TEST: Fitbit Sense

Fitbits smarteste klokke til nå

Men den lider fremdeles av de samme problemene som forgjengerne.

MER AVANSERT: Nye Fitbit Sense er mer avansert enn sine Versa-søsken. Det betyr ikke nødvendigvis at du bør kjøpe den. Foto: Kirsti Østvang
MER AVANSERT: Nye Fitbit Sense er mer avansert enn sine Versa-søsken. Det betyr ikke nødvendigvis at du bør kjøpe den. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fitbit har hatt stor suksess med sin Versa-serie med aktivitetsklokker. De er en slags hybrid mellom en treningsklokke og smartklokke til en relativt hyggelig pris.

I høst har Fitbit lansert en helt ny klokke kalt Sense. Fjorårsmodellen Versa 2 har dessuten blitt erstattet av Versa 3.

Flere helsefunksjoner

Nykommeren Sense ser ut som Versa 3, og har mange av de samme funksjonene, som:

 • Pulsmåler
 • SpO2-sensor
 • GPS (nytt!)
 • Akselerometer
 • Høydemåler
 • Bluetooth/Wi-Fi
 • Mikrofon
 • Høyttaler (nytt!)
 • Vanntett 50 m (egnet for svømming, vannrelatert arbeid og fisking. Ikke egnet til snorkling og dykking.)

Men Sense har også noen funksjoner vi ikke finner hos Versa 3:

 • EKG-måler
 • En såkalt elektrodermal aktivitetssensor (EDA)
 • Hudtemperatur-sensor
FLERE SENSORER: Fitbit Sense (til venstre) har et knippe flere sensorer enn Fitbit Versa 3. Foto: Kirsti Østvang
FLERE SENSORER: Fitbit Sense (til venstre) har et knippe flere sensorer enn Fitbit Versa 3. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Enkelt sagt er Sense mer avansert enn Versa 3 når det kommer til helsemåling.

 • EKG-måleren, som vi også finner i smartklokker fra Apple og Samsung, skal kunne brukes til å sjekke om en person har tegn på blant annet atrieflimmer.
 • EDA-sensoren skal kunne brukes til å måle stressnivået ditt.
 • Hudtemperatur-sensoren skal kunne oppdage endringer som kan være et tegn på feber, sykdom eller starten på en ny menstruasjonsfase.

I praksis en Versa, på godt og vondt

Vi skal straks gå mer i detalj på hvordan de de nye helsefunksjonene fungerer, men først litt om hvordan Fitbit Sense er i bruk. Det positive er at den i praksis er en Versa-klokke.

Designet er pent, om enn ikke veldig originalt. Både Sense og nye Versa 3 har et nytt type armbånd som er mye enklere å bytte ut enn før.

BEDRE #1: Nå slipper vi å fikle med små pinner på sidene av armbånd-festet; her er det bare å dytte på en liten knapp for å få de ut. Foto: Kirsti Østvang
BEDRE #1: Nå slipper vi å fikle med små pinner på sidene av armbånd-festet; her er det bare å dytte på en liten knapp for å få de ut. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

De har begge fått en ny magnetisk lader, som er enklere å bruke -selv om det irriterer oss at Fitbit ikke klarer å holde seg til én og samme ladeløsning over lengre tid.

BEDRE #2: Den gamle ladekrybben er byttet ut til fordel for en magnetisk lader. Det er mye enklere å sette klokka på lading. Foto: Kirsti Østvang
BEDRE #2: Den gamle ladekrybben er byttet ut til fordel for en magnetisk lader. Det er mye enklere å sette klokka på lading. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Sense og Versa 3 er fullstappet av helse- og treningsrelaterte funksjoner. De er gode på å registrere all din aktivitet, både når du rører på deg, sitter stille for lenge eller når du sover. Den har dessuten GPS, som gjør at vi slipper å ha med mobilen på løpetur.

Fitbit-appen er god som alltid: oversiktlig og brukervennlig med masse innsikt. Det er litt kjedelig at Fitbit har løftet ut noen funksjoner i en egen premium-abonnementstjeneste til 10 dollar i måneden, ettersom du tross alt betaler noen tusenlapper for klokker som Sense og Versa.

Batteritiden er fortsatt ganske bra, men jo flere funksjoner Fitbit putter i klokka, jo kortere blir den. Med «alltid på»-skjerm aktivert holder den rundt 2-3 dager avhengig av om vi bruker GPS-funksjon eller ikke. Uten dette lover Fitbit den skal holde i det dobbelte.

GOD APP: Fitbit-appen er blant de bedre appene i denne sjangeren, selv om selve klokke-administreringen kunne vært enklere. Å bytte urskive synes vi går altfor tregt. Skjermbilde: Kirsti Østvang
GOD APP: Fitbit-appen er blant de bedre appene i denne sjangeren, selv om selve klokke-administreringen kunne vært enklere. Å bytte urskive synes vi går altfor tregt. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Det negative er at Fitbit ikke har fikset problemene vi tidligere har hatt med Versa-klokkene. Som sine søsken er Sense litt treg i bruk, og det går ikke like smidig å navigere rundt i brukergrensesnittet som på de beste smartklokkene.

Skjermen er for så vidt fin å se på, men vi irriterer oss over hvor ofte den ikke reagerer når vi løfter håndledet. Både Sense og Versa 3 har fått en haptisk knapp på siden fremfor en fysisk knapp, og vi synes ikke denne fungerer like godt. Det er tungvint å bytte urskiver (det må gjøres i appen og du kan kun ha én aktivert av gangen), og apputvalget er fremdeles ganske skralt.

Vi skulle også ønske at Fitbit hadde åpnet for synkronisering av data mot Apples Helse-app, selv om de nok har sin grunner for å la være.

SPO2-MÅLER: Fitbit Sense kan måle oksygennivået i blodet, men det skjer bare når du sover.
SPO2-MÅLER: Fitbit Sense kan måle oksygennivået i blodet, men det skjer bare når du sover. Vis mer
EGEN URSKIVE: For å se nattas måling på klokka, må du ha en spesiell SpO2-urskive installert. Foto: Kirsti Østvang
EGEN URSKIVE: For å se nattas måling på klokka, må du ha en spesiell SpO2-urskive installert. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Stressmåling

Fitbit Sense har som nevnt en EKG-måler akkurat som Apple Watch. Den er imidlertid ikke godkjent for bruk i Norge ennå, så den har vi ikke fått testet.

Vi har imidlertid fått testet den nye EDA-sensoren, som skal kunne måle stressnivået ditt. Sensoren kan måle såkalt elektrodermal aktivitet direkte fra håndleddet.

«Ved å plassere håndflaten over klokka vil det oppdages små elektriske forandringer i huden din, noe som vil gi deg innsikt om kroppens respons på stressfaktorer og hjelpe deg med å håndtere dette», forklarer Fitbit.

"RASK": Man kan diskutere hvorvidt to minutter er kjapt, men det er i hvert fall så lang tid Sense bruker på å ta en såkalt EDA-skann. Foto: Kirsti Østvang
"RASK": Man kan diskutere hvorvidt to minutter er kjapt, men det er i hvert fall så lang tid Sense bruker på å ta en såkalt EDA-skann. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Målingen tar to minutter. Siden du må holde hånden over klokka og ikke kan se hvor mye tid som har fått, får du en vibrasjon når den er ferdig. Når sesjonen er ferdig, kan du «reflektere rundt hvordan du føler deg», altså oppgi om du føler deg rolig eller stresset.

Så kan du åpne Fitbit-appen og sjekke din «Stress Management Score» fra 1 til 100, som beregner ditt daglige fysiske stressnivå i sammenheng med data om din helse, søvn og aktivitetsnivå. Jo høyere tall, jo færre fysiske tegn viser kroppen din på stress.

STRESSHÅNDTERING: Stress Management-scoren skal hjelpe deg å forstå om kroppen din viser tegn på stress. Vi savner litt mer innsikt i hva vi skal gjøre med dataene vi blir presentert. Skjermbilde: Kirsti Østvang
STRESSHÅNDTERING: Stress Management-scoren skal hjelpe deg å forstå om kroppen din viser tegn på stress. Vi savner litt mer innsikt i hva vi skal gjøre med dataene vi blir presentert. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Og det virker for så vidt - men vi er usikre på hvor nyttig det er i nåværende form. Hva som har påvirket resultatet er ikke så lett å forstå seg på, og scoren virker heller ikke alltid å stemme med hvordan vi har følt oss den dagen. Vi savner dessuten forslag til forbedringer utover at det å sitte rolig i to minutter gjør oss mer avslappa.

Det finnes et utvalg mindfulness-øvelser man kan gjennomføre via Fitbit-appen (disse er egentlig bak premium-abonnement, men på grunn av coronapandemien tilbys noe for øyeblikket gratis), men det er lettere sagt enn gjort å gjennomføre.

Vet den om du er syk?

Når det gjelder hudtemperatur-målingen er det ikke slik at du kan ta tempen din på direkten fra klokka.

Den tas kontinuerlig når du sover, og så på morgenen kan du se hvordan den har vært sammenlignet med din personlige «baseline», altså grunnlinje. Ut fra dette skal klokka altså kunne se om du for eksempel har feber, men den har ikke klart å fange opp noe uvanlig i løpet av testperioden selv om undertegnede har vært syk med luftveisinfeksjon. Også her savner vi noe mer informasjon, kanskje et varsel, som forklarer dataene våre litt mer.

LITT UFORSTÅELIG: Jo da, temperaturen vår måles, men vi er litt usikre på hva alt betyr. Foto: Kirsti Østvang
LITT UFORSTÅELIG: Jo da, temperaturen vår måles, men vi er litt usikre på hva alt betyr. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Mange kvinner som prøver å bli gravide kan bruke den såkalte temperaturmetoden, hvor de måler kroppstemperaturen for å se om man har hatt eggløsning (da vil temperaturen stige og vanligvis holde seg jevnt høy om man er gravid). Temperaturmåling via huden er imidlertid ikke en like treffsikker metode; det beste er oralt eller aller helst vaginalt med termometer.

Utenfor Norge selges armbånd som brukes til å spore eggløsning, eksempelvis Ava og Tempdrop. Disse kan måle både hudtemperatur, hvilepuls og pusterate, og ved hjelp av denne informasjonen skal man få hjelp til å få oversikt over syklusen og hvilke dager som er mest fruktbare. Fitbit markedsfører ikke Sense som et slikt type verktøy, og ut fra våre målinger, klarte vi heller ikke å se om vi hadde eggløsning.

Konklusjon

Fitbit Sense er selskapets mest avanserte klokke til nå. Den deler mange av egenskapene vi finner i Versa 3, på godt og vondt. Den er pen, relativt enkelt å bruke, har ganske god batteritid (men ikke eksepsjonelt bra om du skal ha skjermen alltid på) og en brukervennlig og innholdsrik app. Som helse- og treningsmåler er den ypperlig, selv for de mer seriøse treningsentusiastene.

Men den er også tregere i bruk enn de beste smarte klokkene vi har testet. Operativsystemet virker rett og slett tungrodd. Bare det å bytte urskive er vanskelig. Apputvalget er ikke en smartklokke verdig.

PEN KLOKKE: Designmessig har vi lite å utsette på Fitbit Sense (og Versa 3 i bakgrunnen): e er pene, behagelige å bruke og ikke altfor store og klumpete. Foto: Kirsti Østvang
PEN KLOKKE: Designmessig har vi lite å utsette på Fitbit Sense (og Versa 3 i bakgrunnen): e er pene, behagelige å bruke og ikke altfor store og klumpete. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Fitbit Sense koster cirka 3500 kroner, mot 2500 kroner for nye Versa 3. Om det er verdt å betale 1000 kroner ekstra? Enn så lenge synes vi ikke det. EKG-måleren er foreløpig ikke tilgjengelig for nordmenn. Vi er heller ikke overbevist av den nye stressmålingsfunksjonen. Det samme gjelder hudtemperatur-målingen - men dette kan og vil forhåpentigvis endre seg. Se an behovene dine - men vi tror de aller fleste vil være mer enn godt nok fornøyde med Versa 3, som til en tusenlapp mindre står til en femmer.

Testresultat

Fitbit Sense

Pent design, fin skjerm, relativt enkel å bruke, brukervennlig app med sosiale funksjoner, vanntett, enklere å bytte reim enn før, bedre magnetisk lader.

Litt tungvint oppsett, begrenset som smartklokke, talestyring og EKG-måling ikke tilgjengelig i Norge, de nye funksjonene virker uferdige

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer