Samsung Galaxy Z Fold 3 | TEST

Fortsatt helt unik

Samsungs tredje forsøk er enda litt bedre enn de to foregående. Men fremdeles er vi ikke helt sikre på at bretting er veien å gå.

DOBBEL: Samsung Galaxy Z Fold 3 ser ut som en tjukk telefon helt til du bretter den ut. Foto: Pål Joakim Pollen
DOBBEL: Samsung Galaxy Z Fold 3 ser ut som en tjukk telefon helt til du bretter den ut. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Brettbare telefoner. Der har du et marked der det foreløpig ikke er mange produsenter som kniver om kjøpernes gunst, og flere sitter nok på gjerdet og ser an hvorvidt Samsung lykkes med det eller ikke, før de agerer.

Det er to år siden den første Fold-telefonen ble født, og i mellomtiden har den også fått en oppfølger. Nå er Z Fold 3 på plass - mer robust enn noen gang.

Med en prislapp på 19.500 kroner for innstegsmodellen vil vi nok neppe se den på toppen av salgslistene i år heller. Men for den prisen får du også en telefon som, i hvert fall i det norske markedet, er helt unik.

TRE PÅ LIKT: Her kjører vi tre apper samtidig på den store Fold 3-skjermen. Foto: Pål Joakim Pollen
TRE PÅ LIKT: Her kjører vi tre apper samtidig på den store Fold 3-skjermen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Farvel til Note?

August er måneden Samsung har hatt for tradisjon å lansere nye Note-modeller - de relativt store telefonene der det også følger med en penn (S Pen) du kan skrive og tegne med, og som du kan dytte inn i et hull i telefonen når du er ferdig.

I år har vi ikke sett noe til dem, og samtidig har Z Fold 3 fått støtte for denne pennen, som den andre ikke-Note-modellen. Støtten var der nemlig også på vårens toppmodell, S21 Ultra.

Det kan bety at Fold egentlig har blitt Samsungs nye Note-serie, og selv om vi ikke fikk lånt med en penn til denne testen, innbiller vi oss at det ville ha vært mer komfortabelt å notere og tegne på den store 7,6 tommers skjermen på innsiden av Fold-telefonen. Den er nemlig over 50 prosent større enn den er på Note 20 Ultra.

Litt synd, dog, er at du ikke finner noe kammer som kan huse pennen når den ikke er i bruk, så det må du i så fall løse med et deksel. For de finnes.

2x120 Hz skjermer

Skulle du være i tvil, er altså Samsungs Galaxy Z Fold 3 en telefon du kan brette ut som en bok for å få en skjerm mer i nettbrett-størrelse. Når den er lukket, fremstår den med andre ord som en relativt vanlig telefon med slank bredde, selv om den da er rundt dobbelt så tykk som ikke-brettbare konkurrenter.

KOMFORTABEL: Fold 3 er ikke særlig bred, og sammenbrettet gjør det at den er god å holde. Den er dog dobbelt så tykk som andre telefoner og ganske tung. Foto: Pål Joakim Pollen
KOMFORTABEL: Fold 3 er ikke særlig bred, og sammenbrettet gjør det at den er god å holde. Den er dog dobbelt så tykk som andre telefoner og ganske tung. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Skjermen på forsiden måler 6,2 tommer diagonalt og er ganske avlang, med et 25:9-format. Det er altså enda høyere/smalere enn de nyere generasjonene Xperia-telefoner fra Sony, som er i 21:9-format. Nytt denne gangen er at frontskjermen også har fått 120 Hz oppfriskningsrate, i likhet med den inni - forgjengeren hadde bare 60 Hz foran.

Som sist gang har det slått meg flere ganger - det er faktisk den ytterste skjermen jeg bruker mest. Det er der de korte øktene finner sted, som å sjekke værmeldinga, fotballresultatene eller de siste snappene. Men så er det jo kjekt å ha en større skjerm på lur når man skal se en video eller ta en litt større avisrunde på sofaen.

HYBRID: Mange apper støtter en egen visningstype når telefonen står som en bærbar PC. YouTube lar deg for eksempel se videoen øverst, mens du kan lese kommentarer og den slags på den nederste delen av skjermen. Foto: Pål Joakim Pollen
HYBRID: Mange apper støtter en egen visningstype når telefonen står som en bærbar PC. YouTube lar deg for eksempel se videoen øverst, mens du kan lese kommentarer og den slags på den nederste delen av skjermen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Med et fast grep bretter du den ut som en bok, og den innerste skjermen måler 7,6 tommer diagonalt, men den ikke så langt unna kvadratisk - omtrent 11,2:9 om vi fortsatt bruker :9-notasjonen, eller da nesten 4:3. Bilder, som stort sett er i 4:3-format, fyller derfor nesten hele skjermen, og her er det en fornøyelse å bla i bildearkivet.

Videoer, derimot, det være seg filmer, TV-serier eller de du har tatt selv, er som regel i 16:9, eller til og med 21:9-format som gjør at store deler av skjermen ikke er i bruk.

Hjemskjermen på den lille og store skjermen er ikke den samme, og det synes vi egentlig er ganske snedig. Selv om det tar litt lenger tid å sette opp første gang, betyr det at vi kan ha de «kjappe» appene som FotMob, meldinger og lignende på den lille, mens vi kan legge spill, Netflix, Stadia og den slags på den store. Der trenger jeg for eksempel ikke ringeappen heller, for skal jeg ringe, skjer det i sammenklappet form. Men som Android-brukere setter pris på: du kan velge – via innstillingene kan du velge at de to hjemskjermene skal være like.

STOR SKJERM: Med 7,6 tommer i tilnærmet 4:3-format er den største Fold-skjermen ypperlig til en del spill. Foto: Pål Joakim Pollen
STOR SKJERM: Med 7,6 tommer i tilnærmet 4:3-format er den største Fold-skjermen ypperlig til en del spill. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Spill synes vi fungerer ypperlig på den store skjermen, der de aller fleste fyller den helt ut, slik at man får god boltreplass til fingrene. Det er for eksempel mye lettere å spille Sparkle 2 på en såpass stor skjerm enn på en liten mobilskjerm.

Flere finesser

Med en såpass stor skjerm er det duket for å kunne kjøre flere apper samtidig, og det er uproblematisk å dele skjermen i to, slik at du kan kjøre to apper side om side. For eksempel om du sjekker matoppskrifter i nettleseren mens du noterer ting til handlelista.

SPLITTET: Her har vi delt skjermen mellom nettleseren og notatappen. Foto: Pål Joakim Pollen
SPLITTET: Her har vi delt skjermen mellom nettleseren og notatappen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Alternativt er det flere apper som vises i nettbrettmodus på den store skjermen. I Outlook har du innboksen din i kolonnen til venstre og innholdet i eposten din til høyre - akkurat som på PC-en.

På høyre side kan du dra ut en oppgavelinje med apper du bruker ofte, og som kan dras inn i hovedvinduet for å splitte skjermen med appen du kjører allerede.

OPPGAVELINJE: Ved å dra fingeren inn fra et felt på siden, kan du finne apper som du så kan dra inn på hovedskjermen og splitte bildet. Foto: Pål Joakim Pollen
OPPGAVELINJE: Ved å dra fingeren inn fra et felt på siden, kan du finne apper som du så kan dra inn på hovedskjermen og splitte bildet. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Samsung får også godt til det at apper fortsetter på den store skjermen om du har startet dem på den lille. Når du lukker telefonen er standard at skjermen slukkes, men i innstillingene kan du definere unntak, dersom det er noen apper du fortsatt vil la kjøre.

Hvordan disse tingene fungerer, kan du se i videoen vi lagde da vi testet forgjengeren, Z Fold 2:

Vi har testet Samsungs nye brettbare mobiltelefon, Galaxy Z Fold 2. Vis mer

Når du surfer rundt på nettet, vil du dog oppdage at noen nettsteder behandler den store Fold-skjermen som en mobiltelefon, og andre som en PC, så det varierer litt hvorvidt du får servert mobil- eller PC-versjonen. Bruker du Chrome, kan du uansett «be om skrivebordsversjon» om du synes det ser corny ut.

En ting vi dog må bemerke er at vi noen ganger må starte en app på nytt igjen om den ble åpnet på den andre skjermen. Innhold på nettsider, for eksempel, kan ofte være noe forskjøvet på den lille skjermen om vi startet nettleseren på den store i utgangspunktet. Enkelte apper, som Snapchat, varsler deg om at de bør omstartes når du bytter skjerm.

PÅ SIDEN: Om du bruker høyre eller venstre hånd spiller ikke så veldig stor rolle, selv om fingeravtrykksleseren er plassert på siden. Den treffer vi fint med venstre langfinger. Foto: Pål Joakim Pollen
PÅ SIDEN: Om du bruker høyre eller venstre hånd spiller ikke så veldig stor rolle, selv om fingeravtrykksleseren er plassert på siden. Den treffer vi fint med venstre langfinger. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Mer robust

Fremdeles finner vi fingeravtrykksleseren på siden av telefonen, som nås godt både med høyre tommel og venstre langfinger siden telefonen er såpass smal.

Selv om vi liker best å ha den bak skjermglasset, er sideplasseringen nødvendig dersom man skal kunne låse den opp både i åpnet og lukket tilstand - ellers måtte man hatt to av dem. Uansett synes vi Samsungs sensor er både kjapp og presis, der vi meget sjelden må berøre den på nytt.

Z Fold 3 er den første Fold-telefonen fra Samsung som er IPx8-sertifisert, og som da tåler vann. Men merk at den ikke bærer noen sertifisering mot støv, og at det fortsatt kan få katastrofale følger om du får fanget sandkorn eller andre småting inni bretten.

Dog skal det sies at den store skjermen nå skal være 80 prosent mer motstandsdyktig mot riper. Den første modellen kunne få synlige riper om du trykket hardt med en skarp negl, men det er nok vanskeligere denne gangen – uten at vi har prøvd å gjøre det.

BULK: Langs bretten er bulken i skjermbelegget godt synlig, og den kjennes også når du drar fingeren over den. Foto: Pål Joakim Pollen
BULK: Langs bretten er bulken i skjermbelegget godt synlig, og den kjennes også når du drar fingeren over den. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Fremdeles må man leve med en ganske synlig og følbar skjøt midt på den store skjermen, og nettopp denne er nok det som gjør at vi fortsatt får en viss protype-følelse over Fold 3 – det føles rett og slett ikke helt modent. Da har vi mer tro på det rullbare konseptet som Oppo viste frem i fjor, og som ikke ser ut til å gi noen slike skjøter.

Ny kamerateknologi

Der den første Fold-telefonen hadde en ganske heftig busslomme til frontkameraet på innsiden, hadde toeren et hull slik Samsung har på de fleste andre telefoner av nyere dato. Z Fold 3 er selskapets første som har et frontkamera som ligger bak skjermglasset, og som, i hvert fall til tider, nesten er usynlig.

SKJULT: Kameraet er skjult bak skjermen denne gangen, men som du ser har området rundt kameraet mye lavere oppløsning enn resten av skjermen. Foto: Pål Joakim Pollen
SKJULT: Kameraet er skjult bak skjermen denne gangen, men som du ser har området rundt kameraet mye lavere oppløsning enn resten av skjermen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Skjermpikslene som ligger over dette kameraet er mye større enn resten, så kameraet blir et slags lavoppløst felt på skjermen. Avhengig av hvilken farge og hva slags grafikk som vises akkurat der, varierer det hvor godt synlig det er, men som oftest er det ikke noe vi tenker mye på når vi bruker telefonen.

Kameraet er dog det svakeste av de totalt fem kameraene, og er først og fremst beregnet på videosamtaler. Frontkameraet når den er sammenbrettet har bedre kvalitet, men du kan enkelt ta selfier med hovedkameraene på baksiden om du bretter den ut, siden du kan se søkerbildet på den lille skjermen (ved siden av hovedkameraene) om du vil.

I sammenligningen under ser du at det er betydelig forskjell på de to frontkameraene:

En full oversikt over de ulike kameraene får du her:

  • Frontkamera (liten skjerm): 10Mp, f/2.2, ~26 mm, 1.22 µm
  • Frontkamera (stor skjerm): 4 Mp, f/1.8, 2 µm
  • Vidvinkel (bak): 12 Mp, f/1.8, 26 mm, 1,8 µm
  • Ultravidvinkel (bak): 12 Mp, f/2.2, ~12 mm, 1.12 µm
  • Tele (bak): 12 Mp, f/2.4, ~52 mm, 1 µm

Både vidvinkelen og telekameraet er optisk stabiliserte, og Samsung tilbyr altså 2x zoom kontra vidvinkelen (det "vanlige" kameraet) eller da drøye 4x kontra ultravidvinkelen.

Hovedkameraet er det samme som sitter i S21-modellene, telekameraet (2x) det samme som satt i blant annet S9+ og ultravidvinkelen den samme som du finner på S20 FE. Her får du med andre ord relativt gode kameraer som leverer gode eksponeringer og fornøyelige farger, om ikke like godt som hos de aller beste. Vi har samlet et knippe bilder tatt med Z Fold 3 i dette Google Foto-albumet.

STATIV: Ved å knekke skjermen slik, blir det som om å ta bilde med stativ. Foto: Pål Joakim Pollen
STATIV: Ved å knekke skjermen slik, blir det som om å ta bilde med stativ. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

En kjekk ting med Fold 3 er også at du kan sette den på et underlag og lage en knekk på skjermen som et slags innebygd kamerastativ, velegnet for lange lukkertider eller bare for å ta et gruppebilde der du selv er med.

Topp ytelse

Som forventet av en telefon til nesten 20.000 kroner er det ikke mye å si på ytelsen her. Z Fold 3 har Snapdragon 888-prosessor fra Qualcomm (altså ikke Exynos-prosessor fra Samsung), paret med 12 GB arbeidsminne (RAM) og den raskeste UFS 3.1-lagringen.

Prisforskjellen fra 256 GB lagringsplass og opp til 512 GB-versjonen er en tusenlapp, som jo kan vurderes om du allerede har planer om å blåse av tjue høvdinger, for telefonen kan ikke bruke minnekort.

Ellers synes vi også lydkvaliteten fra de interne høyttalerne er meget god på denne telefonen, med stereolyd.

Konklusjon

Det er ikke lett å trille terning til Samsung Galaxy Z Fold 3. På den ene siden er det en telefon som byr på svært mye unikt, der du både har mobiltelefon og nettbrett i ett. Telefonen har mange smarte funksjoner, blant annet der apper fortsetter fra én skjerm til en annen, og der du lettvint kan dele opp den store skjermen og kjøre både to og tre apper side om side. Gledelig er det også at man har fått støtte for S Pen på Fold-serien, og at den nå tåler vann.

På den andre siden er det en svært dyr telefon som, tross to forgjengere, fortsatt føles litt ut som en prototype, kanskje spesielt med tanke på bulken på midten. Den er kanskje uunngåelig på en telefon som kan brettes, men spørsmålet melder seg da om en annen teknikk enn bretting hadde vært bedre – i en verden der vi tross alt har sett TV-er som kan rulles opp.

Z Fold 3 er heller ikke ikke telefonen for hvermansen, men hvis du ser nytten av å kunne brette opp en større skjerm, ha flere åpne apper samtidig og den slags, og kanskje bruke en penn på den, synes vi Samsung nok en gang har levert et meget godt produkt.

Testresultat

Samsung Galaxy Z Fold 3

- Mobiltelefon og nettbrett i ett
- 120 Hz på begge skjermene gir god flyt
- Maskinvare fra øverste hylle
- Mange snedige funksjoner som fungerer godt
- Støtter S Pen
- Faktisk ganske god å holde, selv om den er tykk og tung
- Helt ålreite kameraer, bortsett fra frontkameraet på den store skjermen
- Innebygd "kamerastativ"
- Gode høyttalere
- Stor skjerm å se bilder på - de er som regel i 4:3-format

- Fortsatt en kraftig bulk langs midten av den store skjermen
- Høy pris
- Sandkorn og lignende kan forårsake skade på skjermen
- Lader følger ikke med i esken (kun kabel)
- Filmer og annen video fyller ikke den store skjermen
- Mange apper skalerer ikke så bra til en skjerm i dette aspektet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer