For lite plass på Apple-dingsen din?

Da kan minnepennene med en Lightning- og USB-kontakt være det du har ventet på.

MER PLASS? Jada, det er mulig, selv om minnekortet, her fra iStick, ikke akkurat er diskret. Foto: ØYVIND PAULSEN
MER PLASS? Jada, det er mulig, selv om minnekortet, her fra iStick, ikke akkurat er diskret. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens de aller fleste Android-toppmodellene har minnekortinngang som lar deg utvide lagringskapasiteten, er irriterende nok ikke dette mulig på en iPhone eller iPad. Heldigvis finnes det løsninger.

Er du en av dem som kjøpte en av de rimeligste iPad/iPhone-utgavene med bare 16GB lagringsplass, har du sikkert erfart å gå tom for plass etterhvert som man fyller opp apper, bilder og videoer.

Det aller enkleste er selvsagt å bruke en av de utallige skylagringstjenestene som finnes, Dropbox og norske JottaCloud er to eksempler, men for de tilfellene man ikke er online må man ty til fysiske løsninger.

Les også: Så mye koster nettlagringen

På årets IFA-messe fikk vi demonstrert to løsninger, henholdsvis iStick og iFlashDrive, som så langt vi kan se virker på samme måte.

Selve konseptet er enkelt: Produktet er ganske enkelt en minneplugg med Apples Lightning-kontakt i den ene enden, og en USB-kontakt i den andre. Hos begge selskapene kommer forøvrig minnepluggen i ulike størrelser, henholdsvis fra 8 GB til 128 GB, slik at du kan velge etter behov og størrelse på lommeboka.

Hva er poenget?

I tillegg til at du kan bruke pluggen til å ta backup av innholdet du har på mobilen eller nettbrettet, er selvsagt hovedtanken at den skal gjøre det enklere å flytte innhold fra en datamaskin til i-enheten og tilbake igjen. Akkurat det kan du selvsagt også gjøre via en av de utallige skytjenestene der ute (eller ved å koble telefonen til PC-en), men fordelen med minnepluggene er jo at de også vil virke der du ikke har tilgang til nettet.

På begge de to alternativene kan du for eksempel dytte minnepluggen inn i datamaskinen før du skal på tur, og fylle den med innhold. Skal du på en lang flytur vil det for eksempel være fristende å fylle den med musikk og filmer. Så er det bare det å dytte den inn i iPhone/iPad, for å spille av innholdet direkte fra minnepluggen. Begge enhetene ber deg nemlig om å laste ned dedikerte apper når du plugger dem i i-dingsen din, og du må altså gå via appene for å åpne, redigere, eller spille av innholdet.

Men du kan selvsagt også gjøre det andre veien: For eksempel ved å ta backup av alle bildene og videoene du har lagret i kamerarullen på mobilen eller nettbrettet, og så dele med venner og kjente.

Er det noen forskjeller mellom de to?

iStick skiller seg ut ved at den har en bryter på midten som lar deg bestemme hvilken kontakt som skal stikke ut. På i-FlashDrive stikker derimot begge pluggene ut, men den leveres i hvert fall med plastdeksler som beskytter kontaktene, ja - i hvert fall til du roter dem bort da...

Når det gjelder formatstøtte ser de imidlertid noenlunde like ut, og utgangspunktet er enkelt: De filformatene du fra før av kan lese eller spille av via iOS støttes.

Les også: Med denne kan du spille av «alt» på iPad

Bilder av iStick i aksjon får du her:

Det er imidlertid verdt å merke at i-FlashDrive har en USB 3.0 plugg, mens iStick fortsatt ser ut til å ha den noe tregere 2.0-versjonen. Det betyr ganske enkelt at overføringen av store filer går raskere, men når det gjelder avspilling av video fra minnepluggen fungerte det i hvert fint på begge alternativene.

Bilder av i-FlashDrive i aksjon får du her:

Førsteinntrykk

Begge enhetene faller i «kjekt-å-ha-kategorien», spesielt for de som ikke tok seg råd til å kjøpe en iPhone/iPad med stor lagringskapasitet.

Spesielt har vi sansen for muligheten til å fylle opp minnekortet med filmer før du skal på en lang flyreise, eller hvis du er på besøk hos svigers og trenger en enkel måte å dele filene dine på.

Helt problemfritt er det likevel ikke.
Det mest opplagte er at det å ha en slik enhet dinglende ut av mobilen eller nettbrettet ikke akkurat føles optimalt. Dette blir altså en tilleggsdings som brukes best når du sitter stille.

Vi synes også begge selskapene tar seg svært godt betalt.

iStick starter for eksempel på 80 dollar for 8 GB-utgaven, mens i-FlashDrive er noe billigere i samme størrelse. Prisene stiger imidlertid fort, og når 64 GB-versjonen til iStick ligger på 200 dollar blir det som kunne vært en grei løsning, kjapt for de litt spesielt interesserte.

Mer informasjon om du to produktene får du via produsentens nettsider: iStick og hos Photofast. Merk deg at den nye i-FlashDrive-enheten med Lightning-kontakten foreløpig ikke er lagt i sortimentet, den lanseres innen oktober.

Android-bruker? Sjekk denne minnepinnen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer