TEST: Huawei Sound X by Devialet

Fransk finesse

Mye lyd i kompakt format.

MYE LYD: Til tross for en forholdsvis beskjeden størrelse byr Huawei Sound X på mye trøkk. Foto: Pål Joakim Pollen
MYE LYD: Til tross for en forholdsvis beskjeden størrelse byr Huawei Sound X på mye trøkk. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fransk, ja. Du leste riktig.

Der Huawei i en årrekke har samarbeidet med Leica om å lage mobilkameraer, og med Porsche Design på utvalgte produkter, har den kinesiske kjempen nå inngått et samarbeid med den franske hi-end produsenten Devialet for å lage deres nye høyttaler, Sound X.

I praksisk er det Devialet som har stått for det fysiske, mens Huawei har stått for programvaren på høyttaleren.

Og la oss si det sånn: Franskmennene kan sakene sine. Deres Phantom-serie har begeistret mang et fintfølende øre de siste åra, der Gold-utgaven, som bare veier snaue 11 kilo og har et volum på drøye 20 liter, er kapabel til å trekke 4500 watt, spy ut 108 dB og sende ut bass helt ned til 14 Hz; under grensen for hva vi mennesker kan høre.

«Det finnes ikke noe på planeten som spiller like imponerende, eller høyt, og som er i nærheten av denne størrelsen», var konklusjonen da vi testet lillebror Silver for noen år siden:

Men Phantom-høyttalerne koster også deretter. Drøye 20 000 for Silver Phantom og rundt 30 000 kroner for topputgaven, Gold.

Det er langt over de 3 500 kronene Huawei Sound X koster.

Sort sylinder

Starter vi med designet er Sound X en sort, sylinderformet høyttaler der den øverste delen er i blank plast (polykarbonat) og den nederste har en høyttalergrill i tekstil hele veien rundt.

IKKE STOR: Hvis tennisballer er en kjent størrelse for deg, er dette bildet en grei illustrasjon på hvor kompakt Sound X er. Foto: Pål Joakim Pollen
IKKE STOR: Hvis tennisballer er en kjent størrelse for deg, er dette bildet en grei illustrasjon på hvor kompakt Sound X er. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

De vitale målene er forholdsvis beskjedne, med en høyde på rett over 20 centimeter og diameter på 16,5 cm. Det betyr et volum på rundt fire liter. Vekten ligger på rundt 3,5 kilo.

Spesifikasjoner: Huawei Sound X

Høyde: 20 cm
Diameter: 16,5 cm
Vekt: 3,5 kilo
Elementer: 2x 3,5" + 6x 1,5"
Frekvensområde: 40 Hz - 40 000 Hz
Effekt: 65 watt
Batteri: Nei, kun strøm
Innganger: Ingen, kun trådløst
Protokoller: Bluetooth (SBC/AAC), WiFi (UPnP)
Stemmestyring: Nei

På to av sidene kan du se noe av de to basselementene som pulserer når du spiller musikk. Strømporten sitter midt på undersiden, og på toppen finner du et betjeningspanel som lar deg regulere lydnivået.

BETJENING: Foruten å øke og senke volumet og «mute» lyden, er det ikke stort du får gjort fra toppanelet på Sound X. Foto: Pål Joakim Pollen
BETJENING: Foruten å øke og senke volumet og «mute» lyden, er det ikke stort du får gjort fra toppanelet på Sound X. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Det lyser opp når du nærmer deg med hånda og har knapper for pluss og minus på volumet, der en flerfarget sirkel indikerer volumnivået når du trykker. Du kan legge hånda flat over panelet om du kjapt vil pause musikken.

En egen knapp (…) holdes inne for å sette høyttaleren i paringsmodus. Sound X kan imidlertid kun være tilkoblet én enhet av gangen, men husker flere. Den tilkoblede enheten må derfor koble seg fra først om du vil bytte mellom dem.

Mikrofonknappen kan virke noe feilmerket, siden et trykk på den i praksis bare pauser musikken, men i Kina har denne høyttaleren også en stemmeassistent der vi vil anta at denne knappen slår av mikrofonene som plukker opp kommandoer. Høyttaleren har ingen knapper for å hoppe mellom musikkspor og kan heller ikke brukes til handsfree-samtaler.

Et diskrét NFC-merke er også på plass og lar deg stryke telefonen inntil høyttaleren for raskt å pare de to via Bluetooth. Spiller du musikk på telefonen og stryker den inntil NFC-symbolet, vil musikken fortsette på høyttaleren i løpet av et sekund eller to, i hvert fall om du har en Huawei-telefon.

UNTZ-UNTZ: Basselementene er delvis synlige på hver side av høyttaleren og vibrer inntil to centimeter inn og ut. Langs høyttalergrillen i bunnen står det seks høyttalerelementer i et 360-graders design. Foto: Pål Joakim Pollen
UNTZ-UNTZ: Basselementene er delvis synlige på hver side av høyttaleren og vibrer inntil to centimeter inn og ut. Langs høyttalergrillen i bunnen står det seks høyttalerelementer i et 360-graders design. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

360-graders lyd

På innsiden skjuler det seg to basselementer, hver på 3,5 tommer, som er plassert rygg mot rygg øverst i kabinettet, samt seks diskantelementer (1,5") spredt rundt langs høyttalergrillen. Det gir med andre ord et 360-graders lydbilde, slik at det i praksis ikke er noen frem- eller bakside på høyttaleren.

Også på Sound X bruker Devialet den såkalte push-push-teknikken kjent fra Phantom-serien som gjør at symmetrisk plassering av de to basselementene gjør at de kansellerer ut hverandres vibrasjoner, som dermed gir minimalt med vibrasjoner i selve kabinettet. I tillegg blir forvrengningen svært liten, også på raust volum.

I videosnutten under ser du hvordan det arter seg når vi setter et glass med vann på toppen av høyttaleren. Det holder seg alldeles stille selv om basselementene buldrer i vei med Cardi B's WAP:

Spørsmålet er nok heller om du vil oppleve vibrasjoner andre steder, for når bassen går såpass dypt, klirrer det som bare det fra vitrineskapet fem meter unna i vår stue. Oppgitt frekvensskala på Sound X er 40 Hz - 40 kHz.

Kun trådløst

Sound X er en høyttaler som kun baserer seg på trådløs overføring av lyd, så her finner du hverken AUX, optisk eller andre innganger her. Akkurat det er er litt synd, for vi ser for oss at dette kunne ha vært en kjekk høyttaler å koble til TV-en for den som ikke har en lydplanke eller stereoanlegg koblet til fra før.

I utgangspunktet skjer da avspilling via Bluetooth eller WiFi (UPnP), men fra Huawei får vi opplyst at WiFi-avspilling ikke blir tilgjengelig før etter en oppdatering senere i høst. Dermed blir man noe begrenset med tanke på båndbredden, siden høyttaleren bare støtter SBC og AAC-kodekene via Bluetooth. Når denne oppdateringen kommer vil du imidlertid kunne sende lyd tapsfritt til høyttaleren og få enda bedre lydkvalitet.

I Kina kommer høyttaleren med Huaweis stemmeassistent Xiaoyi innebygd, og det er naturlig å tro at vi ville ha fått Google Assistent på den her til lands om ikke USA hadde plassert selskapet på entitetslisten i fjor.

Med andre ord finnes det ikke noe smarthøyttalerfunksjonalitet her, så Sound X er, i hvert fall per i dag, rett og slett en Bluetooth-høyttaler.

For ordens skyld har den ikke innebygd batteri og må derfor være tilkoblet strømnettet til en hver tid. Ei finnes det noen mulighet for å linke to høyttalere sammen til stereo.

Låter fenomenalt

Ganske begrenset med tanke på funksjonalitet og tilkoblingsmuligheter der, altså, men det tilgir man langt på vei når man setter på ei låt.

For det er nemlig imponerende hva Devialet har fått til lydmessig også i denne kompakte boksen. Lukker du øynene blir du ganske overbevist om at det er en større høyttaler du spiller fra.

DISKRET: Dette lille merket på baksiden er det eneste som viser at det er franske Devialet som står bak lydteknologien i Sound X. Foto: Pål Joakim Pollen
DISKRET: Dette lille merket på baksiden er det eneste som viser at det er franske Devialet som står bak lydteknologien i Sound X. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Lydbildet låter rikt og detaljert, med dyp og kraftig kraftig bass, men også meget god klarhet i de øvre frekvensene. Hans Zimmer og Lisa Gerrards «Now we are free» fra Gladiator-soundtracket buldrer godt i bassen uten at det tar helt over hverken for Gerrards stemme eller de mer høyfrekvente perkusjonsinstrumentene.

Mellomtonen kan til tider virke noe tilbaketrukken, og det er ikke en lydprofil som kler all musikk like godt, da kanskje spesielt i rocksjangeren, der låter som The Killers' «When you were young» fort låter noe grøtete om du skrur volumet høyt.

For det skjer noe med lydbildet i det du drar bryteren over 75 prosent. Bevares, det vil være høyt nok i de fleste situasjoner, men i en siste delen av volumskalaen er det først og fremst de lysere frekvensene som økes i volum, der bassen tar mindre og mindre plass i lydbildet. Men helt til toppen er det allikevel svært lite forvrengning å spore.

Til filmbruk merker vi dog en viss forsinkelse mellom bilde og lyd, både på iPhone og Android-telefonen vi testet med, slik at leppene ikke er helt i synk med lyden når folk snakker.

Fransk finesse

Begrenset app

Huawei og Devaliet har ikke gitt oss så mye å gjøre i appen. Her synes vi det er litt tungvint at selve høyttaleren har én volumbryter, mens Bluetooth-volumet fra enheten du spiller fra er separat, så i praksis har du to volumbrytere. Det til tross for at vi har prøvd å tvinge høyttaleren til å følge telefonvolumet via utviklerinnstillingene på telefonen.

Justerer du volumet på høyttaleren i appen, blir det også bare oppdatert i det du slipper bryteren, og ikke mens du drar i den.

Det er heller ikke stort å fikle med om du vil justere lydbildet, der bassen er det eneste du får skrudd opp og ned, i tillegg til at du kan velge «hifi» eller «tale» som lydprofiler. Appen heter for øvrig Ai Life og er ikke tilgjengelig for iOS.

Konklusjon

Huawei Sound X er en høyttaler som låter svært godt, både med tanke på prisen og hvor stor høyttaleren er fysisk. Den har mye å dra på med i de lavre frekvensene og byr på et lydbilde vi sjelden forbinder med såpass små høyttalere.

Samtidig er det en veldig enkel høyttaler, som her til lands, i hvert fall foreløpig, bare er en ren Bluetooth-høyttaler – uten smart funskjonalitet, uten fysiske innganger, uten handsfreemulighet og uten batteri for å nevne noe. Det er med andre ord Devaliet og ikke Huawei som skal ha mesteparten av skryten her.

For Logitech UE Hyperboom (+) til omtrent samme pris, kan by på mye lyd (riktignok ikke i like kompakt format), men har dessuten batteri (24 timer), optisk inngang, to Bluetooth-tilkoblinger, knapper for å skifte sang og mer til, og da synes vi Huawei Sound X kanskje fremstår litt for enkel til å vekke den helt store begeistringen.

Men bra låter det definitivt.

Testresultat

Huawei Sound X

- Svært god lydkvalitet, pris og størrelse tatt i betraktning
- 360-graders lyddesign gjør at lyden blir lik fra alle vinkler
- Flott byggekvalitet - føles veldig solid og resonans i kabinettet er fraværende

- Ingen fysiske innganger
- Må være tilkoblet strøm
- Kan ikke bytte sang direkte fra høyttaleren
- Ingen smarthøyttaler-funksjonalitet
- Ingen muligheter for å koble sammen to høyttalere og få stereolyd

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer