Sony Xperia 1 III | TEST

Først med ny type kamera

Men Sonys toppmodell har sine lyter - og en meget høy prislapp.

TOPPMODELLEN: Sony er først ute med periskopobjektiv med justerbar brennvidde. Foto: Pål Joakim Pollen
TOPPMODELLEN: Sony er først ute med periskopobjektiv med justerbar brennvidde. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Du jobber i DinSide, du!

– Ja, det stemmer, sa jeg til en annen kunde som besøkte Power den dagen.

– Du er ikke noe glad i Sony.

Jeg forklarte at jeg ikke hadde noe i mot Sony, og at jeg synes de lager mange gode produkter. De leverer noen svært gode TV-er, favoritt-spillkonsollen, supre systemkameraer og svært gode lydprodukter for å nevne noe, men at jeg har ikke vært imponert av Sonys mobiltelefoner de siste årene, det skal jeg gladelig erkjenne.

For fra å være en av de aller ypperste produsentene for noen år siden, der både Z3 og Z3 Compact fikk hver sin sekser høsten 2014, synes jeg telefonene deres de siste årene har vært svakere enn prisen skulle tilsi, og det har blitt noen treere og firere på terningen. Ja, til og med en toer så seint som i 2019.

Nå er en ny toppmodell akkurat sluppet – Xperia 1 III, altså den tredje Xperia 1-telefonen – en nummerering Sony «rebootet» i 2019.

BRED: Skjermen på Sony Xperia 1 III er i 21:9-format, og dermed vil filmer skutt i det formatet fylle hele skjermen. Foto: Pål Joakim Pollen
BRED: Skjermen på Sony Xperia 1 III er i 21:9-format, og dermed vil filmer skutt i det formatet fylle hele skjermen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Høy og slank

Og som sine forgjengere snakker vi her om en høy og slank telefon, med en 6,5 tommers skjerm i 21:9-format. Som vi har påpekt med de foregående modellene, har det sine fordeler og ulemper – du får plass til mer innhold i høyden når du holder den vanlig, enten det dreier seg om nettsider eller feeder fra sosiale medier, og også filmer skutt i 21:9 vil da fylle hele skjermen når du holder den på tvers.

Ulempen er selvsagt at bilder du har tatt med kameraet (4:3), de fleste YouTube-videoer/TV-serier (16:9) og lignende da vil etterlate seg sorte felter på sidene slik at du i praksis får et mindre skjermbilde. Ellers kappes større deler av det om du vil fylle hele skjermen.

SORT: Når du ser på bilder du har tatt, i 4:3-format, blir 43 prosent av skjermen sort. Foto: Pål Joakim Pollen
SORT: Når du ser på bilder du har tatt, i 4:3-format, blir 43 prosent av skjermen sort. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Kvaliteten på skjermen er det imidlertid lite å si på, og Sony har gapt overdrevet høyt når de kjører på med 4K-oppløsning på en 6,5 tommers skjerm, spør du oss, som tilsier en pikseltetthet på 643 per tomme, eller da halvparten så store piksler som i Apples «retina»-skjermer.

Verdt å merke seg er at telefonen bare unntaksvis bruker så høy oppløsning, der den til vanlig holder seg til 2560 piksler på langs med mindre du ser på 4K-innhold.

Skjermen er ellers av Oled-typen, og denne gangen serverer også Sony 120 Hz skjermoppdatering, som var fraværende på den forrige Xperia 1-modellen (II), men som dukket opp på «lillebror» Xperia 5 II. I sollys ser vi at de nyeste Samsung-skjermene er enda mer lyssterke og mindre refleksive, men Sony-skjermen har uansett lysstyrke nok til at det ikke oppleves som noe problem.

HØY: Du når vanskelig helt opp med tommelen når du holder Xperia 1 III i én hånd, og funksjonen som forminsker bildet er kun tilgjengelig om du velger navigasjonsknapper i bunnen. Foto: Pål Joakim Pollen
HØY: Du når vanskelig helt opp med tommelen når du holder Xperia 1 III i én hånd, og funksjonen som forminsker bildet er kun tilgjengelig om du velger navigasjonsknapper i bunnen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Fingerleser på siden

Der de aller fleste Android-konkurrenter nå har gått over til å putte fingeravtrykksleseren bak skjermglasset, tviholder Sony fortsatt på plasseringen midt på høyre side, som de har hatt på samtlige telefoner i en årrekke.

Som venstrehåndsbruker synes jeg det gjøres med varierende hell - det funker som regel greit på de litt mindre/smalere telefonene, der venstre peke- eller langfinger rekker rundt baksiden, og det går også fint på denne telefonen på grunn av det ganske avlange skjermaspektet.

BLINK: Det går fint å låse opp Xperia 1 III med venstre langfinger selv om sensoren sitter på høyre side. Foto: Pål Joakim Pollen
BLINK: Det går fint å låse opp Xperia 1 III med venstre langfinger selv om sensoren sitter på høyre side. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Men, og det er stort men her. Den er kanskje den mest irriterende fingeravtrykksleseren jeg noen gang har vært borti.

På sidemonterte lesere pleier jeg ofte å registrere både venstre langfinger og høyre tommel, slik at jeg har mulighet for å bruke både høyre og venstre hånd.

Men leseren er fryktelig sensitiv, som ofte resulterer i én av to ting:

  • Jeg får låst opp telefonen svært ofte selv om jeg ikke mente det, for eksempel når jeg bare holder telefonen i hånda eller putter hånda i lomma. Dette gjør igjen at jeg ufrivillig kan berøre skjermen etterpå - jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg tar frem telefonen og plutselig oppdager at jeg er godt inne i en tilfeldig app fordi telefonen har blitt låst opp uten at jeg mente det. Dette skjer også ofte når jeg er ferdig med å bruke telefonen og skal putte den i lomma, der den låses opp på vei ned.
  • Jeg får feilregistrert en rekke «forsøk» på å låse den opp - ofte så mange at den er låst og krever kode eller 30 sekunders venting når jeg først skal åpne den.

Selv om jeg har testet to andre telefoner med sidemontert leser i det siste (Fold og Flip fra Samsung), opplever jeg ikke de samme problemene på dem.

Nå er det på tide å følge resten, Sony, og flytte den leseren bak skjermglasset. Det er også upraktisk om du setter telefonen i en mobilholder i bilen, der klypene fort kan blokkere fingeravtrykksleseren.

FLERE KNAPPER: Volumbryter, strømknapp/fingerleser, Google Assistent-knapp og kameraknapp. Foto: Pål Joakim Pollen
FLERE KNAPPER: Volumbryter, strømknapp/fingerleser, Google Assistent-knapp og kameraknapp. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

To ekstra knapper

Langs høyre side finner du faktisk ganske mange knapper. Volum- og strømknapp/fingeravtrykksleser er selvskrevne enn så lenge, men Sony har lagt til en dedikert knapp for Google Assistent (stemmestyring), og bevarer fremdeles signaturknappen - en utløserknapp til kameraet som også kan trykkes halvveis ned for fokusering.

Det siste liker vi godt, og vi synes det er rart at ikke flere av konkurrentene gjør det samme. Sony er også nærmest alene om å la deg åpne SIM-kortskuffen med neglen, der alle andre krever at du trykker ei nål inn i et hull. Riktignok er det ikke ofte man bytter SIM-kort, men Xperia 1 III har også støtte for micro SD-minnekort, som det jo kan være at du kommer til å flytte på av og til.

HULL: Xperia 1 III har hodetelefonutgang – det er det ikke mange toppmodeller som kan skilte med lenger. Foto: Pål Joakim Pollen
HULL: Xperia 1 III har hodetelefonutgang – det er det ikke mange toppmodeller som kan skilte med lenger. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ja, faktisk har Sony også valgt å gi oss 3,5 mm-lydutgang på denne telefonen, som det ikke er ofte vi ser lenger. Da kan du bruke kablede hodetelefoner eller koble til en AUX-kabel om du er på fest et sted der anlegget ikke har Bluetooth.

Lyden fra de eksterne høyttalerne er heller ikke noe å klage på, og fremdeles lar Sony deg aktivere en funksjon som gjør at vibrasjonsmotoren i telefonen vibrerer i takt med bassen enten du hører musikk eller ser film. Litt artig, men mest gimmick, spør du oss.

Relativt ren Android

Sony har aldri hatt for tradisjon å gå veldig langt fra Android-versjonen Google leverer, og heller ikke denne gangen er det noen store krumspring som gjøres.

En av funksjonene de har lagt til er «Sidesans», som lar deg prikke to ganger på et felt langs kanten av skjermen for å få opp en kjapp meny med snarveier til apper eller app-par (for kjøring med delt skjerm).

SIDESANS: Et par prikk på den hvite stripa i kanten av bildet bringer frem Sidesans-menyen, som lar deg lage snarveier til apper du bruker ofte og åpne dem enten som et popup-vindu eller i fullskjerm. Foto: Pål Joakim Pollen
SIDESANS: Et par prikk på den hvite stripa i kanten av bildet bringer frem Sidesans-menyen, som lar deg lage snarveier til apper du bruker ofte og åpne dem enten som et popup-vindu eller i fullskjerm. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Denne funksjonen synes vi Sony har klart å raffinere litt med årene – den føles mer responsiv enn til å begynne med og startes ganske kjapt uten at vi trenger å prøve flere ganger for å aktivere den. Du kan velge om apper skal åpnes i fullskjerm eller i et vindu og hvilke som skal ha fast plass på den – andre apper ligger der ut fra hvor mye de brukes.

Selv har jeg for eksempel puttet Bitwarden på fast plass på denne menyen, slik at jeg får kjapp tilgang til passordhvelvet mitt uansett hva jeg bedriver på telefonen.

Et ønske hadde vært om man kan definere hva som skal være standard av fullskjerm eller popup, for akkurat det krever et ekstra trykk hver gang.

Ikke veldig folkelig den forklaringa der, men …
Ikke veldig folkelig den forklaringa der, men … Vis mer

Ellers er særlig skjerminnstillingene beriket med justeringsmuligheter, der du kan gjøre alt fra å tilpasse hvitbalansen til fingerspissene eller velge skapermodus-fargeprofilen, som skal være møysommelig kalibrert av Sonys filmeksperter i datterselskapet CineAlta.

På såpass høye telefoner liker vi godt muligheten til å krympe skjermbildet ved behov, slik at vi rekker til toppen med tommelen, men det er dessverre bare mulig på Xperia 1 III dersom du bruker de tradisjonelle navigasjonsknappene i bunnen, og ikke navigasjonsbevegelser, som de fleste av oss har brukt et par år nå.

Småting som dette er noe alle andre får til og burde vært en unødvendig begrensning, og det vitner for vår del om at det ikke brukes enorme budsjettkroner i programvareavdelingen hos Sonys mobildivisjon.

NY VRI: Periskopobjektivet har to brennvidder du kan bytte mellom. Foto: Pål Joakim Pollen
NY VRI: Periskopobjektivet har to brennvidder du kan bytte mellom. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ny kameraløsning

Så til kameraet. Der er faktisk Sony først ute med noe vi nok får se mer av - et periskopkamera med variabel brennvidde.

Det skal sies at vi trodde dette var hakket gjevere enn det var – kort fortalt kan du bytte mellom 2,9x optisk zoom og 4,4x optisk zoom fra ett og samme objektiv, der man til nå har vært nødt til å løse dette ved å ha to objektiver.

Vi trodde først at det dreide seg om en trinnløs zoom mellom de to, men det er det ikke - mellom de to innstillingene får du et digitalt forstørret 2,9x-bilde.

Totalt er det tre kameraer på baksiden av Sony Xperia 1 III:

Vidvinkelen (det «vanlige» kameraet) har ganske stor bildebrikke på 1/1,7" og 12 megapiksler oppløsning, som gir ganske store piksler – 1,8 µm. Det er også lyssterkt med blenderåpning på f/1,7, det har optisk bildestabilisering og brennvidde tilsvarende 24 mm i 35mm-format. Altså får du her noe bredere bildeutsnitt enn ~26-27 mm som de fleste andre har, og det er samme spesifikasjoner som hos forgjengeren.

Ultravidvinkelen, som gir ekstra bredt bildeutsnitt, har brennvidde tilsvarende 16 mm (altså ikke like bredt som 12-13 mm som mange andre har) med blenderåpning på f/2,2 og brikkestørrelse på 1/2,6". Dette kameraet er nok med andre ord også det samme som hos forgjengeren.

Teleobjektivet er altså der nyvinningen har skjedd denne gangen, med brennvidder tilsvarende 70 og 105 mm, eller da 2,9/4,4x optisk zoom kontra vidvinkelen. Blenderen går her fra f/2,3 til f/2,8 på de to innstillingene, og objektivet er optisk stabilisert.

Frontkameraet er fortsatt litt sparsommelig med 8 megapiksler oppløsning, f/2,0 blender og veldig liten brikke - 1/4".

TO I EN: Endelig har Sony slått sammen de to kameraappene sine slik at alle muligheter finnes i én og samme app. Foto: Pål Joakim Pollen
TO I EN: Endelig har Sony slått sammen de to kameraappene sine slik at alle muligheter finnes i én og samme app. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Jeg jubler litt inni meg når Sony endelig har slått sammen de to kameraappene til én. Mens de tidligere hadde en «vanlig» kameraapp og en «Camera Pro»-app, finnes nå de mer avanserte innstillingene ved å bytte modus i den vanlige kamera-appen, og her er mulighetene svært mange, med alt fra manuell fokusering, justering av lysmåling, eksponeringskompensasjon og det som er.

Fremdeles finnes det også en egen Cinema Pro-app for deg som virkelig er opptatt av filming, og der er mulighetene svært gode, både med LUTs, glidende fokus og det som er. Men brukerterskelen er forholdsvis høy.

Fortsatt er ikke Sony helt i mål. Spesielt synes vi en mangel er at kameraet ikke automatisk bytter mellom objektivene når man zoomer - har du for eksempel startet et videooptak med vidvinkelen og zoomer inn, bytter den ikke over til tele-objektivet, men forstørrer bare bildet digitalt. Da får du mye dårligere bildekvalitet enn om telefonen hadde byttet kamera, og du får ikke byttet det under opptaket.

Likeledes bør du ikke zoome ved å skille fingrene på skjermen, men velge ett av de andre objektivene. Dette løser konkurrentene mer elegant.

Fremdeles er det enkelte funksjoner som krever at du låser opp telefonen, dersom du har startet kameraappen direkte med utløserknappen fra låst skjerm. For eksempel får du ikke brukt selvportrett-funksjonen eller panoramabilde uten da å måtte låse opp først via låseskjermen.

Etter å ha klaget på disse tingene noen år nå, har jeg dog liten tro på at de blir løst.

Men, la oss se på bildene Sony serverer oss. Det første jeg vil trekke frem som svært positivt med dette kameraet, er at det tar bilder med ytterst korrekte farger. Vi har tidvis tatt bilder side om side med andre kameraer og Sony «nailer» fargene så og si hver gang.

Under er et eksempel side om side med Samsung Galaxy Z Flip 3, der Sony-bildet fremstår riktigere i fargene, og der Samsung-kameraet gir for mye farger og et varmt gulstikk:

I en situasjon med mer kontraster synes vi også Sony kommer seirende ut av det mot Apple iPhone 12, som har veldig sterke kontraster der de mørkeste trærne blir veldig mørke og bildet blir i overkant dramatisk kontra virkeligheten.

Med såpass kraftig zoom (4,4x) kan du også komme ganske nært det du tar bilde av uten å flytte på deg. I eksempelet under har vi tatt bilde med ultravidvinkelen og maks optisk zoom for å illustrere spennet du når:

Stort sett synes vi bildekvaliteten også fra teleobjektivet har god kvalitet, selv om de innimellom får et noe uskarpt preg, som om autofokusen har bommet litt. Det er heller ikke til å stikke under stol at det ikke er veldig stor forskjell på 2,9x og 4,4x, og at for eksempel Samsung Galaxy S21 Ultra, med 3x og 10x, gir deg en enda mer fleksibel løsning. Og den koster i disse dager det samme som Xperia 1 III.

Arvet fra Alpha-kameraene er øyefokusen, som fungerer både på mennesker og dyr. Den skal sikre at fokusen sitter som den skal selv om motivet beveger seg, men ofte skal det jo ikke mye bevegelse til før det blir en smule uskarpt som under:

Først med ny type kamera

En ting som ikke fungerer så godt på Sony-kameraet, er portrettmodusen, som ikke ser ut til å støtte HDR. I eksempelet under ser du at bakgrunnen er fullstendig utbrent:

Først med ny type kamera

Og når det lirer mot kveld finnes det også bedre kameraer. Det siste sammenligningsbildet er mot nevnte Z Flip 3, der sistnevnte leverer et bilde med bedre detaljer og bedre kontroll både i de lyseste og mørkeste partiene:

Alt i alt synes Sony å ha et kamera som er meget godt hva gjelder farger og eksponering, og som med flere objektiver er nokså fleksibelt, men kameraet klarer ikke å hevde seg i de mer spesielle situasjonene, som til portrettbilder og når det er mørkt.

Flere bilder tatt med Sony Xperia 1 III kan du se i dette Google Foto-albumet.

Meget god ytelse og batteri

Ellers er det meste på stell her hva gjelder maskinvare, som seg hør og bør når du betaler nesten 13.000 kroner for en telefon.

Her finner du en Snapdragon 888-prosessor, 12 GB arbeidsminne og 256 GB lagringsplass av UFS 3.1-typen, som er blitt mer eller mindre standardinnmaten hos de dyreste Android-telefonene.

Batteriet er på rause 4500 mAh som fint holder en dag-halvannen med vår bruk, og heldigvis sender Sony fortsatt med en lader i esken som nå er på 30 watt og da klarer 0-50 øvelsen (halvfullt batteri) på en halvtime.

Konklusjon

Hadde Sony Xperia 1 III vært noen tusenlapper rimeligere, hadde femmeren på terningen vært oppnåelig, men til denne prisen må det klaffe i alle kategorier for å hevde seg i toppen, og det synes vi ikke Sony klarer her.

For fortsatt sliter vi med det vi har slitt med de siste årene, nemlig å finne et godt argument for hvorfor du bør velge Sonys telefon fremfor konkurrentene.

Ikke at det på noen måte er noen dårlig telefon – en firer på terningen er langt fra noe slakt på DinSide, men vi mener at du finner bedre telefoner i denne prisklassen – ja, til og med til enda litt hyggeligere priser.

Testresultat

Sony Xperia 1 III

- Rask maskinvare og lett grensesnitt gir svært god opplevd ytelse
- Flott skjerm
- Vanntett (IP68)
- 3,5 mm-utgang til hodetelefoner (!)
- God batteritid
- Fleksibel kameraløsning
- Egen kameraknapp
- Meget gode eksponeringer og farger fra kameraet
- Avanserte muligheter både på stillbilder og video
- Støtter minnekort

- Dårlig fingeravtrykksleser
- Kameraet svakt på portrettbilder og i mørket
- Vanskelig å rekke til toppen med én hånd
- Høy pris

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer