Gammel mobil som overvåkingskamera

Dette trenger du.

OVERVÅKNING: Har du en gammel mobil liggende i skuffen? Bruk den som overvåkningskamera! Video: Kirsti Østvang. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Har du en gammel smartmobil liggende du ikke vet hva du skal bruke til? Det er mange muligheter. For eksempel kan du sette den opp som en digital bilderamme. Et annet forslag er overvåkingskamera.

Det finnes mange apper som lar deg bruke telefonen (eller nettbrettet) som overvåkningskamera, enten du vil følge med på hunden når den er alene hjemme, på motorsykkelen som står utenfor inngangspartiet eller på fuglekassa.

Mange av dem har funksjonalitet som starter opptak når de oppdager bevegelse og laster opp opptakene på nett, starter en alarmlyd eller varsler deg på en annen telefon om det skjer noe spennende.

Disse appene kan du bruke

Blant de mange overvåkingskamera-appene du kan laste ned, anbefaler Cnet en som heter Alfred. Den er gratis og finnes til både Android og iOS.

ENKELT OPPSETT: Det går raskt å sette opp Alfred som enten avsender- eller mottaker-enhet. Skjermbilde: Kirsti Østvang
ENKELT OPPSETT: Det går raskt å sette opp Alfred som enten avsender- eller mottaker-enhet. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

I tillegg til at du kan se hva som skjer på overvåkingsenheten i sanntid, får du her både bevegelsessensor, gratis skylagring, toveis lydstrøm og du kan bruke kameraet både foran og bak.

Du kan oppgradere til en betalingsversjon for å få vekk annonser og få enda flere funksjoner, som høyere oppløsning, zoom og så videre.

Å sette opp Alfred er en relativt lett sak: Du laster ned appen på både gammel og ny mobil. Så følger du veiviseren hvor du velger den gamle som Camera og den nye som Viewer (du kan også gå inn på en nettside for å se videostrømmen).

Merk at du er nødt til å logge inn med Google-kontoen din for å ta Alfred i bruk.

Brukergrensesnittet er kanskje ikke det mest elegante vi har vært borti, selv om det er sprett-oppreklamene som kanskje ødelegger inntrykket mest. På kamera-enheten finnes det for øvrig en låseknapp du kan trykke på som setter skjermen i svart for å spare strøm. Fra visnings-enheten kan du gjøre ting som å ta opptak, svitsje mellom kameraene og rotere bildet. Du kan også skru på både blits og nattmodus.

Så er det bare å finne ut hvordan du skal plassere overvåkingsmobilen. Det kan være lurt å bruke et mobilstativ. Vi har også sett et forslag om å sette mobilen i en kopp.

I tillegg til Alfred, ser vi flere foreslå blant andre Presence (Android og iOS) og Manything (Android og iOS). Vi vet også det finnes egne babymonitor-apper laget spesifikt for den typen bruk.

OBS: Dingsene dine kan ligge åpent på nett

Trygt å lade 24/7?

Skal du bruke en gammel mobil som overvåkingskamera over tid, er du nødt til å sette den opp i nærheten av et strømuttak.

Vi har sett flere kommentarer på andre nettsteder med spørsmål om det kan være brannfarlig å la en gammel mobil stå til lading døgnet rundt. Man blir tross alt frarådet å lade på nattestid.

Det tryggeste er å lade telefonen kun når batteriet går tom for strøm. Sørg også for at både lader og mobil ikke er tildekt.

Dette må du være obs på

Når du skal installere videoovervåking er det en par ting du bør være obs på med tanke på plassering og hva du faktisk kan filme.

Datatilsynet har satt opp en lettfattelig side der de forklarer hva du kan og hva du ikke kan filme. Dette må du merke deg som privatperson:

  • Du kan lovlig overvåke eget hus og hage.
  • Du kan ikke samtidig overvåke offentlig område eller annen persons eiendom.
  • Du kan ikke overvåke andres private sfære. For eksempel leiebore og deres besøkende.

Du bør også være klar over at selv om overvåkingen er lovlig, er det ikke slik at du kan bruke opptakene som du vil. Personvernreglene sier at man ikke kan publisere bilder og opptak av personer uten deres samtykke. Deling av bilder og video på nett kan du lese mer om på denne lenken.

Når det gjelder hvor du faktisk skal plassere kameraene, er det lurt å ha det over inngangspartiet, garasjeporten og ved andre steder uvedkommende kan ta seg inn i boligen. Eller der du har plassert sykler eller andre, verdifulle gjenstander.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer