iPhone 14 og iPhone 14 Pro | TEST

Forspranget øker

Blant årets nye iPhoner har vi en klar favoritt.

TREKLØVERET: Foreløpig er bare tre av de fire nye iPhone 14-modellene i salg. Fra venstre: iPhone 14, iPhone 14 Pro og iPhone 14 Pro Max. Foto: Kirsti Østvang
TREKLØVERET: Foreløpig er bare tre av de fire nye iPhone 14-modellene i salg. Fra venstre: iPhone 14, iPhone 14 Pro og iPhone 14 Pro Max. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høst er tid for nye iPhoner, og årets lineup består av fire nye modeller. Inntil videre er bare tre av dem i salg - iPhone 14 Plus kommer ikke før ut i oktober.

Apple har gjort det litt enklere å velge i år, ved å fjerne den minste minimodellen på 5,4 tommer. I stedet har du bare to størrelser å forholde deg til, enten 6,1 (som visstnok er den perfekte størrelsen) eller 6,7 tommer.

Skal du ha det største og beste - og pris ikke spiller noen rolle, er det iPhone 14 Pro Max som gjelder. Men den er tung - med sine 240 gram er den Apples tyngste mobil noensinne. Prøv den før du kjøper, er vår anbefaling.

Vil du ha en mer håndterlig mobil, er det iPhone 14 og 14 Pro valget vil stå mellom.

Det skiller imidlertid 3000 kroner mellom disse. Er de ekstra pengene opp til pro-utgaven verdt det? Da vi testet iPhone 13 og 13 Pro samtidig i fjor, var konklusjonen et klart ja.

I år blir forspranget til pro-modellen enda større, men det er ikke nødvendigvis bare kameraet du skal kjøpe den for.

Samme design

Designen på årets iPhoner er relativt uforandret. Apple fortsetter med samme kantete design som ble introdusert med iPhone 12. Det er glass både foran og bak, med metallramme rundt.

Vi synes det er pent og tidløst, og byggekvaliteten er det lite å si på. Man antar at det kommer en større overhaling på denne fronten neste år.

KJENT DESIGN: Årets iPhoner gjør ingen store krumspring designmessig. Det er en smakssak om du liker det, men vi synes det ser lekkert ut som vanlig. Foto: Kirsti Østvang
KJENT DESIGN: Årets iPhoner gjør ingen store krumspring designmessig. Det er en smakssak om du liker det, men vi synes det ser lekkert ut som vanlig. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

iPhone 14 kommer likevel i et par nye farger. Lyserosa og grønn er byttet ut med dus lilla og blå. Glass-baksiden matcher pent med aluminiumsrammen rundt.

På iPhone 14 Pro har Apple droppet grønn og blå til fordel for en ny mørkere lilla. Dette er helt klart vår favoritt blant årets farger.

Én modell er enklere å reparere

Den vanlige 14-modellen byr riktignok på en overraskelse innvendig.

iFixit har som vanlig plukket den fra hverandre, og det viser seg Apple har gjort om på det interne designet slik at den er enklere å reparere.

For første gang siden iPhone 7 er det nå mulig å ta av bakstykket på telefonen, ikke bare skjermen. Det gir enklere tilgang til hovedkort, batteri og andre komponenter, så de er lettere å bytte ut.

- Designet er mer reparerbart enn de mange Android-telefonen bare er enkle å åpne fra baksiden, skriver iFixit.

iFixit har gitt iPhone 14 en "repairability score" på 7 av 10 poeng, det høyeste en iPhone har fått siden iPhone 7. Foto: iFixit
iFixit har gitt iPhone 14 en "repairability score" på 7 av 10 poeng, det høyeste en iPhone har fått siden iPhone 7. Foto: iFixit Vis mer

En positiv endring, selv om Apple ikke har gjort det bare for å være hyggelig. De har lenge hatt press på seg fra en rekke aktører, forbrukerorganisasjoner og uavhengige reparatører, for at reparasjoner av iPhone og andre produkter skal være enklere og kunne gjøres av hvem som helst.

Sånn sett er det litt skuffende at de samme endringene ikke er gjort til Pro-modellene. I hvert fall med tanke på at det blir enda mer kostbart dersom noe må skiftes ut.

Velkommen til Dynamic Island

I 2017 fjernet Apple hjemknappen på iPhone X og forandret måten folk brukte iPhonene sine på. Plutselig skulle man bruke ansiktet til å låse opp telefonen, og uten hjemknapp ble navigering gjort med sveipebevegelser.

Fem år seinere gjør de det igjen.

I årets Pro-utgave av iPhone 14 droppes den omdiskuterte busslomma eller leppa (begge kallenavnene er fæle) til fordel for noe som kalles for «Dynamic Island». Et genialt navn markedsføringsmessig, men selve løsningen er også ganske så smart.

DYNAMISK ØY: Sensorene under skjermen på iPhone 14 Pro er delt i to små hull, selv om det bare ser ut som ett. Foto: Kirsti Østvang
DYNAMISK ØY: Sensorene under skjermen på iPhone 14 Pro er delt i to små hull, selv om det bare ser ut som ett. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Apple har gjort som Android-produsentene og lagd et kamerahull i skjermen. Dette huser frontkameraet, høyttaleren og Face ID-komponenter.

Men der eksempelvis Samsung bare har et hull i skjermen som er laget for å være så lite som mulig, går Apple motsatt vei. «If you’ve got it, flaunt it», er åpenbart tankegangen - og det funker som bare det.

INTERAKTIVT: Feltet forandrer seg etter hvilke apper og funksjoner du tar i bruk. Her kan vi se at delt internett er tatt i bruk i tillegg til at musikk spilles av i bakgrunnen. Foto: Kirsti Østvang
INTERAKTIVT: Feltet forandrer seg etter hvilke apper og funksjoner du tar i bruk. Her kan vi se at delt internett er tatt i bruk i tillegg til at musikk spilles av i bakgrunnen. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Hullet, eller feltet, er større og pilleformet. Men det viktigste: det er interaktivt og kan forandre både størrelse og form etter hva du gjør.

Det viser animasjoner for ulike systemhandlinger som å låse opp telefonen eller plugge i laderen. Setter du på en timer, vises den som en nedtelling i sanntid. Spiller du av musikk, vises albumgrafikk sammen med en bølgeform-animasjon.

Så kan du trykke og holde på det interaktive feltet for å utvide det, for å eksempelvis pause musikken eller stoppe nedtellingen. Vil du åpne appen, er det bare å trykke.

Hører du på musikk, kan du trykke på feltet for å få opp avspillingskontrollere. Foto: Kirsti Østvang
Hører du på musikk, kan du trykke på feltet for å få opp avspillingskontrollere. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Meningene er noe delte om hvorvidt dette bare er gimmick eller en innovasjon. Vi heller mot det siste. Det er fresht og gøyalt. Her gjør Apple noe av det de er aller best på, kombinere maskin- og programvare på nye måter vi ikke har sett før. Det får iPhone 14 uten dynamisk øy til å føles gammel og utdatert ut.

Om det forandrer alt? Tja - vi tipper det kommer til en Android-telefon nær deg det neste året.

Dynamic Island er bare forbeholdt Pro-modellene av iPhone 14. De vanlige utgavene, iPhone 14 og iPhone Plus, har altså det gamle skjermhakket som før. Det ryktes likevel allerede at alle neste års modeller vil få det.

Skjermen er alltid på

En annen eksklusiv nyhet i iPhone 14 Pro er såkalt «alltid på»-skjerm (Always-On Display).

Dette har vært standard på Android-telefoner lenge, og gjør at telefonen kan vise informasjon selv når skjermen ikke er aktivt i bruk. Apple har imidlertid løst det helt annerledes.

I stedet for å vise en svart skjerm med klokkeslett og varsler, vises en svært nedtonet versjon av låseskjermen, med bakgrunnsbilde og det hele. Altså er den faktisk alltid litt på, i stedet for å være det meste av.

BEGGE ER AV: En vesentlig forskjell mellom iPhone 14 og iPhone 14 Pro er at sistnevnte (til høyre) har en skjerm som alltid er på. Det betyr at du kan se hvor mye klokka er uten å måtte trykke på skjermen. Foto: Kirsti Østvang
BEGGE ER AV: En vesentlig forskjell mellom iPhone 14 og iPhone 14 Pro er at sistnevnte (til høyre) har en skjerm som alltid er på. Det betyr at du kan se hvor mye klokka er uten å måtte trykke på skjermen. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
FRA 120 TIL 1 HZ: Her ser du forskjellen på iPhone 14 Pro med skjerm som er på og av. Takket være den variable oppfriskningsraten (introdusert med iPhone 13 Pro i fjor) kan Apple senke lysstyrken helt ned til 1 Hz. Foto: Kirsti Østvang
FRA 120 TIL 1 HZ: Her ser du forskjellen på iPhone 14 Pro med skjerm som er på og av. Takket være den variable oppfriskningsraten (introdusert med iPhone 13 Pro i fjor) kan Apple senke lysstyrken helt ned til 1 Hz. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Etterlengtet, og det passer som hånd i hanske sammen med den nye låseskjermen i iOS 16. Vi har sett flere kommentere at de synes alltid på-skjermen er distraherende og lyser opp for mye. Her kunne det kanskje vært på plass med noen innstillingsmuligheter for å skru av de forskjellige funksjonene.

Kollega Pål Joakim sier han ofte skrur av alltid på-skjerm på Android-mobiler for å spare batteriet.

Apple har faktisk tenkt på denne problematikken ved å skru av alltid på-skjermen når telefonen er i lomma eller ligger med skjermen ned på bordet. Bruker du Apple Watch, vil mobilskjermen skrus av når du går utenfor rekkevidde for mobilen.

Apropos skjerm: Fjorårets iPhone 13 Pro ble jo endelig utstyrt med 120 Hz-skjerm, mange år etter konkurrentene. Den vanlige 13-modellen beholdt den tregere 60 Hz-skjermen.

På iPhone 14 Pro forbedrer Apple teknologien ved å senke oppfriskningsraten fra minimum 10 til 1 Hz, som da baner vei for alltid på-skjerm. På iPhone 14 fortsetter Apple imidlertid å bruke «gammeldagse» 60 Hz-skjermer. Vi mente dette var uhørt i fjor, og enda mer så i år.

LYSSTERK: iPhone 14 Pro har en helt fantastisk skjerm. Fargene spretter nærmest ut av skjermen. I år har den også blitt enda mer lyssterk og når hele 2000 nits i sollys. Foto: Kirsti Østvang
LYSSTERK: iPhone 14 Pro har en helt fantastisk skjerm. Fargene spretter nærmest ut av skjermen. I år har den også blitt enda mer lyssterk og når hele 2000 nits i sollys. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Oppgraderte kameraer

Apple har oppgradert alle kameraene i årets nye iPhone-modeller.

iPhone 14 har fortsatt et dobbeltkamera med oppløsning på 12 megapiksler. Apple har imidlertid utstyrt det med en ny og større sensor som skal gi bedre bilder i svakt lys.

På iPhone 14 Pro er det fremdeles trippelkamera som gjelder. For første gang på veldig lenge øker imidlertid oppløsningen på hovedkameraet, fra 12 til 48 megapiksler. Det gir ikke i seg selv bedre bilder, men bildebrikken er blitt betydelig større. Jo større sensoren er, jo mer lys klarer kameraet å fange - og desto bedre blir bildene i svakt lys.

NYE KAMERAER: Både iPhone 14 og iPhone 14 Pro er utstyrt med nye kameraer foran og bak. Pro-utgaven får imidlertid de største oppgraderingene. Foto: Kirsti Østvang
NYE KAMERAER: Både iPhone 14 og iPhone 14 Pro er utstyrt med nye kameraer foran og bak. Pro-utgaven får imidlertid de største oppgraderingene. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Som standard tar kameraet bilder i 12 megapiksler. Apple bruker en teknikk kalt «pixel binning», hvor fire piksler slås sammen til én «superpiksel», som kan fange opp mer lys, redusere støy og forbedre bilder ved lav belysning betraktelig.

For å ta et bilde i 48 megapiksler, må du skru på Apples ProRAW-modus. Dette er gull verdt for fotografer og fotoentusiaster som får langt flere redigeringsmuligheter i ettertid enn med vanlige bilder, men trolig ikke noe folk vil velge å gjøre i det daglige. Særlig fordi det spiser lagringsplass; et 48 MP-bilde ligger på mellom 50 og 100 megabyte.

På papiret framstår kameraet som en heftig oppgradering, men i praksis synes vi ikke det er så stor forskjell mellom iPhone 13 Pro og 14 Pro, i hvert fall ikke i god belysning. iPhone 14 tar også veldig gode bilder, men naturligvis mangler den fleksibiliteten det ekstra kameraet (og 48 megapikslene) gir deg.

iPhone 13 Pro til venstre, iPhone 14 Pro til høyre. Her ser vi ikke så veldig mye forskjell mellom bildene.
iPhone 13 Pro til venstre, iPhone 14 Pro til høyre. Her ser vi ikke så veldig mye forskjell mellom bildene. Vis mer

Det er i mørkere lysforhold at iPhone 14 Pro skinner. Bildene blir lysere og skarpere, med mer naturlige farger. Vi merker også at kameraet er raskere i nattmodus (for øvrig går det litt tregt å ta et 48 MP-bilde i ProRAW-modus, så det kommer vi ikke til å bruke til dagligdags fotografering).

iPhone 13 Pro til venstre, iPhone 14 Pro til høyre. Ganske like, men på bildet tatt med 14 Pro kan vi se mer av gresset og flere detaljer i trærne.
iPhone 13 Pro til venstre, iPhone 14 Pro til høyre. Ganske like, men på bildet tatt med 14 Pro kan vi se mer av gresset og flere detaljer i trærne. Vis mer
iPhone 13 Pro til venstre, iPhone 14 Pro til høyre. Her har vi brukt blits. Apple har forbedret blitsen på den nye modellen slik at den gir jevnere belysning.
iPhone 13 Pro til venstre, iPhone 14 Pro til høyre. Her har vi brukt blits. Apple har forbedret blitsen på den nye modellen slik at den gir jevnere belysning. Vis mer

Med 48-megapiksler innabords får hovedkameraet også en ny mulighet: det kan ta bilder i 2x zoom, hvilket betyr at pro-utgaven nå har fire ulike zoom-alternativer (0,5, 1, 2 og 3).

iPhone 13 Pro til venstre, iPhone 14 Pro til høyre. Her har vi brukt 3x zoom, og her synes vi 14 Pro er tydelig bedre.
iPhone 13 Pro til venstre, iPhone 14 Pro til høyre. Her har vi brukt 3x zoom, og her synes vi 14 Pro er tydelig bedre. Vis mer

Alle iPhone 14-modellene kommer for øvrig med et nytt frontkamera med større blenderåpning og autofokus. Faktisk synes vi det er her forskjellen er størst - gode nyheter for alle selfie-elskere.

iPhone 13 Pro til venstre, iPhone 14 Pro til høyre. Sistnevnte er tydelig bedre - skarpere og i vårt tilfelle, med mindre gultone i ansiktet.
iPhone 13 Pro til venstre, iPhone 14 Pro til høyre. Sistnevnte er tydelig bedre - skarpere og i vårt tilfelle, med mindre gultone i ansiktet. Vis mer

Hva gjelder video er Apple fremdeles best i klassen. Årets nyhet på denne fronten er Action Mode (handlingsmodus på norsk), som kort oppsummert gir superstabil video selv under de mest ekstreme forhold. Her trengs ikke gimbal lengre.

Ytelse

En egenskap iPhone alltid leverer på er ytelse. I år har Apple imidlertid valgt å gjøre det litt annerledes enn tidligere år. Bare iPhone 14 Pro og 14 Pro Max får den nye A16 Bionic-prosessoren, mens iPhone 14 og 14 Plus får fjorårets A15 i stedet.

Nesten litt dårlig gjort, for det betyr at 14-modellene kan bli utdatert før Pro-utgaven. For Apple betyr dette trolig lavere produksjonskostnader.

På den andre siden er A15 Bionic fortsatt en av de kraftigste mobilprosessorene på markedet, så i praksis vil det nok ikke ha noe å si, med unntak av om du spiller grafikktunge spill eller skal gjøre avansert videoredigering.

Og når det er sagt, A16 Bionic knuser alle i ytelsestestene vi kjører, både Geekbench og 3D Mark. Apple er et hestehode foran hele bransjen på denne fronten, og foreløpig ser ingen ut til å klare å slå dem.

MAKSER UT: I 3D Marks grafikktest sprenger iPhone 14 Pro skalaen. Foto: Kirsti Østvang
MAKSER UT: I 3D Marks grafikktest sprenger iPhone 14 Pro skalaen. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Når det gjelder batteritid holder årets Apple-mobiler seg fortsatt godt. Vi har testet telefonene en ukes tid, og med normal bruk på iPhone 13 Pro, lander jeg på rundt 20 prosent ved leggetid.

Apple oppgir at iPhone 14 Pro skal klare opptil 23 timer med videoavspilling (20 om du strømmer), mens iPhone 14 klarer henholdsvis 20 og 16.

To ting vi ikke har prøvd

De nye iPhonene kommer også med samme krasjdeteksjon som vi finner i nye Apple Watch Series 8, SE og Ultra. Altså vil telefonen merke når du har vært i en bilulykke og varsle nødetatene.

Apple introduserer dessuten en ny funksjon kalt nødanrop via satellitt, som gjør at du kan sende meldinger om du havner i en nødssituasjon på et sted utenfor mobildekning. Sistnevnte blir først tilgjengelig i USA og Canada i november, og det er foreløpig uvisst når den kommer til Norge.

NYTT IOS: Alle de nye iPhonene kommer med iOS 16, som byr på en ny og flott låseskjerm, nye muligheter i meldingsappen og en kul funksjon for å klippe ut objekter av bilder på. Foto: Kirsti Østvang
NYTT IOS: Alle de nye iPhonene kommer med iOS 16, som byr på en ny og flott låseskjerm, nye muligheter i meldingsappen og en kul funksjon for å klippe ut objekter av bilder på. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Konklusjon

Det er alltid store forventninger til nye iPhoner, og hvert år blir mange skuffet fordi de synes ikke det er mye nytt. Årets oppgradering er todelt i så måte.

På den ene siden har du iPhone 14 som det ikke har skjedd veldig mye med. Den har et litt bedre kamera og er enklere å reparere enn før. Det er fortsatt en svært god mobil, iPhonen for folk flest. Men det trekker ned med eldre prosessor og at Apple ikke har gjort noe med skjermen.

Forspranget øker
Forspranget øker

I motsatt ende finner vi iPhone 14 Pro, full av spennende nyheter som enten er nyvinninger eller Apple får til å framstå som er nyvinninger (selskapets spesialitet). Dynamic Island er kult, alltid på-skjermen er flott å se på uansett om du bruker den eller ikke, det nye kameraet er knallbra, og ytelsen er i en klasse for seg.

Så er det ikke til å komme unna at Apples mobiler er dyre. Og i år koster de mer enn noen gang.

  • Den billigste utgaven, altså iPhone 14, koster 10.990 kroner med 128 GB lagringsplass. Det er 1200 kroner mer enn tilsvarende utgave kostet i fjor.
  • iPhone 14 Pro har gått opp fra 12.290 kroner til 13.990 kroner for 128 GB-utgaven. Storebror Max koster svimlende 15.490 kroner, 2000 kroner mer enn forgjengeren.

Den økonomiske situasjonen i Norge og verden gjør det vanskelig å skulle anbefale vanlige folk til å koste på seg noe så dyrt. Selv om det per i dag ikke finnes mange bedre alternativer der ute.

Men som alltid: En fordel med iPhone er Apples svært gode tradisjon for oppdateringer, og du er derfor garantert å få sikkerhets- og funksjonsoppdateringer i mange år framover - på samme dag som de slippes. I motsetning til Android-telefoner har iPhone også en god gjensalgsverdi, selv flere år etter at du kjøpte den.

Hvem bør oppgradere?

Brukere av iPhone 11 eller eldre er nok mest aktuelle for å oppgradere i år. For disse vil forbedringene oppleves som ganske store.

Har du noe nyere, ville vi i hvert fall ventet til neste år. Da får kanskje standardmodellen den raskere 120 Hz-skjermen eller det nye interaktive skjermhullet. Og alle modellene får trolig ny design - og kanskje til og med lading via USB-C?

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer