Fremtidens trådløse nett benytter 60 GHz-båndet

Trådløst utstyr er praktisk og fleksibelt, men er ikke raskt nok til alt. Med 60 GHz teknologi brytes nye barrierer.

Publisert
Sist oppdatert
Med denne teknologien er det ingen praktiske grenser for hvilke typer signalkabler som kan erstattes ...

Vi bruker stadig flere apparater, noe som gjør at vi trenger tilsvarende mange flere ledninger. Selv på og under og omkring et alminnelig skrivebord finner man mange meter med ymse kabler i mer eller helst mindre orden. Hadde det vært mulig ville vi helst klart oss uten kabler i det hele tatt, men er det mulig?

Strømkablene blir det vanskelig å kvitte seg med, hvis ikke noen finner opp et elektromagnetisk skrivebord med intelligente soner som finner ut hvor det står et apparat som trenger strøm, og oppretter et tilpasset induktivt felt akkurat der. Det forutsetter en standard hvor alle apparater kan forsynes med strøm på denne måten. I dag kan de fleste elektriske tannbørster lades på denne måten, så det er ikke bare fantasier ...

Uansett strømforsyning, når det gjelder de andre kablene som fører signalene mellom apparatene skjer det en interessant utvikling rundt 60 GHz båndet. Med denne teknologien er det ingen praktiske grenser for hvilke typer signalkabler som kan erstattes, hvis vi tar utgangspunkt i kjente standarder og bruksområder.

Hva er bra med 60 GHz?

Kapasiteten er den største fordelen, siden den åpner for bruksområder som i dag er forbeholdt til dels dyre kabel-løsninger. Vi snakker om 5 Gigabit eller mer innenfor et dekningsområde på 3 til 5 meter.

Den høye frekvensen gir liten rekkevidde. I denne sammenhengen er den lave rekkevidden en fordel, siden man slipper å forstyrre nabolaget. Frekvensen ligger dessuten så høyt at den ikke forstyrrer eller forstyrres av annet utstyr.

Men den virkelig store fordelen er at frekvensbåndet mellom 57 og 64 GHz er gjort tilgjengelig av myndigheter over praktisk talt hele kloden. Dermed åpner det for en standardisering som ikke støter på hindringer fra reguleringsmyndigheter eller andre interesser.

Hvilke bruksområder?

Tenk å slippe alt dette...
Tenk å slippe alt dette... Vis mer

Det som er mest aktuelt er overføring av HD-signaler fra spillere til skjerm og receiver. Du slipper HDMI-kablene og alle lydkablene hvis du har aktive høyttalere - utstyret vil kunne konfigurere seg selv.

Transport og overføring av data, f.eks. fra en kiosk med HD-filmer inn på din bærbare spiller. Så kan du overføre den videre hjemme til din egen server - på noen få sekunder.

Din bærbare PC kan automatisk kobles til skjerm, ekstra lagringsenheter, skriver, digitalkamera osv.

I prinsippet kan alle typer kabler erstattes med denne teknikken, siden kapasiteten er langt høyere enn selv de mest krevende bruksområder som er aktuelle.

Utfordringer

60 GHz teknolgi brukes i dag i visse sammenhenger, særlig i det millitære og i forbindelse med romfart. Disse løsningene er svært kostbare, og baserer seg på andre materialer og teknikker.

Den folkelige utgaven av 60 GHz teknologien vil bruke eksisterende teknologi, som 45 nm CMOS som brukes i dagens prosessor- og minnekretser. Men det er store utfordringer når det gjelder antennekonfigurasjoner, signal/støy og A/D/A-konvertere.

For distribusjon av HD-signaler i f.eks. et hjemmemiljø kan det være aktuelt å bruke et kablet stam-nettverk med forbindelse til flere 60 GHz basestasjoner.

Du kan lese mer om 60 GHz baserte løsninger hos Digi. Her og her .

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer