TEST: Denon AH-GC30

For svake til denne prisen

Denon legger seg på prisnivå med de gjeveste trådløse hodetelefonene, men klarer ikke å matche konkurrentenes kvaliteter.

KOMFORTABLE: De er gode å ha på ørene og spiller meget godt, men til 3.000 kroner hadde vi forventet mer av en 2019-modell. Foto: Pål Joakim Pollen
KOMFORTABLE: De er gode å ha på ørene og spiller meget godt, men til 3.000 kroner hadde vi forventet mer av en 2019-modell. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

– Pappa, du høres ut som et monster!

Det var responsen fra husets tiåring da jeg skulle teste handsfree-funksjonaliteten på Denons nye støydempende hodetelefoner, AH-GC30.

Da måtte jeg heller koble fra og løfte telefonen til øret for å fortsette samtalen, så til handsfree-bruk kan vi i hvert fall trygt konkludere med at Denon ikke er på nivå med Jabra Elite 85h og Bose NCS 700, for eksempel.

Og det til tross for at Denon har viet den eneste knappen på venstre klokke til telefonsamtaler og markedsfører hodetelefonene med «clear voice capture».

Komfortable på ørene

På hodet er imidlertid Denon-hodetelefonene høyst komfortable. I likhet med de fleste andre i denne prisklassen brukes såkalt «memory foam» i øreputene, som er trukket med kunstlær.

GODE PUTER: I likhet med de fleste andre bruker Denon såkalt «memory foam» som former seg etter hodet, og putene er trukket i kunstlær. Foto: Pål Joakim Pollen
GODE PUTER: I likhet med de fleste andre bruker Denon såkalt «memory foam» som former seg etter hodet, og putene er trukket i kunstlær. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Hodelelefonene klemmer akkurat passe mot hodet, og hodebøylen er også godt polstret – i det hele tatt har vi ingen problemer med å sitte med disse på over lengre tid, selv om vekten er relativt høy – 285 gram.

Hva gjelder betjening, sitter alle knappene, bortsett fra den nevnte telefonknappen, på høyre klokke, der telefonknappen for øvrig kan starte stemmestyring som Siri eller Google Assistent om den holdes inne. Denon-hodesettet har imidlertid ikke full støtte for Google Assistent der du også kan få lest opp varslene på øret, noe blant annet Bose og Sony kan skilte med.

Pauseknappen brukes også for å bytte sang (to trykk er neste sang og tre trykk forrige), og på hver side er volumknappene. Lengst unna er støykanselleringsknappen. Den holdes inne for å slå funksjonen av og på og trykkes på for å bytte mellom fly-, by- og kontormodus, med tilhørende varierende grad av støyreduksjon.

TO BRYTERE: Bluetooth og støykansellering opererer hver for seg, så du er nødt til å slå Denon AH-GC30 av og på med to knapper. Foto: Pål Joakim Pollen
TO BRYTERE: Bluetooth og støykansellering opererer hver for seg, så du er nødt til å slå Denon AH-GC30 av og på med to knapper. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ikke nevnt med et ord i manualen er muligheten for å slippe inn lyd fra utsiden ved å prikke to ganger på den høyre øreklokka (altså via touchbetjening). Fremdeles virker støyreduksjonen, men lyder i det vokale frekvensområdet slipper gjennom slik at du får med deg om noen snakker til deg, i hvert fall om du spiller med moderat volum på øret.

Med lav musikk klarte vi fint å handle på Narvesen med denne funksjonen aktivert og få med oss litt av samtalen på t-banen i setet ved siden av. Vi skulle dog ha ønsket oss at musikken automatisk ble pauset når vi slo på funksjonen – i det minste som et valg i appen.

STILRENE: Det er liten tvil om at hodesettet er fra Denon, med logomarkering på begge klokker, men utover det er AH-GC30 ganske stilrene i våre øyne. Foto: Pål Joakim Pollen
STILRENE: Det er liten tvil om at hodesettet er fra Denon, med logomarkering på begge klokker, men utover det er AH-GC30 ganske stilrene i våre øyne. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Noe gammeldags

Det er et par valg Denon har gjort som vi stusser litt over. For det første lades AH-GC30 med micro USB-kabel, der de aller fleste konkurrentene for lengst har gått over til den nye USB-C-standarden. Det betyr at de fleste er nødt til å ha med en ladekabel ekstra på tur, og det skulle være unødvendig for et såpass høyt priset produkt i 2019. Særlig når hodetelefonene er moderne ellers, med støtte for Bluetooth 5.0 (inkludert multipoint) og AptX HD – med tilhørende lav forsinkelse.

Og merkelig nok har hodetelefonene egentlig to av og på-knapper, for Bluetooth og støyreduksjon holdes separat. Altså er er det to knapper du må holde inne for å slå av hodetelefonene helt. Når vi slår av Bluetooth, fortsetter den aktive støydempingen å virke dersom den står på. Den slår seg automatisk av etter en tid med inaktivitet, men likefullt synes vi løsningen er lite elegant.

Likeledes må begge deler skrus på når du skal bruke hodetelefonene. Denon har heller ingen sensor som pauser musikken når du tar dem av ørene eller den slags.

KLAPP SAMMEN: Denons hengsling er laget slik at hodetelefonene kan klappes sammen når de pakkes vekk. Med i esken får du også et etui de kan lagres i. Foto: Pål Joakim Pollen
KLAPP SAMMEN: Denons hengsling er laget slik at hodetelefonene kan klappes sammen når de pakkes vekk. Med i esken får du også et etui de kan lagres i. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Irriterende stemme og app som ikke vil starte

Hver gang du slår hodetelefonene på, av, bytter støyreduksjonsmodus eller den slags, høres et lydsignal etterfulgt av en erkebritisk kvinnelig stemme som sier ting som «Noise cancelling on, airplane mode» og den slags, og det gir et avbrudd i musikken som blir i overkant langt.

Vi hadde håpet at man i appen kunne bytte ut dette med enklere pipelyder, men den gang ei. Vi får for øvrig ikke startet Android-appen – vi har prøvd på to telefoner som kjører henholdsvis Android Pie og Android 10. Det kan komme av at appen ikke har blitt oppdatert på halvannet år.

APP: Vi fikk ikke Android-appen til å fungere, men iOS-appen ser ikke akkurat moderne ut. I tillegg koster det 22 kroner om du vil bruke equalizeren, som kun fungerer når du spiller via denne appen. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
APP: Vi fikk ikke Android-appen til å fungere, men iOS-appen ser ikke akkurat moderne ut. I tillegg koster det 22 kroner om du vil bruke equalizeren, som kun fungerer når du spiller via denne appen. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

På iPhone er den ikke oppdatert på to år (og ser egentlig enda eldre ut), men der virker i hvert fall appen. Overraskelsen var mildt sagt stor da vi oppdaget at equalizer-muligheten koster 22 kroner om du vil låse den opp. Dette er noe alle andre produsenter tilbyr uten noe ekstra kostnad.

Og dessuten: Denons equalizer virker bare om du spiller musikk via Denons app (lokalt lagret musikk eller TuneIn radio) og ikke om du bruker Spotify eller lignende. Her sørger de fleste konkurrentene for å lagre justeringen i selve klokkene slik at endringer du gjør gjelder overalt hvor hodetelefonene brukes.

Låter bra

Det viktigste er selvsagt hvordan hodetelefonene låter, og der har ikke Denon noe å skamme seg over. Lydbildet er varmt og behagelig, men allikevel ganske balansert og forholdsvis nøytralt, der bassen er noe avmålt kontra en del andre i denne klassen, men til gjengjeld svært kontrollert.

Det er det selvsagt mange som liker, mens andre gjerne vil ha litt mer i bassfrekvensene, og i så måte er det litt synd med de svake equalizermulighetene nevnt over.

Enkelte ganger har vi følt på at bassen høres litt bløt ut, men det var fordi vi gikk i takt med musikken - med støykanselleringen på. Da forplanter hvert skritt seg i ørene – riktignok ikke like markant som det vi opplevde på Master & Dynamic MW65, men likefullt noe ødeleggende, så når vi går på gata liker vi best å skru den av.

Ellers låter det detaljert og pent, med god stereoseparasjon. Vi skulle kanskje ha ønsket oss litt mer detaljer i øvre mellomtone (vokaler), som blir noe tilbakeholden, men lydkvaliteten er utvilsomt det mest positive med Denon AH-GC30 i våre ører. Som vanlig påpeker vi at lyden i stor grad vil være smak og behag, kanskje særlig når man kommer opp på et prisnivå som dette, så vi anbefaler deg uansett å oppsøke en butikk og høre på kandidatene du har valgt deg ut.

GOD PLASS: Denon AH-GC30 omslutter ørene godt og er godt polstret både mot ørene og issen. Foto: Pål Joakim Pollen
GOD PLASS: Denon AH-GC30 omslutter ørene godt og er godt polstret både mot ørene og issen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Støyreduksjon svakere enn de beste

En ting som er med på å drive prisen oppover på hodetelefoner er den aktive støydempingen, og den synes vi er litt så-som-så på Denon AH-GC30.

Vi har ikke hatt dem med på flytur, men på toget, ved siden av trafikk og lignende klarer de ikke å blokkere ut like mye som Sony, Jabra og Bose, så det er naturlig å anta at det samme vil være tilfelle på fly.

Når sant skal sies synes vi ikke forskjellene på fly, kontor og by-modusene er så veldig store heller, men den nevnte prikkemuligheten på høyre klokke er kjekk.

Konklusjon: For hard konkurranse

Denon har med AH-GC30 lagt seg på et prisnivå der konkurransen er mer aggressiv enn noen gang. Veiledende koster de 3499,-, selv om prisen er 2999,- i det dette skrives, og foreløpig ser det bare ut til at det bare er HiFi-klubben som forhandler dem.

I samme prisklasse finner vi blant annet Jabra Elite 85h og Sony WH-1000XM3, som begge har fått seks øyne på Dinside terning.

Og Denon når enkelt og greit ikke opp. Ja, de låter bra, men det gjør så og si alle hodetelefoner i denne prisklassen, der ulikhetene i stor grad dreier seg om smak og behag.

For annet enn lyden er det lite å glede seg over. Støyreduksjonen er ikke like god som hos konkurrentene, betjeningen noe merkelig med to av og på-brytere, appen er praktisk talt ubrukelig og handsfree-prestasjonen svak, for å nevne noe.

Og det er ikke godt nok på et par hodetelefoner til 3.000 kroner i 2019.

Testresultat

Denon AH-GC30

Komfortable å ha på - med god polstring, spiller pent og forholdsvis nøytralt, ålreit batteritid (20t)

Støyreduksjon svakere enn de argeste konkurrentene, to av og på-brytere, veldig svak app, micro USB-lading, svak på handsfree

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer