Huawei Mate 20 Pro på testbenken

Førsteinntrykk: Nå skal Apple og Samsung passe seg

Huawei kommer i et høyt tempo.

Huawei Mate 20 Pro imponerer. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Huawei Mate 20 Pro imponerer. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Apple og Samsung er nødt til å følge godt med, Huawei kommer som et lyn på siden av duoen som i lang tid har vært de førende i smarttelefonmarkedet. Det er ikke store forskjeller mellom iPhone X og iPhone Xs, mens Samsung tidligere i år leverte lite nytt med Galaxy S9. Huawei derimot, rører ikke bremsen.

Veldig mange nyheter

Mate 20 Pro er en betraktelig oppgradering fra fjorårets Mate 10 Pro. Sammenliknet med P20 Pro er det riktig nok ikke så store forbedringer, men dette er uansett to ulike serier.

Nykommeren har fått et trippelkamera, mer kunstig intelligens, et kraftigere brikkesett, IP68-sertifisering slik at du kan bade med den, trådløs lading som også er reversert, høyere batterikapasitet og en helt ny minnekorttype, kalt Nano Memory Card. For ikke å glemme at fingersensoren nå er integrert i skjermen og at Huawei endelig har fått plass til en avansert ansiktsgjenkjenning.

En Mate 20 Pro i forkledning

Hvis man syns Huawei Mate 9 Pro var en liten kopi av Note 7, vil man nok tenke at Huawei også har hentet designinspirasjon fra Galaxy S9 da de jobbet med Mate 20 Pro. Gå inn under innstillinger og skjul mobilhakket på Mate 20 Pro, så vil mange tro det er en Galaxy S9(+) de har foran seg.

Her går det i et kurvet design med avrundede hjørner, åtte totalt, ifølge Huawei. Mate 20 Pro er utformet mer eller mindre i glass med en metallramme som omkranser og forsterker enheten. Førsteinntrykket er at designet er en betraktelig oppgradering fra Mate 10 Pro. De avrundede hjørnene gjør at telefonen ligger godt i hånden og den føles på ingen måte glatt, noe som har vært et problem på andre glasstelefoner som Honor 9.

Tre ganger Huawe Mate-serie. Fra venstre Mate 9 Pro, Mate 10 Pro og Mate 20 Pro. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Tre ganger Huawe Mate-serie. Fra venstre Mate 9 Pro, Mate 10 Pro og Mate 20 Pro. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Vi kan ikke snakke om designet uten å nevne det noe uvanlige kameraoppsettet på baksiden. Da de første lekkasjene dukket opp, trodde vi det var en teknologisk hensikt med denne løsningen, men det handler faktisk kun om estetikk: « Matrix Kamera-matrisen på baksiden av Huawei Mate 20-serien har et firepunktsdesign med de tre kameraene og sensor omkranset i en polert metallramme, noe som gir en avantgarde-look som både er dristig og tydelig», skryter og forklarer Huawei i en pressemelding.

Selskaper skriver også at «Hyperoptiske mønster på den glassdekkede baksiden bruker et komplisert hårlinjemønster for å produsere en iriserende effekt som ikke bare er svært slitesterkt, men som også gjør telefonen enkel å gripe og fingeravtrykksbestandig. Enhetene beholder et rent utseende, selv etter lenger bruk», noe vi ikke er helt enig i. Det samler seg nemlig en del støv rundt kanten på kameraoppsettet på baksiden, men fingermerker er vi ikke plaget med så langt.

Fingermerker fester seg ikke så lett, men det samler seg støv rundt kameraet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Fingermerker fester seg ikke så lett, men det samler seg støv rundt kameraet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Lad dine venners telefoner

Huawei har lagt ved et aldri så lite «partytriks » i Mate 20 Pro. Nemlig at man kan lade andre enheter trådløst ved å legge dem oppå baksiden av telefonen. Det er kanskje en funksjon man ikke nødvendigvis tar frem på fest, men den kan være nyttig under andre omstendigheter. For eksempel ved å hjelpe en venn i strømnød eller å lade opp et par trådløse ørepropper. Vi trodde Huawei skulle snakke om Freebuds 2 i går, oppfølgeren til de trådløse øreproppene Freebuds, men det skjedde ikke.

Så langt har vi fått testet på reversert lading på Galaxy Note 9 og det fungerer faktisk forholdsvis bra, tross litt trøbbel i starten. Den trådløse ladingen må man aktivere for hver gang under innstillinger. Hvis enheten ikke detekterer en ladbar enhet, i dette tilfellet Galaxy Note 9, innen noen minutter, deaktiveres reversert lading automatisk.

Her lades en Samsung Galaxy Note 9 av Mate 20 Pro. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Her lades en Samsung Galaxy Note 9 av Mate 20 Pro. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Biometriske valgmuligheter

Det er faktisk første gang undertegnede tester en fingersensor som er integrert i skjermen, og det er faktisk en ganske artig teknologi. Omtrent litt nedenfor midt på skjermen sitter sensoren, og den lyser opp slik at man vet hvor man skal trykke. Oppsettet er tilsvarende man er vant med fra fysiske, men jeg merket at den krevde noen ekstra runder med fingerregistreringer før prosessen var ferdig. Så er det bare å trykke på sensoren når man skal låse opp telefonen. Erfaringen så langt er at skjermsensoren er noe tregere enn de fysiske, og det merker man godt når man for eksempel bruker en P20 Pro. Huawei er nemlig kjent for å ha lynraske fingersensorer.

Oppsettet av fingersensoren er likt som vi er vant med. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Oppsettet av fingersensoren er likt som vi er vant med. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Uansett tror jeg du neppe vil plages med dette, nemlig fordi ansiktsgjenkjenning er imponerende rask. Ansiktsgjenkjenningen i P20 Pro var også rask, men den manglet sikkerhetsaspektene Mate 20 Pro-sensoren har. For nå er det ikke bare Apple og iPhone X/Xs som har avansert ansiktsgjenkjenning.

Funksjonen er ganske lik på Mate 20 Pro som på iPhone Xs: som standard må man sveipe på skjermen for å komme til hjemskjermen etter at sensoren har gjenkjent ansiktet. Dette kan uansett deaktiveres under innstillingene.

Man setter opp ansiktsskanneren under innstillingene og følger anvisningene på skjermen: å bevege på hodet når man får beskjed om det. Dette går faktisk raskere enn å sette opp fingersensoren.

Ansiktsskanningen kommer man raskt i gang med. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Ansiktsskanningen kommer man raskt i gang med. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Så langt er erfaringen at ansiktsskanneren er ganske raskt og, som nevnt over, mer beleilig enn fingersensoren som er litt tregere. Vi har testet den ute i Londons gater på kveldstid i mørket og i mer opplyste omgivelser, og opplevelsen så langt er meget positiv. Man trenger heller ikke å ha Mate 20 Pro rett foran ansiktet for at den skal finne meg. Den kan fint ligge på bordet og så registrerer den meg på et blunk.

Vi kommer selvsagt tilbake med hvor bra sensoren fungerer med og uten briller og liknende. Er det noe spesielt du ønsker at vi går nærmere i sømmene under testingen? Fyr løs i kommentarfeltet.

Reiseomkostningene til denne reportasjen er dekket av produsenten. Les mer her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer