Android 13

Fortsatt kaos

Android 13 er lansert, men «ingen» kan oppgradere.

GALAXY: Samsung er i gang med testinga av Android 13, men det er ikke bekrefta når oppdateringa blir tilgjengelig for brukerne. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
GALAXY: Samsung er i gang med testinga av Android 13, men det er ikke bekrefta når oppdateringa blir tilgjengelig for brukerne. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Mandag denne uka slapp Apple iOS 16-oppdateringa til iPhone-brukere verden rundt, men også Google og Android er høyaktuelle med en storoppdatering i høst.

Android 13 ble faktisk lansert 15. august, men inntil videre er det få mobiltelefoner som har kunnet oppdatere fra Android 12. Det er mer eller mindre bare utvalgte av Googles egne Pixel-telefoner som har fått oppdateringa, men det vil forhåpentligvis forbedres utover høsten.

For dessverre er det samme gamle regla som før:

Google lanserer en ny versjon av Android, men så å si ingen enheter kan oppdateres på dag én - eller i løpet av første uke eller måned, for den saks skyld - og det ser ikke ut til å bli bedre.

Derfor er det stadig litt usikkerhet om hva mobilprodusentenes planer faktisk er, hvilke enheter som kan oppgraderes og når oppdateringa faktisk kommer. Det varierer også en del i hvor lenge produsentene vil støtte enhetene sine, skriver Android Authority:

  • Samsung: fire år med OS- oppgraderinger / fem år med sikkerhetsoppdateringer
  • Xiaomi: to år med sikkerhetsoppdateringer
  • Nokia: to år med OS-oppgraderinger / tre oppdateringer med sikkerhetsoppdateringer
  • Sony: to år med OS- oppgraderinger / to år med sikkerhetsoppdateringer
  • OnePlus: tre år med OS- oppgraderinger / tre år med sikkerhetsoppdateringer

Til sammenlikning støtter Apple iPhone i sju år etter lansering.

Oversikten under er tatt ut ifra hva selskapene tidligere har sagt om hvor mange år de vil oppdatere en mobil, men også hva som er bekreftet.

Samsung

Samsung, som er den største produsenten av Android-telefoner i verden, er i gang med betatestingen av Android 13 og One UI 5.0, men den har noen begrensninger ved at den bare kan installeres på Galaxy S22-serien og den er bare tilgjengelig i utvalgte land. Norge er - ikke overraskende - ikke på lista.

Selskapet har ikke bekreftet hvilke enheter som faktisk kan oppgraderes til Android 13, men de har tidligere uttalt at enhetene deres, som smarttelefoner, nettbrett og foldbare enheter, vil få fire år med oppgraderinger, noe som gir oss en pekepinn på hvilke som kan installere Android 13 når Samsung gjør oppdateringa tilgjengelig:

Xiaomi

Har du en Xiaomi-telefon bør du trolig også smøre deg med tålmodighet hvis du venter på Android 13. Selskapet er ikke kjent for å være de raskeste med å slippe nye versjoner av Android til sine toppmodeller.

Det blir trolig Xiaomi 12-serien som først får Android 13, noe som ifølge flere medier vil skje rundt november-måned, og deretter følger andre enheter etter.

Nokia

Nokia, eller HMD Global som selskapet bak Nokia-mobilene heter, var tidligere raskt ute med å tilby nye Android-versjoner til sine mobiler, men fra Android 11 har det gått litt tregere.

Android 11 ble ikke tilgjengelig for Nokia-mobilene før etter 5 måneder etter operativsystemet ble lansert. Dog var de litt raskere med Android 12 som kommer 2 måneder seinere.

Trolig kan du forvente Android 13 til følgende enheter rundt oktober/november i år:

Sony

Sony har ikke offentliggjort planene sine for Android 13 ennå, men Android Authority skriver at de tror at oppgraderingen vil slippes rundt tre måneder etter Android 13 ble lansert, det vil si i november.

Dette er noen av Sony-telefonene vi får venter får Android 13:

OnePlus

OnePlus er blant selskapene som er i gang med offentlig betatesting av Android 13, og brukere med OnePlus 10 Pro kan laste ned og installere betaen.

Resten av OnePlus-brukerne må vente.

Det er ikke offentliggjort når Android 13 rulles ut til enhetene du kan se i faktaboksen under, men det skal skje «snart».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer