Slik er baksiden når kameraet er rotert fremover. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Irriterende nok, siden vi ikke har opplevd liknende problemer med de ultrasoniske fingersensorene på Galaxy S10+ og Note 10+. Galaxy A80 har riktig nok en optisk sensor. Forskjellen ligger i at den ultrasoniske skanner fingeren i tre dimensjoner, mens den optiske tar et bilde av fingeren og er avhengig av at feltet blir belyst fra skjermen. Førstnevnte er utvilsomt mest sikker.

Ettersom A80 ikke har et frontkamera i rette forstand, mangler den også ansiktsgjenkjenning. Det beste alternativet til den frustrerende fingersensoren, er den gode, gamle pinkoden.

FINGERSENSOR I SKJERMEN: Galaxy A80s fingersensor er et frustrerende kapittel. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
FINGERSENSOR I SKJERMEN: Galaxy A80s fingersensor er et frustrerende kapittel. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Mer enn rask nok

Mens Galaxy S- og Note-serien til Samsung er utstyrt med det ypperste av brikkesett, er A80 utstyrt med Snapdragon 730 som er den neste kraftigste serien til Qualcomm. Brikken er såpass kraftig at du trolig ikke vil merke at det ikke er Qualcomms toppmodell som sitter i A80 og den leverer godt nok til stort sett alle spill samtidig som den støtter videoopptak i 4K-kvalitet.

Det går silkemykt å navigere rundt i Android 9 og å bytte apper, og vi kan vekke apper som ligger i minnet, men som ikke er blitt brukt på en stund, på et blunk og fortsette der vi slapp. Her spiller de åtte gigabytene med minne godt inn.

Men det er ikke overraskende at Samsungs Exynos 9820 og Snapdragon 855, brikkene som sitter i Samsung Galaxy S10 og nyere Android-toppmodeller, løper sirkler rundt Snapdragon 730 i samtlige ytelsestester i Geekbench, PCMark, 3DMark og AnTuTu.

SAMSUNG S10+ (Exynos 9820) Samsung A80 (Snapdragon 730)
Geekbench, én kjerne4 4742 444
Geekbench, flere kjerner10 3906 703
Geebench, compute10 0367 668
3DMark Slingshot extreme4 3832 354
PCMark Storage8 8195 918
- Computer vision5 4203 533
- Work 2.07 6717 050
AnTuTu299 060201 409

Noe som faktisk tar litt tid, er åpning av apper som har vært lukket. Det merker vi spesielt med kameraet som trenger et ekstra sekund på å laste inn sammenliknet med Galaxy S10+.

Mens ytelsen er overraskende god, er vi skuffet over batteritiden, som er under det vi forventer av en smarttelefon med et batteri hvis kapasitet ligger på 3700 mAh, og det er ikke sjelden at sparemodusen aktiveres automatisk før dagen er omme. Den store skjermen gjør selvsagt sitt på denne fronten, men optimaliseringen virker ikke å være helt topp.

Til gjengjeld lader Galaxy A80 raskt ... eller svært raskt, for å være mer presis. Vi målte ladetiden med den medfølgende laderen på 25 watt og på 15 minutter hadde batteriet gått fra 0 til 27 prosent. Ikke dårlig!

Konklusjon

I en tid der de beste mobiltelefonene begynner å bli vel dyre, er det for mange fristende å vurdere rimeligere modeller, men da anbefaler vi at du ser andre steder enn Galaxy A80.

Vi har naturligvis ikke like store forventninger til en mobil rundt 5600 kroner som en som koster det dobbelte, men tross den hyggelige prisen klarer ikke A80 å engasjere oss.

Kameraet er ikke mer enn OK, det samme med batteritiden, fingersensoren er et kapittel for seg og utilsiktede berøringer skjer altfor ofte.

Vår klare oppfordring er at du sparer til enten Huawei P30 Pro, OnePlus 7 Pro eller Samsung Galaxy S10 som koster rundt 1500 kroner mer - det er absolutt verdt det.

Testresultat

Samsung Galaxy A80

Flott skjerm, ingen Bixby-knapp, god ytelse, takler det som er av spill, hurtiglading.

Problematisk fingersensor, ikke hodetelefonkontakt, skuffende kamera, ikke vanntett, stor og tung.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer