- Kinesiske myndigheter bak iPhone-hackerangrep

Forbes: - Windows og Android-brukere også rammet

iPhone-hackerangrepet større enn først antatt.

STØRRE ENN ANTATT: Også Windows og Android skal ha vært sårbare for sikkerhetshullet vi omtalte i forrige uke. Foto: Nick Ansell/Pa Photos/NTB Scanpix
STØRRE ENN ANTATT: Også Windows og Android skal ha vært sårbare for sikkerhetshullet vi omtalte i forrige uke. Foto: Nick Ansell/Pa Photos/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I forrige uke ble det kjent at Google hadde avslørt en sårbarhet i iPhone som gjorde at brukere av Apples smartmobiler i flere år hadde vært utsatt for hackerangrep uten å vite om det.

– Bare det å besøke et hacket nettsted var nok til at enheten ble angrepet. Hvis angrepet var vellykket, ble det installert ondsinnet programvare, het det i et blogginnlegg fra Googles sikkerhetsenhet Project Zero torsdag.

Hackerne fikk dermed tilgang til iPhone-brukeres kontakter, bilder og krypterte meldingstjenester som Telegram, WhatsApp og iMessage. Også Google Hangouts og Gmail på iPhone-mobilene var berørt.

Over helgen har det imidlertid dukket opp flere detaljer som tyder på at angrepet var større enn Google ga utrykk for.

- Kinesiske myndigheter står bak

Det viser seg nemlig at det ikke bare var iPhone-brukere som var utsatt for hackerangrepene, men også brukere av Android og Windows, altså de to mest brukte operativsystemene i verden, skriver Forbes.

Dessuten sier kilder til TechCrunch at angrepet har vært en del av en toårig kampanje gjennomført av kinesiske myndigheter for å spionere på Uighur-minoriteten i landet.

Uvisst om Google visste

Google oppdaget sårbarheten tidligere i år, og omtrent en uke etter at selskapet varslet Apple, tettet iPhone-produsenten hullet i forbindelse med en iOS 12.1.4-oppdatering.

Saken har ikke vært offentlig kjent før Google gikk ut med detaljene i forrige uke.

I etterkant har det kommet frem at Android- og Windows-enheter også ble utsatt for de samme nettsidene brukt i angrepet. Hvorvidt Google har kjent til dette er uvisst, da selskapet ikke har villet kommentere det.

Apple har heller ikke kommentert saken.

PS: Sårbarhet, ikke bakdør

I Dinsides NTB-sak fra forrige uke ble for øvrig iPhone-sårbarheten omtalt som en «bakdør».

Som bransjekollega Marius Jørgenrud i Digi.no har skrevet i en kommentar i løpet av helga, er det feil å kalle dette sikkerhetshullet en bakdør, fordi en bakdør er bevisst plassert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer