Sony lanserer WF-1000XM4

Forbedrer testvinneren

- De mest komplette og teknisk mest avanserte øreproppene vi noen gang har laget, sa Sony da vi fikk en sniktitt.

NY MODELL: Sony WF-1000XM4 kommer i butikkene om bare få uker med en veiledende pris på 2800 kroner. Foto: Sony
NY MODELL: Sony WF-1000XM4 kommer i butikkene om bare få uker med en veiledende pris på 2800 kroner. Foto: Sony Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange har ventet, og nå er tiden endelig inne for at Sony oppdaterer 2019-modellen WF-1000XM3, som scoret svært godt i tester rundtom - inkludert vår egen gruppetest samme høst, der Sonys propper gikk helt til topps.

Sony overrasker ingen med modellnavnet, som da er WF-1000XM4 (M4 står for «mark 4»).

Mindre propper, mindre etui

Mens M3-proppene var ganske røslige av størrelse der de stakk ut av øret, har Sony nå krympet dem. Volumet er redusert med mer enn ti prosent, og de gjør nå langt mindre ut av seg:

Slik fremstår WF-1000XM4 i øret sammenlignet med forgjengeren, WF-1000XM3. Foto: Sony
Slik fremstår WF-1000XM4 i øret sammenlignet med forgjengeren, WF-1000XM3. Foto: Sony Vis mer

Selve etuiet er krympet enda mer - det var blant de største på M3-modellen, men denne gangen er volumet dratt ned over 40 prosent (altså nesten halvert), og det har fått støtte for trådløs lading (Qi).

Samtidig betyr det at etuiet ikke tilbyr like mye ekstra batteri som tidligere. M3-etuiet kunne nemlig lade proppene tre fulle ganger, mens M4-etuiet bare har nok batteri til én ekstra fullading.

Etuiet er slanket til nesten halvparten av volumet, men det betyr også at det ikke er like mye ekstra batteritid å hente denne gangen. Foto: Sony
Etuiet er slanket til nesten halvparten av volumet, men det betyr også at det ikke er like mye ekstra batteritid å hente denne gangen. Foto: Sony Vis mer

Likevel er ikke batteritiden til å kimse av - Sony oppgir åtte eller tolv timer med og uten aktiv støyreduksjon aktivert, og da altså inntil 24 timers batteri for propper og etui totalt. Etter fem minutter i etuiet får du nok strøm til én times lytting. Fullading av proppene tar halvannen time i etuiet, mens fullading av hele smala tar tre timer.

RENGJØRING: Se hvordan du kan rengjøre Airpodsene dine på en enkel og god måte! Video: Kirsti Østvang. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Flere forbedringer

Sammenlignet med forrige modell, hevder Sony å ha forbedret den aktive støyreduksjonen betraktelig, med ny prosessor, som sammen med en ny type gummipropper, skal gjøre det enda mer stille rundt deg når du hører musikk.

Støydempingen skal være kraftig forbedret. Foto: Sony
Støydempingen skal være kraftig forbedret. Foto: Sony Vis mer

Ny er også funksjonen «alle» kommer med om dagen etter at Apple lanserte den med Airpods Pro, nemlig at du kan ta en passform-test i appen for å sikre at proppene sitter som de burde.

Høyttalerelemtet måler fortsatt seks mm, men er en ny type Sony mener låter merkbart bedre enn det forrige. Den innebygde forsterkeren er også oppgradert, og komprimert musikk forbedres med Sonys DSEE Extreme-algoritmer med Edge-AI for å gjenskape lyden som har gått tapt i komprimeringen.

WF-1000XM4 støtter dessuten Sonys LDAC-kodek, som tillater lydoverføring med opptil 990 kbps bitrate, omtrent tre ganger det som er vanlig for Bluetooth.

Slik ser WF-1000XM4 ut på nært hold. Foto: Sony
Slik ser WF-1000XM4 ut på nært hold. Foto: Sony Vis mer

«Hei Google» og bedre mikrofoner

Både stemmeassistentene fra Google og Amazon (Alexa) kan vekkes til live uten å trykke på noe, altså ved å si «hei Google» eller «Alexa». Siri-støtte får du ikke på akkurat det, men hun kan selvsagt vekkes til live med et knappetrykk på øret.

WF-1000XM4 støtter også funksjonen arvet fra WH-1000XM4 (hodetelefoner) der musikken pauses og omgivelsene høres bedre om du snakker, slik at du kan starte en samtale mens du hører musikk uten å trykke på noe. Sony har fått litt kritikk for denne funksjonen, siden den også reagerer om du synger med, men du kan velge om du vil ha den aktivert eller ikke via appen.

Sony hevder også at M4-modellen er bedre på samtaler, blant annet med vindreduksjon, ny mikrofon som er rettet mot munnen og «bone conduction»-teknologi som fanger opp vibrasjoner i kinnbeinet.

Sony WF-1000XM4 kommer i hvit og sort utførelse. Foto: Sony
Sony WF-1000XM4 kommer i hvit og sort utførelse. Foto: Sony Vis mer

Kommer snart

Sony WF-1000XM4 skal være i butikkene allerede denne måneden og havner på 2800 kroner veiledende. De er IPX4-sertifiserte og tåler derfor regn, men da ikke like tette som de aller beste på det punktet.

De kommer, som avbildet, i hvit og svart utgave.

Dinside får dem inn til test så snart som mulig, så følg med i nær framtid for full test av Sonys nye ørepropper.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer