Full kræsj i 60 GHz?

Når noe ligger fritt og åpent får det ikke være lenge i fred. Her er det snakk om framtidens trådløse nett.

Publisert
Sist oppdatert
De som investerer i kobber bør kanskje se seg om etter en exit? Vi hadde vært glade om kabelspaghettien bare ble et minne.


For kort tid siden skrev vi om at det meste av dagens signalkabler mellom alle apparatene i hjemmet kan bli historie i overskuelig framtid. Med trådløst utstyr som opererer på 60 GHz har man nok båndbredde til å håndtere selv de mest krevende bruksområder med god margin.

Siden 60 GHz båndet er et internasjonalt åpent område skulle det være duket for muligheter for standarder på tvers av geografien. Standarder er vi alle glade i, det er derfor vi har så mange av dem, er en stående vits i tekniske miljøer. Og allerede nå er det flere som er på banen og vil legge beslag på dette frekvensområdet.

Mål hvor raskt nettet ditt er

VHT mot PAN

19. juni er det første møtet mellom gruppen som håndterer videreutvikling av WiFi - IEEE standardene 802.11 - VHT "Very High Throughput" og gruppen bak 802.15.3c som definerer strukturen for bruk av 60 GHz området for Personal Area Network som er ment å erstatte signalkablene.

VHT-gruppen ønsker å åpne for at bærbare, mobiler eller et annet apparat med WiFi, som normalt opererer med langre rekkevidde i 2.4 GHz og 5 GHz båndene, skal kunne henge seg på et 60 GHz nett for å utveksle data og tjenester.

Typiske situasjoner er når man ønsker å overføre en MPEG4-film på f.eks rundt 300 MB eller mer. Med trådløst på 1 Gbit/sek kommer vi ned i ca 2 minutter, som er akseptabelt i en hverdagssituasjon. 200 jpg-bilder på 10 MB fra digitalkamera tar tilsvarende bare 30 sekunder.

Dette gir en helt annen brukeropplevelse, man kan overføre data uten å måtte sette seg ned for å "jobbe med prosjekt: overføring av data..."

Gruppen bak PAN krever at et trådløst alternativ til kabelspaghettien kan fungere uten avbrudd, visning av både lyd og bilde skjer i sanntid, og det er ikke rom for avbrytelser som brukerne kan merke, i et slikt system.

Derfor kreves det grundig planlegging og diskusjoner mellom gruppene slik at man unngår å tråkke i hverandres bed.

Vi har opplevd det før

I dag har vi mye av samme problematikken i 2.4 GHz båndet, som brukes til alt av alle. Vi har vanlig trådløst nett, Bluetooth, radiostyrte modeller, dedikerte trådløse forbindelser til overvåkning eller tilsvarende. Pluss at mange støykilder i husholdningene sender ut forstyrrelser på dette frekvensbåndet.

Fordelen med 60 GHz er at det er mye bedre plass til langt flere kanaler, men bruksområdene øker jo tilsvarende.

Tester av trådløse rutere

Snart i mål?

Utivklingen av ferdige brikkeløsninger er underveis og beregnet å være klar i slutten av 2009 med apparater og løsninger klare i 2010.

De som investerer i kobber bør kanskje se seg om etter en exit? Vi hadde vært glade om kabelspaghettien bare ble et minne.

(Kilde: EETimes)


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer