Jo, du vil fortsatt betale mer for å roame i Europa

Fri roaming er en løgn - du tvinges til å betale for andres roaming

KOMMENTAR: Nordmenn ble lovet fri roaming i Europa. Så skrudde operatørene opp prisen.

ROAMING I ROMA: Tanken var at du kunne bruke så mye mobildata du ville på ferie i Europa uten å betale noe mer enn i Norge. Men når alle setter opp prisene blir virkeligheten en ganske annen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
ROAMING I ROMA: Tanken var at du kunne bruke så mye mobildata du ville på ferie i Europa uten å betale noe mer enn i Norge. Men når alle setter opp prisene blir virkeligheten en ganske annen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ice.net innførte nylig fri Europa-roaming i alle sine mobilabonnementer. Og sa samtidig at kunder uten slike dyrere abonnementer ikke kunne bruke mobilen i Europa i sommer.

Grunnen? De nye EU-reglene som trer i kraft 15. juni. Reglene nekter operatører å ha høyere datapriser i Europa enn i Norge, og må derfor la deg surfe i Europa med den vanlige datakvoten.

Alle operatører må dermed enten gi deg fri roaming eller ingen roaming i det hele tatt. Noen gir deg ikke engang valget, og skrur heller opp prisen for alle.

Framtida du ble lovet blir derfor ikke så fri likevel. Du blir tvunget med på et spleiselag du kanskje aldri har bedt om.

Nå skrus prisene opp

Operatørene betaler fortsatt mer for din bruk i utlandet. Det var derfor Ice.net satt opp prisene, og det er derfor andre nå følger etter.

Selv Hello, billigoperatøren som gang på gang har vunnet Dinsides pristester, har nå satt opp prisene etter å ha innført obligatorisk EU-roaming.

3 GB før: 200 kroner. 3 GB nå: 249 kroner. Et abonnement uten fri roaming: Ikke lenger tilgjengelig.

Dinside ba nylig Telenor og Telia fortelle oss hvordan de skal løse fri roaming-floken. Det de sa: «Vi aner ikke, men vi vil i alle fall ikke tilby folk å stå utenfor». Det de etter all sannsynlighet mente: «Det blir dyrere, for alle».

Betale for andres reiser

Igjen: Selv om operatørene tvinges til å gi deg fri Europa-roaming, koster det fortsatt ekstra for dem å gi deg det. Du trenger ikke være direktør for å skjønne at månedsprisene derfor må skrus opp, eller datamengden ned, om du vil beholde direktørlønna.

Derfor tvinger operatørene deg med på et spleiselag. Alle skal betale for at noen skal roame.

Reiser du mye, vil det trolig lønne seg. Reiser du litt, går det kanskje opp i opp når roaming-utgiftene heller spres utover året. Reiser du sjelden, betaler du for alle andres roaming.

Uansett er fri roaming-framtida mange så for seg en løgn – når du ikke betaler mer per megabyte, men mer per måned.

«Hurra, det blir dyrere!»

Da Get nylig introduserte HBO som en del av sine abonnementer, introduserte de også en høyere pris.

Da Telia nylig innførte blant annet Data Rollover på mobilt bredbånd, innførte de også en firedoblet pris på ekstrapakker.

Og når operatørene nå tvinger oss over på fri roaming, tvinges vi også over på høyere månedspriser.

Operatørene gjør dermed det norske selskaper kan best: Gir deg og meg høyere regninger, og kaller det en velsignelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer