TEST: Apple Watch Series 8

Fortsatt den beste

Når det kommer til funksjoner er ingen annen i nærheten.

DEN ULTIMATE HELSEKLOKKE: Nyhetene i Apple Watch Series 8 fokuserer på sikkerhet og helse, særlig rettet mot kvinner. Foto: Kirsti Østvang
DEN ULTIMATE HELSEKLOKKE: Nyhetene i Apple Watch Series 8 fokuserer på sikkerhet og helse, særlig rettet mot kvinner. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er åtte år siden den første Apple Watch-utgaven ble lansert, og til tross for mange skeptikere, har den blitt verdens mest solgte smartklokke. Den er også den beste og mest gjennomførte.

Det kan fremdeles sies for nye Apple Watch Series 8. Den gjør alt det samme forgjengeren Series 7 gjorde, bare enda litt bedre.

Ingen stor oppgradering

Det er riktignok stadig lenger mellom de store nyhetene på Apple Watch-fronten. Fjorårets toppmodell, Series 7, brakte lite nytt på bordet. Den kom med litt større og bedre skjerm samt raskere lading via USB-C.

LIKE: Apple Watch Series 8 (i midten) har samme design som Apple Watch Series 7 (til høyre). Det eneste som er forskjellig er fargeutvalget. Foto: Kirsti Østvang
LIKE: Apple Watch Series 8 (i midten) har samme design som Apple Watch Series 7 (til høyre). Det eneste som er forskjellig er fargeutvalget. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Nykommeren, Series 8, byr heller ikke på mye nytt. Under panseret sitter en splitter ny S8-brikke, som sørger for tipp topp ytelse - men det gjorde S7-brikka på forrige utgave også.

De to viktigste nyhetene i år er en temperatursensor og krasj-deteksjon.

Klokka kommer også med en ny spareblussmodus, men det er tilgjengelig på alle Apple-klokker fra Series 4 og nyere, via den nye watchOS 9-oppdateringen.

Apple Watch Series 8 kommer i to størrelser, 41 millimeter eller 45 millimeter, i enten aluminium eller rustfritt stål utførelse. Aluminium-versjonen fås i fargene midnatt, stjerneskinn, sølv eller rød, mens den mer solide varianten i rustfritt stål kommer i sølv, grafitt eller gull.

De ulike Apple Watch-modellene kommer i ulike farger og materialvalg. Apple Watch SE (til venstre) kommer med en ny bakside i nylonkompositt hvis farge matcher resten av urkassa. Series 8 har en bakside i glass som før. Foto: Kirsti Østvang
De ulike Apple Watch-modellene kommer i ulike farger og materialvalg. Apple Watch SE (til venstre) kommer med en ny bakside i nylonkompositt hvis farge matcher resten av urkassa. Series 8 har en bakside i glass som før. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Måler kroppstemperatur

De siste åra har Apple trappet opp satsingen på kvinnehelse. I 2019 introduserte de en app for å spore menstruasjonssyklusen. Appen bruker dine data til å anslå og varsle deg at den neste menstruasjonen eller eggløsningsperioden er i ferd med å starte.

Den nye temperaturmåleren til Apple Watch utvider konseptet ytterligere. Nå skal Apple-klokka kunne fortelle deg når eggløsning har funnet sted.

Løsningen består av to temperatursensorer, én under skjermen og én på undersiden av klokka. Dette er for å begrense forstyrrelser fra det ytre miljøet og få en mer nøyaktig måling av håndleddstemperaturen.

Sensorene sjekker temperaturen på håndleddet hvert femte sekund og måler endringer ned til 0,1 grader celsius.

«I Helse-appen kan brukerne se nattlige endringer i basaltemperaturen som kan forårsakes av trening, jetlag eller til og med sykdom», skriver Apple i pressemeldingen. Altså du ikke være kvinne for å ta den i bruk.

NY SENSOR: Både Apple Watch Series 8 og den nye Ultra-utgaven kommer med en ny temperatursensor som kan måle kroppstemperaturen fra håndleddet ditt. Foto: Kirsti Østvang
NY SENSOR: Både Apple Watch Series 8 og den nye Ultra-utgaven kommer med en ny temperatursensor som kan måle kroppstemperaturen fra håndleddet ditt. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Kan si når eggløsning har vært

Ifølge Apple er riktignok hovedformålet å gi større innsikt i kvinnehelse. Basaltemperatur brukes nemlig til å finne tidspunktet for eggløsning.

Ifølge Babyverden varierer temperaturen utover syklusen. Den stiger like etter eggløsningen har funnet sted, og vil holde seg noe høyere i minst ti dager framover.

SPORTSKLOKKE: Her er Apple Watch Ultra, Apples nye sportsklokke. Denne er større, tåler mer og har noen egenskaper som gjør den bedre egnet til idrettsutøvere og folk som driver med ekstremsport. Video: Kirsti Østvang Vis mer

Apple er riktignok svært tydelige på at funksjonen bare gir et retrospektivt anslag, altså kan det ikke brukes til å forutsi når eggløsning kommer til å finne sted - bare når den har gjort det. Dette er likevel nyttig informasjon for dem som prøver å bli gravide.

Selskapet understreker også at det ikke er ment å brukes som prevensjon som for eksempel Natural Cycles.

VARSLER DEG: Etter hvert som du begynner å ta i bruk temperaturmåleren, vil Apple Watch gi deg varsler på når den mener eggløsningen din fant sted. Foto: Apple
VARSLER DEG: Etter hvert som du begynner å ta i bruk temperaturmåleren, vil Apple Watch gi deg varsler på når den mener eggløsningen din fant sted. Foto: Apple Vis mer

Kvinnehelse-revolusjon?

Temperatursensor i «wearables» er ikke helt nytt, men det er få selskaper som bruker dataene på denne måten.

Fitbits Sense-klokker kan måle hudtemperatur om natta, men dataene brukes ikke til noe mer enn det. Samsung har utstyrt sin nye Galaxy Watch 5 med en temperatursensor, men ved lansering er den ikke aktivert for bruk. De eneste andre som gjør noe liknende som Apple er finske Oura med sin Oura Ring 3.

Nytt i iOS 16 og watchOS 9 er også at Syklus-appen kan sende varslinger hvis en brukers sykluslogg viser et mulig avvik, for eksempel uregelmessige, sjeldne eller ekstra lange menstruasjoner.

BEDRE OVERSIKT: Temperaturmålingene i Series 8 skal også gi forbedrede anslag for menstruasjon. Foto: Kirsti Østvang
BEDRE OVERSIKT: Temperaturmålingene i Series 8 skal også gi forbedrede anslag for menstruasjon. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Etter at USAs høyesterett tidligere i år opphevet dommen Roe mot Wade, som har sikret amerikanske kvinner retten til selvbestemt abort, har det blusset opp en debatt rundt personvernet hva gjelder denne typen funksjonalitet.

Undersøkelser har vist at mange graviditets- og menstruasjonssporings-apper deler dataer med tredjeparter, ifølge The Guardian.

Under lanseringen av de nye Apple Watch-modellene, påpekte Apple at dataene lagres trygt og ikke deles med noen. De har hatt mye fokus på personvern i seinere tid, og er blant teknologiselskapene som har stått hardest på å nekte å dele data med myndigheter.

Det som på papiret kan framstå som en mindre betydningsfull nyhet, kan faktisk vise seg langt mer viktig enn antatt - kanskje til og med revolusjonerende. Kvinnehelse har vært og er fortsatt et underprioritert område. Om verdens største teknologiselskap viser villighet til å satse, kanskje helsebransjen vil følge etter?

Krasj-deteksjon

Med funksjoner som fallregistrering og EKG-måling er Apple Watch blitt en trygghetsklokke. Nytt med årets modeller er at de kan merke om du har vært involvert i en bilulykke.

Ved hjelp av et nytt akselerometer og gyroskop skal klokka være i stand til å måle ekstreme forandringer i G-kraft. Den bruker også barometeret, GPS-en og mikrofonen på den tilkoblede iPhone-en for å oppdage unike mønstre som indikerer om et bilkrasj har funnet sted.

Slår funksjonen ut, vil klokka automatisk sende lokasjonen din til lokale nødetater, så du raskt får hjelpen du trenger. Dine nødkontakter vil også varsles.

SIKKERHETSFUNKSJON: Nå er det ikke bare knall og fall Apple Watch kan registrere, men også krasj og bang. Foto: Kirsti Østvang
SIKKERHETSFUNKSJON: Nå er det ikke bare knall og fall Apple Watch kan registrere, men også krasj og bang. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Om det fungerer, har vi ikke fått testet - heldigvis får vi nesten si. Apple har riktignok en god «track record» når det gjelder de andre sikkerhetsfunksjonene, og vi kan stadig lese historier om at klokka har reddet livet til noen, undertegnedes far inkludert.

En annen funksjon vi synes er kjekk er desibelmåleren, som varsler fra om for høyt omgivelsesstøy.

Spareblussmodus

I utgangspunktet har det ikke skjedd noe med batteritida til Apple Watch Series 8. Den er fremdeles «all day» eller 18 timer som den alltid har vært.

Dette har vært og er fremdeles det største ankepunktet med Apple-klokka.

Med tanke på at du nå kan bruke den til å spore søvn og at den nye temperatursensoren er i bruk om natta, er det kanskje mer problematisk enn noensinne. For min del løser jeg det ved å lade når jeg ordner meg om morgenen eller når jeg kommer på jobb.

I år byr imidlertid Apple på en slags løsning. Med en ny spareblussmodus skal imidlertid klokka holde dobbelt så lenge, altså i 36 timer. Dette vil skru av funksjoner som «alltid på»-skjerm, automatisk treningsregistrering, hjertevarslinger og liknende. Det fungerer omtrent som på iPhone, og er definitiv en kjærkommen funksjon når det kniper som mest.

Ny programvare

WatchOS 9 byr også på en rekke kjekke nyheter, som en ny Medisin-app hvor du kan holde styr på medisinbruken din og en redesignet Kompass-app med såkalt brødsmule-sporing.

Treningsappen er også forbedret, med flere datafelter, treningsanvisning for pulssoner og nye intervallfunksjoner. Nå kan den også måle løpskraft og løpetsdynamikk.

Se noen av nyhetene i bildeserien under:

Konklusjon

Apple Watch Series 8 er kanskje ikke like spennende som den nye sportsutgaven Apple Watch Ultra. Den har samme design som tidligere utgaver, og antallet nyheter er få. De få nyhetene er dog velkomne, og undertegnede er i hvert fall overbevist om at de vil vise seg å ha langt større innvirkning på folks liv enn mange tror.

Det skal sies at Apple ikke trenger å gjøre veldig mye for å få den beste smartklokka på markedet. Dette på tross av at du må lade den omtrent daglig.

Den har lenge vært milevis foran konkurrentene. Velbygd, med en flott lyssterk skjerm, lett og sette opp og ta i bruk, med masse funksjonalitet når det gjelder både helse, trening og samhandling med iPhone. Det er lite gimmicks - og ikke minst et rikt app-utvalg.

Har du Android-mobil, er du dessverre fremdeles ute i kulda.

Har du fjorårets modell, Series 7, er det ingen grunn til å løpe til butikken. Går vi lenger tilbake, begynner det å bli vesentlig større forskjell mellom årgangene, spesielt med tanke på skjermstørrelse, ytelse og ladetid.

Series 8 har en startpris på 4 990 kroner for 41 millimeter-utgaven, mens 45 millimeter-utgaven koster fra 5 390 kroner. Høy pris? Tja, vi snakker tross alt om en avansert liten datamaskin.

Series 8 eller SE?

I tillegg til Apple Watch Series 8 har Apple også lansert en ny utgave av Apple Watch SE. Dette er en enklere og billigere modell som egner seg for førstegangskjøpere som ikke trenger de mest avanserte helsefunksjonene. Eksempelvis får du ikke temperaturmåling, oksygenmåling eller EKG-leser.

Den erstatter Series 3 som innstegsmodell, og koster fra 3190 kroner for den minste 40 millimeter-utgaven, og fra 3590 for den større utgaven på 44 millimeter.

Det skiller én millimeter i størrelse mellom Apple Watch SE (til venstre) og Apple Watch Series 8 (til høyre). Den billigere SE-utgaven har heller ikke Alltid på-skjermen som gjør at du kan se hva klokka er uten å løfte håndleddet. Foto: Kirsti Østvang
Det skiller én millimeter i størrelse mellom Apple Watch SE (til venstre) og Apple Watch Series 8 (til høyre). Den billigere SE-utgaven har heller ikke Alltid på-skjermen som gjør at du kan se hva klokka er uten å løfte håndleddet. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer