Apple iPhone 15 og 15 Plus | TEST

Folkelig totalpakke

Fortsetter å være best for folk flest.

MYE NYTT: Apples standardmodeller er pro-ere enn noensinne. Foto: Kirsti Østvang
MYE NYTT: Apples standardmodeller er pro-ere enn noensinne. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Apples vanlige iPhoner havner fort i skyggen av de kraftigere Pro-modellene. Som vi har erfart de siste åra, får du imidlertid en svært god mobilopplevelse for en del mindre penger om du går for en av standardmodellene.

I høst har Apple lansert iPhone 15 og 15 Plus i tillegg til iPhone 15 Pro og Pro Max.

Flere mener at iPhone 15 og 15 Plus er som en ny iPhone 14 Pro, altså fjorårets toppmodell fra Apple. Det er en sannhet med visse modifikasjoner.

Det er imidlertid også greit å vite at om du ikke ønsker å spandere på deg en dyrere Pro-utgave, kan du med mest sannsynlighet vente ett år eller to for å få de fristende nyhetene i en billigere modell.

iPhone 15 koster 11 990 kroner veiledende, mens iPhone 15 Plus koster 13 490. iPhone 15 Pro og 15 Pro Max koster henholdsvis 14 990 kroner og 17 990 kroner.

Pene mobiler

Årets standardutgaver i iPhone 15-serien har både noe lånt og noe nytt. Designmessig ser mer eller mindre ut som de vanlige iPhonene har gjort siden iPhone 12 ble lansert, med noen justeringer som hever inntrykket.

Folkelig totalpakke

I tillegg til at glasset på baksiden nå er matt i stedet for blank (farvel fingermerker!), er kantene på aluminiumsrammen er litt mer avrundede. Telefonen er mer behagelig å holde, og både ser og føles litt mer eksklusiv ut.

Folkelig totalpakke

Årets lineup kommer i fem farger som det er delte meninger om.

De er dusere - eller blekere - alt ettersom hvordan du ser det. Personlig er jeg for alltid #teampink, så den nye rosa modellen går rett hjem hos meg. Fargene er imidlertid litt vanskelig å fange på kamera - de ser blassere ut enn vi opplever dem virkeligheten.

Som Pro-bruker over flere år, slår det meg alltid hvor mye lettere de vanlige iPhonene er. Apple har skrotet mini-utgaven, men særlig den minste iPhone 15 oppleves som liten nok, spør du oss.

Det har blitt sluppet en blå utgave av iPhone i en årrekke. Årets blåfarge er av den lyse sorten. På bildet her ser den nesten hvit ut. Foto: Kirsti Østvang
Det har blitt sluppet en blå utgave av iPhone i en årrekke. Årets blåfarge er av den lyse sorten. På bildet her ser den nesten hvit ut. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Nå med «dynamisk øy»

Hva gjelder skjermstørrelse er det ingen endring fra i fjor. iPhone 15 har en 6,1-tommer skjerm, mens 15 Plus er på 6,7-tommer. De er finfine å se på, og i år har Apple gjort de merkbart mer lyssterke. Når det er sol ute, er maksimal lysstyrke utendørs 2000 nits, noe som er dobbelt så mye som forrige generasjon.

Den berømte «busslomma» i toppen av iPhone-skjermen er historie. Nå er det «dynamisk øy» som gjelder. Foto: Kirsti Østvang
Den berømte «busslomma» i toppen av iPhone-skjermen er historie. Nå er det «dynamisk øy» som gjelder. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Den dynamiske øya, også kjent som Dynamic Island, vi fikk og elsket på iPhone 14 Pro har også funnet veien til årets standardmodeller. Det pilleformede feltet i toppen av skjermen huser både frontkameraet og FaceID-sensorer, men du kan også bruke det til å styre musikk, følge nedtellinger, se hvor lenge igjen det er av Ruter-billetten, se neste steg i en kartnavigasjon, få sportsresultater og så videre.

Det er en utrolig smart måte å bruke et felt som ikke ser ut til å forsvinne med det første.

Med dynamisk øy kan iPhone-brukere multitaske og bruke apper uten å åpne dem. Foto: Kirsti Østvang
Med dynamisk øy kan iPhone-brukere multitaske og bruke apper uten å åpne dem. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

«Alltid på»-skjermen som kom med iPhone 14 Pro finnes ikke på årets standardmodeller. Du ser hvilken telefon som er hvem når de ligger ved siden av hverandre, men vi vet det er flere som faktisk skrur denne av på Pro-modellene fordi de synes den er forstyrrende (eller bruker mer strøm).

60 Hz ikke godt nok

Det trekker mer ned at iPhone 15 og 15 Plus som vel omtrent eneste toppmodeller på markedet som ikke har raskere oppfriskningsrate.

Før dette ble en greie, var det ikke noe man tenkte over. Men både fjorårets 14 Pro og årets 15 Pro har de raskere 120 Hz-skjermene som gjør at det ikke engang er antydning til lugging når vi for eksempel skroller i nettsider. På de vanlige modellene flyter det ikke like godt.

Selv OnePlus Nord CE 2 Lite til 1990 kroner har 120 Hz - da burde Apple levere minst 90 Hz, i stedet for de 60 Hz som telefonene har nå.

Det er bare de nye Pro-modellene i iPhone 15-serien som har den nye handlingsknappen. De vanlige modellene beholder lydløs-bryteren. Foto: Kirsti Østvang
Det er bare de nye Pro-modellene i iPhone 15-serien som har den nye handlingsknappen. De vanlige modellene beholder lydløs-bryteren. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

USB-C endrer hverdagen

Alle de nye iPhone 15-modellene kommer med USB-C - endelig. Det er fort gjort å tenke at «det er jo bare en liten plugg, det betyr jo ikke så mye» - men i løpet av den drøye uka jeg har testet telefonene, er dette endringen jeg setter mest pris på.

I min husholdning brukes både Android-telefoner og iPhone, og nå kan vi endelig bruke ladeledninger om hverandre uten å måtte ty til halvdårlige hybridkabler (av typen med flere adaptere i én løsning). Særlig i Leaf-en vår har dette vært trøblete, da Lightning-pluggen har falt ut bare jeg har vært borti iPhonen.

Apples nye ladeledning er vevd, så forhåpentligvis blir de ikke ødelagt så fort som de gamle. Foto: Kirsti Østvang
Apples nye ladeledning er vevd, så forhåpentligvis blir de ikke ødelagt så fort som de gamle. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Apple sendte oss et par av de nye 2.-generasjons AirPods Pro med USB-C, og disse kan vi lade rett fra telefonen.

Verdt å merke seg er at de vanlige iPhone 15-modellene ikke støtter raskere dataoverføring via USB 3, men har samme hastigheter som Lightning gjennom USB 2. Så lenge du ikke skal overføre store datafiler, har ikke dette noe å si.

48 megapiksler og 2x zoom

I år er det iPhone 15 Pro Max som har det aller beste kameraet. Men Apple har også oppgradert hovedkameraet i iPhone 15 og 15 Plus, og øker oppløsningen fra 12 til 48 megapiksler.

Dette er ikke nøyaktig samme 48-megapikselkamera som ble introdusert på iPhone 14 Pro i fjor, da selve sensoren er noe mindre. Men det tar uansett bedre og mer høyoppløste bilder enn tidligere modeller.

På de vanlige iPhonene er det to kameraer på baksiden, et hovedkamera med vidvinkel-sensor og et ultravidvinkel-kamera. Foto: Kirsti Østvang
På de vanlige iPhonene er det to kameraer på baksiden, et hovedkamera med vidvinkel-sensor og et ultravidvinkel-kamera. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Vi ser særlig forskjellen når vi sammenlikner med iPhone 12, som kanskje er mer naturlig at folk oppgraderer fra. Side om side ser vi at bildene tatt med iPhone 15 blir både mer detaljerte og har et større dynamisk omfang.

En av de store forskjellene mellom de vanlige iPhonene og Pro-modellene er at sistnevnte har et tredje telefoto-kamera som i år gir 3x eller 5x optisk zoom.

Når du åpner kamera-appen på de nye iPhonene, vil du se at du nå har tre zoom-muligheter (0,5x, 1x og 2x) mot tidligere bare to (0,5x og 1x).

Den nye zoom-funksjonen på iPhone 15 er digital, ikke optisk, men resultatet blir ganske bra likevel takket være høyere oppløsning på hovedkameraet. Foto: Kirsti Østvang
Den nye zoom-funksjonen på iPhone 15 er digital, ikke optisk, men resultatet blir ganske bra likevel takket være høyere oppløsning på hovedkameraet. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

iPhone 15 og 15 Plus får noe Apple kaller for «dobbel tele», som gir deg 2x zoom i «optisk kvalitet» (i praksis er det digital zoom) ved å ta den midterste delen av 48MP-sensoren for å lage et 12MP-bilde. Dette er en høyst etterlengtet oppgradering, selv om du ikke kommer like tett på som med Pro-modellene. Til sammenlikning kommer Samsung Galaxy S23 med 3x optisk zoom.

Portrettmodus blir enda bedre på de nye iPhone-modellene. Apple har automatisert funksjonen, så du trenger ikke bytte til portrettmodus for å ta et portrettbilde. Dukker en person, hund eller katt opp i bildet, vil dybdeinformasjon fanges opp automatisk, og så kan du stille inn bokeh-effekten i Bilder-appen i ettertid, samt bytte fokus fra et motiv til et annet.

Bilder tatt med iPhone 15 og 15 Plus kan du se i galleriet under:

Fjorårets prosessor

Noe annet iPhone 15 og 15 Plus arver fra iPhone 14 Pro er A16 Bionic-prosessoren. Fremdeles er dette en av de kraftigste mobilprosessorene på markedet, og her får du mye ytelse for pengene.

Med en ett år gammel prosessor, kan imidlertid 15-modellene bli utdatert før Pro-utgaven. Apple holder riktignok telefonene sine oppdatert i 6-7 år uansett, og det bidrar trolig også til å holde prisen nede.

Når det gjelder batteritid, har det ikke skjedd noen store endringer fra i fjor. Av de to nye modellene, har iPhone 15 Plus den beste batteritida. Opptil 20 timer strømmet video mot 16 på den vanlige 15-modellen, ifølge Apple.

Hva du vil få i praksis, kommer helt an bruken din. I våre tester trakk Plus det lengste strået. Den holdt godt utover en dag, hvorpå den vanlige modellen sort sett bare holdt dagen gjennom.

De nye iPhonene kommer også men en ny utgave av ultrabredbånds-brikken, som har fått høyere signalstyrke. Det gir tre ganger lengre rekkevidde. Hvis du har en venn med iPhone 15, kan dere bruke presisjonssporing for å lokalisere hverandre i større folkeansamlinger ved at telefonene peker dere i riktig retning.

iOS 17

iPhone 15 kommer med nyeste programvareoppdateringen, iOS 17, som byr på en rekke nye funksjoner og forbedringer.

I år er det mye fokus på kommunikasjon i alt fra nye kontaktplakater til transkribering av lydmeldinger - og «Sjekk innom»-funksjonen som automatisk varsler venner og familie­medlemmer når du har kommet trygt fram dit du skal, som for eksempel hjemme.

En av våre favorittnyheter er NameDrop, en AirDrop-funksjon som lar deg dele kontaktinformasjon med noen ved å holde to iPhoner mot hverandre. Med samme bevegelse vil du kunne dele innhold eller starte SharePlay, som lar deg høre på musikk, se en film eller spille sammen med hverandre.

Standby-modus er en annen kjekk ny funksjon i iOS 17 som lar deg bruke iPhone som en smartskjerm som viser tid, dato, værvarsel og annen informasjon. Du vil også få opp varsler.

Siden iPhone 15 ikke har alltid på-skjerm, vil skjermen gå i svart etter bare noen sekunder i standby-modus. Dermed får man ikke fullt utnyttet dette på de vanlige modellene. Foto: Kirsti Østvang
Siden iPhone 15 ikke har alltid på-skjerm, vil skjermen gå i svart etter bare noen sekunder i standby-modus. Dermed får man ikke fullt utnyttet dette på de vanlige modellene. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Konklusjon

Alt i alt opplever vi iPhone 15 som en svært solid oppgradering av det som er Apples billigste telefon. Den føles mer «high end» enn noensinne, med den matte glassbaksiden, dynamisk øy og nytt kamera med 2x zoom. USB-C er en stor forbedring, selv om mange vil måtte kjøpe nytt av både kabler og strømadaptere.

At Apple beholder 60 Hz-skjermen er den store skuffelsen med årets standardmodeller. Det er ingen grunn til at en toppmodell fortsatt bruker dette i 2023. På tross av dette er de fremdeles den folkelige totalpakka ingen andre kan slå.

Har du iPhone 14 eller 13, er det ingen grunn til å oppgradere, da disse sannsynligvis vil fungere bra i enda noen år til. Har du iPhone 12, er ikke valget like opplagt - du kan ha glede av forbedringene, samtidig som denne årgangen kan ha flere år igjen i seg. Sitter du med en iPhone 11 eller eldre - løp og kjøp.


Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer