TEST: Samsung Galaxy Fold

Flopp eller fremtid?

Vi må innrømme at det sjelden har vært vanskeligere å trille terning.

Vi pakker opp Samsung Galaxy Fold og tar en liten titt på hvordan den fungerer. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Samsung Galaxy Fold er en helt spesiell telefon. Det er den første brettbare telefonen som er tilgjengelig på markedet, der en rekke konkurrenter ser ut til å ha tilsvarende produkter klare i løpet av de nærmeste månedene.

I sommer fikk vi for eksempel en titt på Huawei Mate X, som på grunn av situasjonen rundt Huawei ikke blir lansert her til lands slik ting ser ut nå.

BRETT UT: Samsung Galaxy Fold har en liten skjerm på fremsiden, men telefonen kan brettes ut slik at du får en gedigen mobilskjerm. Foto: Pål Joakim Pollen
BRETT UT: Samsung Galaxy Fold har en liten skjerm på fremsiden, men telefonen kan brettes ut slik at du får en gedigen mobilskjerm. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Som en bok

Galaxy Fold kan altså brettes ut som en bok for å få større skjerm, men der Huawei har valgt å legge alt av skjerm utenpå bretten (i likhet med flere andre kinesiske produsenter som har vist frem prototyper), har Samsung gått for en løsning der den store skjermen ligger inni «boka».

Det betyr at Fold har to skjermer: en mindre skjerm på utsiden og den store skjermen på innsiden av bretten, som også gjør at Fold er en del tykkere enn Huawei-telefonen: 15,5 mm mot 11 mm hos Huawei. Det er nesten det dobbelte av tykkelsen på Note 10+. Til Samsungs fordel er den store skjermen da bedre beskyttet når den ikke er i bruk.

KLUMP: Galaxy Fold er drøye 15 mm tykk, men siden den også er ganske smal er den faktisk ganske god å holde. Foto: Pål Joakim Pollen
KLUMP: Galaxy Fold er drøye 15 mm tykk, men siden den også er ganske smal er den faktisk ganske god å holde. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

God å holde

Det er ikke til å stikke under stol at telefonen er ganske klumpete i sammenbrettet tilstand, men vi har ikke hatt noe problem med å ha den i bukselomma, og når sant skal sies er den faktisk god å holde i når den er sammenbrettet. Den er nemlig ganske smal med sine 63 mm i bredden - 4 mm smalere enn iPhone 6/7/8, for eksempel, og tykkelsen gir oss strengt tatt et bedre grep.

AMOLED-skjermen på fremsiden er 4,6 tommer diagonalt, men da i et 21:9-aspekt (720x1680, 397 piksler per tomme (ppi)), altså smalere/høyere enn vanlig. Arealet av skjermen blir 49,4 cm², bittelitt mindre enn for eksempel Sony Xperia Z1 compact (4,3") fra 2014, og frontskjermen dekker under halvparten av telefonens lukkede fotavtrykk.

EN HÅND: Vi når fint over hele skjermen foran, som er 4,6 tommer i 21-9-format. Her har vi for øvrig på kevlar-dekselet som følger med i esken. Foto: Pål Joakim Pollen
EN HÅND: Vi når fint over hele skjermen foran, som er 4,6 tommer i 21-9-format. Her har vi for øvrig på kevlar-dekselet som følger med i esken. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Med normalt store hender er det uproblematisk å nå over hele denne lille skjermen med tommelen, der faren for å miste telefonen i bakken føles minimal. Fingeravtrykksleseren er plassert på siden slik Sony har gjort det på en del telefoner, og aldri har det vært så komfortabelt å bruke en slik fingeravtrykksleser med venstre langfinger for oss som liker å holde telefonen i den hånda. Den treffer rett på når du holder den naturlig.

Alternativt kan man bruke ansiktet til opplåsning, men da i form av en enkel frontkameraløsning som lett kan lures med et bilde av deg. Plassmessig hadde det i hvert fall ikke vært noe problem med en mer avansert løsning a la iPhone X der.

Det som kanskje har overrasket oss mest i løpet av uka vi har testet Galaxy Fold, er hvor mye vi har brukt den lille skjermen. Til enkel bruk som å se på en innkommende snap, sjekke stillingen i de engelske fotballkampene, været for i morgen, de siste nyhetene, bytte sang på Spotify eller ringe noen, har vi ikke hatt behov for å brette den opp. Tastaturet kan riktignok være litt kronglete å skrive på siden skjermen er så smal, så når man skal skrive vil nok de fleste foretrekke å brette den opp i hele sin prakt.

STOR: Med skjermareal på rundt 150 cm² byr Samsung Galaxy Fold på rundt 50% mer skjermplass enn de største toppmodellene. Foto: Pål Joakim Pollen
STOR: Med skjermareal på rundt 150 cm² byr Samsung Galaxy Fold på rundt 50% mer skjermplass enn de største toppmodellene. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Nesten litt magisk

For det er jo i det du bretter den opp at Galaxy Fold blir noe helt spesielt, og jeg kan ikke huske sist et testprodukt fanget så stor interesse blant folk, der både kunder og ansatte i en elektronikkbutikk nærmest kom løpende etter meg for å se på Samsungs nye vidunder – nesten så jeg ikke kom meg ut av butikken igjen.

På innsiden skjuler det seg nemlig en 7,3 tommer stor skjerm, og her er aspektet 4,2:3 med et skjermareal rundt 155 cm² om vi trekker fra busslomma øverst til høyre, eller da drøye 50 prosent større enn de største telefonene med vanlig formfaktor.

Også denne er av AMOLED-typen med oppløsning på 1536x2152 (362 ppi) og den er HDR10+-kompatibel. Samsung skryter også av at de har redusert det blå lyset (som gir oss trøbbel med å sove) med omkring 40 prosent uten at fargene er endret.

BRETT: Slik ser telefonen ut i lukket tilstand. Samsung hevder at hengslingen skal tåle å bli åpnet og lukket 200.000 ganger. Foto: Pål Joakim Pollen
BRETT: Slik ser telefonen ut i lukket tilstand. Samsung hevder at hengslingen skal tåle å bli åpnet og lukket 200.000 ganger. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Vi liker godt hvordan Samsung har løst overgangen mellom liten og stor skjerm – har du en app åpen på den lille skjermen, fortsetter du akkurat der du slapp om du bretter opp telefonen. Når du bretter tilbake kan du velge selv i innstillingene hvilke apper som eventuelt skal fortsette på den lille skjermen igjen (navigering med Google Maps kan være en åpenbar kandidat her), eller om skjermen da slukkes.

Det skal sies at ikke alle apper håndterer overgangen like elegant – Facebook-appen ser for eksempel ulik ut avhengig av hvilken av skjermene du starter den fra, så den blir vesentlig mer elegant på den store skjermen om du starter den derfra, som da noen ganger innebærer at du må lukke den og starte den på ny.

Stor skjerm, startet fra stor skjerm
Stor skjerm, startet fra stor skjerm Vis mer
Stor skjerm, startet på liten skjerm
Stor skjerm, startet på liten skjerm Vis mer

Skjermaspektet betyr for øvrig at du vil få ganske tykke sorte rammer rundt video når du ser på Netflix eller YouTube, men bildet er fortsatt ganske stort. Når du ser på bilder, som nesten alle telefoner tar i 4:3-format, dekker disse praktisk talt hele skjermen. Instagram er også en fryd der alle bilder dekker nesten hele den store skjermen.

Verdt å sette pris på er også at Samsungs batterikonstruksjon, der telefonen egentlig består av to batterier på til sammen 4.380 mAh, gjør at telefonen føles veldig godt balansert i hendene når du har brettet den ut.

Tre apper på likt

Den romslige plassen på skjermen vil på mange apper føles noe «unødvendig», der de som standard åpner seg over hele skjermbildet, men Samsung har gjort det enkelt å kjøre flere apper side om side.

TRE-I-ETT: Om du vil kan du ha tre apper åpne samtidig, men du får ikke dratt og sluppet innhold mellom dem. Foto: Pål Joakim Pollen
TRE-I-ETT: Om du vil kan du ha tre apper åpne samtidig, men du får ikke dratt og sluppet innhold mellom dem. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Du sveiper ganske enkelt fingeren inn fra høyre side og kan da velge en ekstra app som da vises i delt skjerm-modus. Gjør du det nok en gang, deler du opp høyre side av skjermen i to, slik at du kan kjøre tre apper samtidig. Og de kan du bytte plass på ved å dra og slippe dem over hverandre.

Alternativt er det også mulig å ta tak i en varslingsboble som spretter opp på skjermen og dra den til høyre halvdel for å åpne den aktuelle appen i delt visning.

Dessverre er det ikke alle apper som er med på leken her, der kanskje den mest vesentlige av dem er Facebook Messenger, så akkurat der får du ikke chattet med andre mens du gjør noe annet i vinduet ved siden av. Det ser heller ikke ut til å være noe støtte for å dra og slippe ting fra det ene vinduet til det andre, for eksempel et bilde fra en nettside rett inn i en Slack-melding eller lignende.

Plastbelegg får lett riper

Da Samsung sendte ut de første testenhetene av Galaxy Fold tidligere i år var det mange som opplevde at skjermen lett ble ødelagt, og i forkant av høstens lansering har selskapet gjort flere forbedringer av konstruksjonen.

Den kanskje viktigste er at det ytterste skjermbelegget nå er strukket under selve kantene. Mange trodde dette var noe de skulle dra av, som resulterte i at skjermen ble ubrukelig. I tillegg har de forsterket hengslene og gjort om konstruksjonen noe, slik at mellomrommet mellom hengselet og resten av telefonen har blitt mindre. Dermed kommer ikke støv og smuss like lett til.

SYNLIG: Galaxy Fold-skjermen har en synlig skjøt akkurat over hengselst. Det synes mye bedre på dette bildet enn når du ser på skjermen rett forfra, men det er også følbart. Foto: Pål Joakim Pollen
SYNLIG: Galaxy Fold-skjermen har en synlig skjøt akkurat over hengselst. Det synes mye bedre på dette bildet enn når du ser på skjermen rett forfra, men det er også følbart. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Men det skal være sagt: Glass kan ikke brettes. Når man lager en fleksibel skjerm som denne, må man bruke et plastmateriale på skjermen, som er mykt og derfor lett får riper. Og selv om vi har brukt telefonen som en hvilken som helst annen telefon den siste uka og ikke fått en eneste ripe på skjermen, er faren vesentlig høyere her enn for andre telefoner.

Youtuberen Jerryrigeverything, som tester telefoner for slike ting, klarte å ripe skjermen bare ved å presse med fingerneglen. Dog var det ikke bare-bare å brette den motsatt vei av hengslingen, som virker ganske solid med mindre man virkelig går inn for å ødelegge den.

Langs midten av skjermen vil du også tydelig se at det er litt plast til overs, i form av en litt buklete, loddrett linje når den er brettet opp, som du også kan føle med fingeren. Det er noe nesten alle kommenterer, men som vi egentlig ikke tenker så mye på i hverdagslig bruk, fordi den er langt mindre synlig når du ser rett på skjermen enn om du ser den på skrå.

FORBEDRET: Siden den første Fold-utgaven ble sendt ut til amerikanske testere i sommer, har Samsung forbedret konstruksjonen for å gjøre den mer solid. En av forbederingene er nå at hengslingen ligger tettere mot resten av telefonen. Foto: Pål Joakim Pollen
FORBEDRET: Siden den første Fold-utgaven ble sendt ut til amerikanske testere i sommer, har Samsung forbedret konstruksjonen for å gjøre den mer solid. En av forbederingene er nå at hengslingen ligger tettere mot resten av telefonen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

200.000 brett?

Samsung oppgir at telefonen er testet for 200.000 brettinger, eller da rundt 100 ganger om dagen i fem år. CNet direktestrømmet en seanse der telefonen måtte gi seg etter 120.000 ganger, eller da 60 ganger om dagen i fem år, der en maskin åpnet og lukket den 150 ganger i minuttet.

Men det skal altså sies – selv om diverse undersøkelser viser at snittpersonen låser opp telefonen sin rundt 100 ganger om dagen har det i hvert fall ikke for vår del vært slik at den har vært brettet opp 100 ganger om dagen – faktisk vil vi tippe at vi har brettet den opp under halvparten av gangene vi har tent skjermen (kanskje ned mot 30%), selv om det dessverre ikke er mulig å hente ut statistikk på det.

Uansett - 120.000 eller 200.000 - spør du oss er sannsynligheten høy for at telefonen heller begynner å bli litt avleggs før den tar kvelden av for mange åpninger og lukkinger.

Verdt å merke seg er at du får med ett års mobilforsikring i prisen om du kjøper Galaxy Fold, der egenandelen er på 1200 kroner for en ødelagt skjerm (kan benyttes én gang), så Samsung er nok fullstendig klar over at Fold er skjørere enn andre telefoner, og akkurat det punktet er definitivt det største motargumentet for å bruke 21.000 kroner på Galaxy Fold.

LOGO: Samsung-logoen er plassert utenpå hengslingen, og der har det også kommet rapporter om at bokstavene kan falle av etter hvert Foto: Pål Joakim Pollen
LOGO: Samsung-logoen er plassert utenpå hengslingen, og der har det også kommet rapporter om at bokstavene kan falle av etter hvert Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Høy pris

Du leste riktig: Samsung Galaxy Fold koster 21.000 kroner og er med det den dyreste telefonen på markedet hvis du ser bort fra «smykketelefoner» som Bentley-telefonen fra Vertu, med sekssifret prislapp.

Det er selvsagt en ekstremt høy pris – 4.000 kroner over den dyreste utgaven av iPhone 11 Pro Max med 512 GB lagringsplass. Verdt å nevne er at Samsung også stiller med 512 GB i Galaxy Fold, og du får med de trådløse øreproppene Samsung Galaxy Buds (1390,-) og mobildeksel i kevlar i esken, som selvsagt pynter litt på det.

Men dette er også noe helt nytt, der kostnadene knyttet til forskning og utvikling nok har vært svært høye kontra andre produkter, så uten direkte å forsvare den høye prisen, vil vi påstå at den sånn sett kanskje er mer spiselig enn om Fold hadde vært en helt «vanlig» telefon.

Samtidig er det ikke til å komme fra at den opplagt skjøre konstruksjonen har gitt oss en litt prototype-følelse i testperioden, og at du må være forberedt på at du ved å kjøpe Fold blir en prøvekanin – litt som de aller første som kjøpte elbil for noen år tilbake.

TRE BAK: Kameraoppsettet på baksiden er det samme som på Samsungs S10-modeller, og det gjør at Galaxy Fold er svært kapabel å ta bilder med. Foto: Pål Joakim Pollen
TRE BAK: Kameraoppsettet på baksiden er det samme som på Samsungs S10-modeller, og det gjør at Galaxy Fold er svært kapabel å ta bilder med. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Seks kameraer

På grunn av hvordan Samsung har valgt å løse konstruksjonen, har selskapet også vært nødt til å lage tre kameramoduler på Galaxy Fold.

På baksiden finner vi et oppsett prikk likt det du finner på Galaxy S10 og S10+, altså tre kameraer med ulike brennvidder – fra ultravidvinkelen (~12 mm/f2,2), via det «vanlige» kameraet (~26 mm/f1,5-2,4) og til teleobjektivet (~52 mm/f2,4).

Dernest finner du to selfie-kameraer når skjermen er brettet ut, med ulike brennvidder (26 mm/f2,2 og 24 mm/f1,9) slik at du kan velge å ta litt ekstra «brede» bilder om du vil, og der de to kameraene sammen kan forfalske en uskarp bakgrunn til selfie-portrettbilder.

Ett av disse kameraene (26 mm/f2,2) finner du også en kopi av på fronten når du lukker telefonen.

MEGET GODT: Samsung Galaxy Fold tar jevnt over svært gode bilder, med solide eksponeringer, fine farger og også godt om natten. Foto: Pål Joakim Pollen
MEGET GODT: Samsung Galaxy Fold tar jevnt over svært gode bilder, med solide eksponeringer, fine farger og også godt om natten. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Det betyr med andre ord at Galaxy Fold er meget godt til foto og video, som vi diskuterte nærmere i S10+-testen. I dette Google Foto-albumet har vi samlet noen bilder vi har tatt med Galaxy Fold.

En ting vi dog vil påpeke er at telefonen ikke er helt velegnet med tanke på å ta bildet. Den lille skjermen på forsiden gir deg et lite søkerbilde (4:3-bilde på en 21:9-skjerm), og om du vil gjøre manuelle innstillinger er den som nevnt kanskje liten å knotte på. Det er på ingen måte den store skjermen, men den gir da den klassiske «ta-bilder-med-iPad»-looken som vi selv må innrømme at vi smiler litt i skjegget av når vi ser det. Det er også vanskeligere å holde telefonen stødig når du har brettet den ut.

God ytelse

Det meste går smidig for seg på Galaxy Fold, som er utstyrt med Snapdragon 855-prosessor, 12 GB RAM og 512 GB lagringsplass. 855-prosessoren er vel å merke ikke Qualcomms toppmodell – den heter 855+, men forskjellen mellom de to er uansett ganske små, som vi så i testen av OnePlus 7T Pro forleden dag.

Samsung har altså valgt ikke å bruke sin egen Exynos-prosessor i det europeiske markedet slik de gjør med øvrige Galaxy-toppmodeller, men det er visst enkelt og greit fordi det blir produsert langt færre Fold-enheter og at kostnaden ved å kjøre to produksjonslinjer ville gjøre det mindre lønnsomt.

Men du sitter da på maskinvare som yter godt og snurrer alt av spill og den slags – på lik linje med andre toppmodeller. En runde «PUBG Mobile» med fulle grafikkinnstillinger går helt fint, og spillet tilpasser seg skjermformatet ypperlig, inkludert kameralomma i hjørnet:

FULL SKJERM: Vi har testet en håndfull spill, og alle tilpasser seg den store skjermen på elegant vis. Her PUBG Mobile, som plasserer rankingen helt inntil kamerafeltet i hjørnet. Foto: Pål Joakim Pollen
FULL SKJERM: Vi har testet en håndfull spill, og alle tilpasser seg den store skjermen på elegant vis. Her PUBG Mobile, som plasserer rankingen helt inntil kamerafeltet i hjørnet. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Den opplevde ytelsen i daglig bruk er imidlertid bak nevnte OnePlus-telefon med sin utsøkte 90 Hz-skjerm, som Google også har utstyrt sine nye Pixel 4-telefoner med.

For man legger merke til at skrolling av nettsider og den slags ikke blir så pen. De to halvdelene på den store skjermen tegner opp bildet litt ulikt, som gjør at det blir noe «hakkete», og det som skulle være rette tekstlinjer blir litt «bølgete» når du skroller, som du ser i snutten under:

Jeg skal innrømme at jeg ikke tenkte på det siste før jeg ble tipset om det, men det er vanskelig ikke å legge merke til det når man vet det.

Batteriene er altså til sammen på 4.380 mAh, og med i esken får du den klassiske 15-wattsladeren som har fulgt med Galaxy S- og Note-modeller i en årrekke. Fold er ikke kompatibel med den nye ladingen på Note 10-modellene som går helt opp til 45 watt, så ladehastigheten er ikke like imponerende som hos enkelte av konkurrentene.

Hvor lenge batteriet varer før du må lade vil selvsagt bero på hvordan du bruker telefonen, og ikke minst - hvor ofte du bruker den store skjermen. Vi hadde 50 prosent etter en dag med rundt 3 timers skjermtid, men der halvparten av den nok var på den lille.

Lydmessig synes vi de høyttalerne er på det jevne uten å utmerke seg, og merk at du er nødt til klappe sammen telefonen for å snakke i den. Da er den faktisk ekstra god å holde i, og den klassiske øre-mot-skulder-øvelsen når du må frigjøre begge hendene går litt greiere med en såpass tykk telefon.

Konklusjon

La det være sagt at Samsung Galaxy Fold ikke er en telefon for alle, og som heller ikke kommer til å selge i bøtter og spann. Dette er først og fremst en telefon for deg som har penger nok, og som vil være en pionér med tanke på hvordan telefonene kan tenkes å bli i fremtiden.

Foruten prisen er det største minuspunktet definitivt at Galaxy Fold vil være en telefon som det er lett å skade. Det ekstremt myke skjermbelegget gjør at selv en skarp fingernegl kan sette igjen riper, og telefonen er heller ikke vanntett som de fleste øvrige toppmodeller.

Men vi klarer heller ikke å slå fra oss at vi faktisk har blitt positivt overrasket over Galaxy Fold. Det som for oss virket som en gimmick, der du kan brette ut en klump av en telefon til et lite nettbrett, har faktisk vist seg å være ganske snedig løst, og selv om skjermen på fremsiden er liten, har vi brukt den mer i lukket tilstand enn vi trodde. Tykkelsen på drøye 15 millimeter har vi heller ikke opplevd som problematisk – i hvert fall ikke når telefonen er såpass smal.

Om fem år kommer vi enten til å le av Galaxy Fold og ha den med i en artikkel om de rareste telefonene, eller se på den som den som satte standarden for neste generasjon mobiltelefoner. Det vil tiden vise.

Inntil videre klarer vi dog ikke helt å fri oss fra følelsen om at vi bruker en prototype-telefon. Og en svært dyr en som sådan.

Men gud, så nær vi er å trille en femmer.

Testresultat

Samsung Galaxy Fold

En genuint unik telefon - både mobiltelefon og nettbrett i ett, meget godt kamera, gode skjermer med stor plass til multitasking, ypperlig til enhåndsbruk med den lille skjermen, trådløse øreopper og deksel i esken, svært god maskinvare og stor lagringsplass

Svimlende pris, svært mykt skjermbelegg som gir en ruglete overlate på midten, ladeeffekt under middels, ikke vanntett, noe småtteri som gir oss litt «prototype-følelse»

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer