«Mate 30 Pro» fra Wish

Før: 14.758 kroner, nå: 902 kroner

Vi lot oss friste av et tilbud på Wish så du skal slippe å gjøre det samme.

TILBUD: Vi fant en «Mate30 Pro» på Wish til 902 kroner, som angivelig skal ha kostet nesten 15.000 kroner. Foto: Pål Joakim Pollen
TILBUD: Vi fant en «Mate30 Pro» på Wish til 902 kroner, som angivelig skal ha kostet nesten 15.000 kroner. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Mange nordmenn er glade i Wish og lignende tjenester – asiatiske markedsplasser der man får kjøpt nært sagt hva som helst, ofte til en brøkdel av hva det koster hjemme.

Og det er definitivt mulig å gjøre noen kupp, der mange av produktene er de samme som du finner enkelte steder her til lands med et ekstra 9-tall på prisen.

Men å få Huaweis toppmodell, som aldri ble lansert i Norge, til en tusenlapp høres nesten for godt ut til å være sant.

Og det er det også.

Noe mistenkelig produktbeskrivelse

Det finnes mange av disse annonsene på Wish - her er et typisk eksempel:

Før: 14.758 kroner, nå: 902 kroner

Som du ser er det flere som har gitt telefonen gode karakterer. Skjermen skal angivelig være 6,7 tommer (originalen er 6,53"), med 8 GB RAM og 256 GB lagringsplass.

Hva 1600W + 3200W skulle være godt for er neimen ikke lett å si. Det er spesifikasjoner som har lite med telefoner å gjøre, men heller hører hjemme på en varmeovn eller lignende. 10 kjerner høres også i overkant ut – originalen har åtte.

Som du ser er ordet Huawei splittet med en ampersand (&) – sannsynligvis for å unngå represalier fra produsenten. Men det loves både fingeravtrykksleser og ansiktsgjenkjenning.

Førsteinntrykket

Da telefonen kom i postkassa etter en måneds tid var det ikke akkurat i noe original Huawei-forpakning. «Mate30 Pro» er trykket på den ene siden, der boksene for EU og grønn farge er merket av. Et klistremerke forteller at dette er skal være en 8+256 GB-versjon.

8 gigabyte RAM og 256 gigabyte lagringsplass står det på esken. Sannheten var heller én og fem gigabyte. Foto: Pål Joakim Pollen
8 gigabyte RAM og 256 gigabyte lagringsplass står det på esken. Sannheten var heller én og fem gigabyte. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Videre reklameres det med «HD screen Super AMOLED», «High digital camera» (skulle sikkert stått «quality» også, men det ville ha vært løgn), «Face recognition» og «Quad-core», altså firekjerners prosessor, og ikke ti som først avertert.

På innsiden ligger telefonen pakket i bobleplast, og når vi drar den ut, legger vi fort merke til at baksiden av plast ikke er helt intakt, der den buler ut litt på toppen av telefonen, men vi fikk nå klemt den på plass. Huaweis originale variant har en bakside av glass.

Men baksiden er nokså lik originalen, med det iøyenfallende kameraoppsettet med fire kameraer.

ORIGINALEN: Slik ser Huaweis utgave av Mate 30 Pro ut på baksiden. Foto: Kirsti Østvang
ORIGINALEN: Slik ser Huaweis utgave av Mate 30 Pro ut på baksiden. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

På forsiden er det dog ikke snakk om en skjerm som buer over kantene, men en flat skjerm med relativt tykke rammer – på linje med iPhone Xr, vil vi si.

INGEN KURVET KANT: Huaweis originale Mate 30 Pro har en skjerm som faller over kantene på siden, og ikke tykk ramme som her. Foto: Pål Joakim Pollen
INGEN KURVET KANT: Huaweis originale Mate 30 Pro har en skjerm som faller over kantene på siden, og ikke tykk ramme som her. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Vi merker raskt at den heller ikke er av Super AMOLED-typen som avertert – dette er en LCD-skjerm. Og den ligger ganske langt unna glasset dybdemessig og har en ekstremt refleksiv overflate som er svært mottakelig for fingeravtrykk. Oppløsningen er for øvrig 1200 x 540.

Digitizeren, altså den delen av skjermen som registrerer berøring, er også svak. Ofte mistolkes skrollebevegelser som trykk, og den støtter bare fem samtidige fingre og ikke 10+ som de fleste andre.

Android 6

Telefonen kommer med Android installert, og når vi starter opp første gang, kommer vi rett inn på hjemskjermen - uten å gå igjennom det klassiske Android-oppsettet. Det kan tyde på at noen har holdt på med den før oss.

Vi finner raskt ut at telefonen kjører Android 6 – en versjon som kom høsten 2015. Siste sikkerhetsoppdatering er fra mars 2017.

Innstillingsmenyen og varselfeltet ser ganske likt ut som de gjør på Huawei-telefoner, men for en kjenner er det liten tvil om at dette er en dårlig etterligning – særlig når man trykker seg rundt i innstillingsmenyen.

Google-appene som Maps, Gmail og Play butikk er installert på forhånd, og det samme er Facebook og Whatsapp. E-postappen har det samme ikonet som Huaweis e-postapp, men vi ser raskt at dette ikke er Huaweis app når vi starter den.

Lyver på lagringsplassen

Interessant er det for eksempel å trykke seg inn på lagringsmenyen. Her går det noen sekunder først mens telefonen «teller opp», og joda – her står det svart på hvitt at det skal være 256 GB lagringsplass totalt.

REINSPIKKA JUG: Denne telefonen har ikke 256 GB lagringsplass, selv om det står så på skjermen. Foto: Pål Joakim Pollen
REINSPIKKA JUG: Denne telefonen har ikke 256 GB lagringsplass, selv om det står så på skjermen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Vi sjekket med en annen app senere og fant ut at det var 5 GB lagringsplass, så alt i denne menyen er bare tøys, der lagringsplass brukt på bilder, nedlastinger og så videre er forfalsket. Telefonen har dessuten bare 1 GB arbeidsminne og ikke 8 GB som avertert.

Batteriet ifølge appen AccuBattery på 2200 mAh, under halvparten av hva Huawei Mate 30 Pro kan skilte med.

Vi målte også ytelsen med Geekbench 4. Her fikk vi henholdsvis 354 og 1040 poeng, som er det dårligste vi har målt på noen telefon. For eksempel er det halvparten av hva vi fikk på Moto G5 for tre år siden, som da var en telefon til et par tusenlapper. Telefonen virker også veldig seig i vanlig bruk, med stadige pauser og hakking, flere sekunders venting for å rotere skjermbildet – rett og slett elendig ytelse.

Da vi prøvde å installere AnTuTu-ytelsestesten og startet den, kom det opp en boks med mange kinesiske tegn og en knapp. Vi trykket oss videre, men får ikke kjørt testen, så her kan det tyde på at det ligger funksjoner på telefonen for å blokkere den slags.

Før: 14.758 kroner, nå: 902 kroner

Falsk fingeravtrykksleser

For moro skyld gikk vi inn i menyen for å registrere fingeravtrykk – telefonen så nemlig ut til å ha en under glasset-variant.

Her kan vi registrere hva som helst – og låse den opp med hva som helst, til og med nesa. Det finnes nemlig ingen fingeravtrykksleser her, men illusjonen ser helt perfekt ut der avtrykksfeltet vises på låseskjermen og lyser opp når man berører det.

Og selv om vi finner «Iris» på første side i innstillingsmenyen, finnes det ikke noen egen ansiktsgjenkjenning her. Busslomma med de to ekstra kameraene på forsiden er med andre ord også bare fake.

Busslomma med ekstra kameraer for ansiktsgjenkjenning er fake. Foto: Pål Joakim Pollen
Busslomma med ekstra kameraer for ansiktsgjenkjenning er fake. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Hva med de fire kameraene?

Etter å ha startet kameraappen finner vi raskt ut at det bare er ett kamera på baksiden (8 Mp) og ett på forsiden (5 Mp). De tre andre på baksiden er med andre ord bare falske objektiver.

Bildet i kameraappen lugger skikkelig og bildekvaliteten er, i mangel av et bedre uttrykk: ræva. Her får du noen eksempelutsnitt.

Selfie helt ute av fokus:

Før: 14.758 kroner, nå: 902 kroner

Motlys (med HDR aktivert, som for øvrig tar 3-4 sekunder å fange):

Før: 14.758 kroner, nå: 902 kroner

Innendørs:

(Slapp av, bare Netflix-serien Sex Education på TV.)
(Slapp av, bare Netflix-serien Sex Education på TV.) Vis mer

Hvis du virkelig vil, kan du se en håndfull bilder i full oppløsning i dette Google Foto-albumet.

Og her er et videoeksempel:

Som med alt annet på denne telefonen er kameraet plukket fra nederste hylle.

Vi finner for øvrig heller ingen CE-merking på esken eller telefonen, men det er trykket på laderen. Om den tilfredsstiller sikkerhetskravene er vi dog sterkt tvilende til, og for vår del er det uaktuelt å plugge den i veggen.

Den er uansett bare på 5 watt, omtrent 10 prosent av effekten Huaweis originallader byr på. Vi prøvde å lade telefonen med Huaweis lader, men det foregikk med snaue 5 watts effekt.

Rett og slett lureri

Så – la deg ikke falle for fristelsen. Du får ikke Huaweis toppmodell med over 90 prosent rabatt på Wish.

Denne telefonen får ikke engang terningkast.
Denne telefonen får ikke engang terningkast. Vis mer

Denne telefonen til en snau tusenlapp er rett og slett et makkverk, og med så mye forfalskning og tull, tør ikke vi å legge inn kontodetaljer fra Google og Facebook, for her kan det fort være spionvare installert også.

For ordens skyld: Du kan garantert finne helt greie telefoner til en tusenlapp fra Kina, men denne er ikke blant dem. Ja, til en tusenlapp kan du glatt finne bedre telefoner også her i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer