Google Maps

Fjern det selv

Er det noe du ønsker å fjerne fra Google Maps? Det er faktisk det mulig.

INGEN GRUNN TIL PANIKK: Ble du med på et Google Street View bilde? Det kan du fakisk fjerne! Foto: Paul Kleiven / NTB
INGEN GRUNN TIL PANIKK: Ble du med på et Google Street View bilde? Det kan du fakisk fjerne! Foto: Paul Kleiven / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Visste du at du kan be Google om å fjerne huset ditt, bilskiltet ditt eller bilder av deg på Google Maps, ved å gjøre bildet uskarpt?

Vanligvis blir identifiserbare ansikter og bilskilt automatisk gjort uskarpe. Dette er tiltak Google tar for å ivareta personvernet til enkeltpersoner når «street view»-bilder publiseres på Google maps.

Men ser du noe som du ønsker fjernet rundt huset ditt eller deg, kan du ta grep selv.

Trykk på de tre knappene inne i «Street View» og trykk «rapporter et problem». Da kommer du inn på en side hvor du kan markere det du ønsker å fjerne og skrive hvorfor.

Foto: Skjermdump fra Google Maps
Foto: Skjermdump fra Google Maps Vis mer

Kan være mange grunner

Janne Stang Dahl, kommunikasjonsdirektør i Datatilsynet forteller at ut ifra et personvernhensyn kan det være mange gode grunner å sensurere objekter på Street View.

- På noen av bildene er for eksempel boliger så tydelig fotografert at man lett kan se inn i stuen din eller andre private rom. Det oppleves nok av mange som svært personlig. Noe du ikke har lyst til å vise til hele verden, sier hun og legger til:

- Din tilstedeværelse et bestemt sted, enten det er utenfor hjemmet ditt eller et annet sted, kan jo også si mye om deg og hvor du ferdes. Dette er også noe som av personvernhensyn kan sensureres.

POSITIV: Ifølge Janne Stang Dahl, kommunikasjonsdirektør i Datatilsynet et positiv til denne muligheten. Foto: Ilja Hendel / Datatilsynet
POSITIV: Ifølge Janne Stang Dahl, kommunikasjonsdirektør i Datatilsynet et positiv til denne muligheten. Foto: Ilja Hendel / Datatilsynet Vis mer

- Er det lurt å sensurere bilskilt, hus eller seg selv?

- Ja, det vil jeg si, men det er også viktig å understreke at det må være opp til den enkelte å bestemme ut fra sin egen situasjon om man vil sensurere eller ikke.

Hun sier at personopplysninger om deg selv kan være så mangt, alt fra bilskilt eller andre objekter som kan knyttes til deg som person.

- Det er helt naturlig å ønske å fjerne dette. Vi har alle behov for privatliv, og ønsker ikke å dele hvor vi er, hva vi har eller hva vi gjør til hele det verdensomspennende internettet, sier Dahl.

Gjort er gjort

For å gjøre dette, er det imidlertid et par kriterier som må oppfylles:

  • Ansiktet ditt, hjemmet eller annen identifiserende informasjon er i bildet
  • Bildet bryter med personvernreglene for Google Street View

Én ting er greit å vite: Har du først bedt om å bli fjernet og det blir innvilget, kan du ikke angre det.

- Korrekt, den er permanent og ikke-reverserbart, sier Sondre Ronander, kommunikasjonssjef i Google Norge.

- Hva skjer om man markerer en annens hus (nabo) eller liknende, er det noen måte for google å gjenkjenne at man bare spør for eget hus/ansikt?

- Om det er usikkerhet, så tar Google kontakt for å bekrefte at det stemmer, sier Ronander.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer