TEST: Huawei Freebuds 3

Ganske like Airpods, men med støydemping

Men i dette prissegmentet er konkurransen svært tøff.

TIL LADING: Huawei Freebuds 3 er trådløse ørepropper med støyreduksjon som er ekstra gode på handsfree. Foto: Pål Joakim Pollen
TIL LADING: Huawei Freebuds 3 er trådløse ørepropper med støyreduksjon som er ekstra gode på handsfree. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Trådløse ørepropper er en av de hotteste produktkategoriene i forkant av julesalget og er nok å finne på mang en ønskeliste i år.

Her har Apple høy markedsandel med sine Airpods, som ble lansert for ganske nøyaktig tre år siden, og tidligere i år kom de i en ny og forbedret utgave, i tillegg til at selskapet lanserte Airpods Pro til nesten dobbel pris.

Apple-fokuset i forrige avsnitt er ikke helt tilfeldig, for hos nylig lanserte Freebuds 3 fra Huawei er det liten tvil om hvor Huaweis designavdeling har hentet inspirasjon fra. Produktet er ikke veldig langt unna en skamløs kopi av Apples variant, noe som også har vært tilfelle på de kablede øreproppene som har fulgt med Huawei-telefoner i en årrekke.

Men til omtrent samme pris som de «vanlige» Airpods-modellene, legger Huawei nok en ingrediens i miksen: aktiv støykansellering, som Apple bare har på sine langt dyrere Pro-modeller.

PINNE: Designlikheten med Apples Airpods er ganske slående, men Freebuds 3 fås også i sort utgave i tillegg til den hvite. Foto: Pål Joakim Pollen
PINNE: Designlikheten med Apples Airpods er ganske slående, men Freebuds 3 fås også i sort utgave i tillegg til den hvite. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Åpen design med støydemping

Trådløse ørepropper kommer hovedsakelig i to typer – med åpent og lukket design. På ørepropper med lukket design er det typisk en gummitupp ytterst som skal dyttes inn i øregangen, og som dermed skaper en forsegling i øret, som også blokkerer mye støy utenfra og gjør at de lekker mindre lyd ut.

De åpne, som Airpods og Freebuds 3, ligger mer og hviler i øret. Mange synes dette er mer komfortabelt over tid, selv om det da også gjør at lyd utenfra i større grad kan høres - og at de rundt deg kan høre musikken du spiller. Ofte kan hodetelefoner med et åpent design ha et mer luftig lydbilde enn når du er fullstendig isolert.

Freebuds 3 er altså av den åpne typen, men har også aktiv støydemping, altså der øreproppene, i tillegg til lyden som spilles, genererer lydbølger som er motsatte av de fra omgivelsene, slik at støyen utenfra i praksis reduseres. Så vidt vi vet er dette de første trådløse, åpne øreproppene med slik støydemping.

KJENT DESIGN: De hvite utgavene er selvsagt enda mer like, men det er liten tvil om at Huaweis designere har sett mot Apple når de har laget ørepropper. Foto: Pål Joakim Pollen
KJENT DESIGN: De hvite utgavene er selvsagt enda mer like, men det er liten tvil om at Huaweis designere har sett mot Apple når de har laget ørepropper. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Og ja, det er faktisk en godt merkbar forskjell når du skrur av og på støydempingen. Vi hører mindre til støyen fra toget der vi pendler til jobb, fra robotstøvsugeren der den suser frem og tilbake på gulvet og fra tørketrommelen på badet.

Helt borte blir den på ingen måte, og når sant skal sies hører vi fortsatt mer til støyen utenfra med Freebuds 3 og aktiv støyreduksjon enn vi gjør med den passive støydempingen vi får fra et par lukkede in-ear-ørepropper.

Og det kan heller ikke sammenlignes med isolasjonen du får fra et par vanlige hodetelefoner med støydemping, så er det sagt. Men den gjør at du ikke trenger å skru volumet like høyt for å overdøve omgivelsene.

One size fits … many?

Her får du ingen ekstra festeanordninger med i pakken, som betyr at du er prisgitt at proppene passer til øret ditt. For undertegnedes del sitter de ikke spesielt godt, og det er ikke store bevegelsene som skal til før de faller ut - akkurat slik jeg opplever det med Airpods.

Det går med andre ord helt fint på kontoret eller til godstolen, men jeg klarte knapt å gå bort med søpla uten at den ene falt ut av øret.

Jeg skal være den første til å innrømme at mine ører tilsynelatende ikke har optimal form for slike standardløsninger, og at jeg nettopp derfor foretrekker in-ear-varianter, som sitter mye bedre, men der kan det jo hende du er heldigere enn meg.

Lette er de, i hvert fall, med en vekt på 4,5 gram per ørepropp (48 gram for etuiet).

TO LADEMÅTER: Etuiet til Freebuds 3 kan enten lades via USB-C eller trådløst. Foto: Pål Joakim Pollen
TO LADEMÅTER: Etuiet til Freebuds 3 kan enten lades via USB-C eller trådløst. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Kan lades trådløst

Etuiet er sylindrisk utformet med avrundede kanter og måler drøye seks centimeter i diameter og drøye to i høyden. Det er med andre ord relativt kompakt og kan lades på to måter – enten med USB-C (kabel følger med) eller via trådløs lading (Qi).

Det betyr at du også kan lade etuiet fra baksiden av en telefon som støtter den slags, for eksempel Mate 20 Pro og P30 Pro fra Huawei, eller Galaxy S10/Note 10 fra Samsung.

Det tar cirka en time å lade etuiet og cirka en time å fullade proppene når de er parkert i etuiet, men en ting Huawei ikke markedsfører, og som de definitivt burde, er at vi gikk fra 0-50 prosent etter ti minutter i laderen. Batterirapporteringen virker også å være ganske nøyaktig i appen.

Batteritiden er oppgitt til 4 timer på selve proppene, med fire ekstra ladinger i etuiet, altså med total spilletid på 20 timer. Sammenlignet med Airpods er det noe svakere (5/24), men Freebuds 3 har altså aktiv støydemping, som jo også drar litt strøm.

Enkel paring - med Huawei

Har du en Huawei-telefon som kjører EMUI 10 (altså en av dem som nylig ble oppdatert), kan du pare øreproppene enkelt ved å trykke på den lille knappen på etuiet, som da gjør at det spretter opp en boks på telefonen med spørsmål om du vil pare.

Denne spretter opp på skjermen når du åpner lokket på Freebuds 3 - i hvert fall på Huawei-telefoner av nyere årgang. Foto: Pål Joakim Pollen
Denne spretter opp på skjermen når du åpner lokket på Freebuds 3 - i hvert fall på Huawei-telefoner av nyere årgang. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

EMUI 10 hadde ikke vi ennå da vi åpnet dem første gang, så da gjorde vi det på den vanlige måten, via Bluetooth-menyen. Dette er uansett noe de fleste vil gjøre én gang, og det koster jo knapt en kalori å gjøre det på den tradisjonelle måten.

Men en annen ting som også krever at du har en Huawei-telefon med EMUI 10, er den automatiske pausingen når du tar en propp ut av øret. For oss høres det ut som en veldig kunstig begrensning, som også Apple har andre veien på sine Airpods, altså når du bruker dem mot en Android-telefon. Andre produsenter, som ikke også lager mobiltelefoner, får til dette på alle telefoner, «merkelig» nok.

Begrensede kontrollmuligheter

Som på Airpods er det noe begrenset med kontrollmuligheter på Freebuds 3, der alt du kan gjøre er å dobbeltprikke enten på høyre eller venstre øre.

I den tilhørende appen, «AI Life» kan du riktignok velge funksjonalitet. Som standard slår du av og på støydempingen med to prikk på venstre ørepropp, mens to prikk på høyre hopper til neste sang. Alternativt kan du da bytte ut en eller begge med spill/pause eller taleassistenten.

Slik ser appen AI Life ut. Du kan endre graden av støyreduksjon og hva som skal skje når du dobbeltprikker på høyre og venstre propp, men equalizermulighet er ikke til stede. Foto: Pål Joakim Pollen
Slik ser appen AI Life ut. Du kan endre graden av støyreduksjon og hva som skal skje når du dobbeltprikker på høyre og venstre propp, men equalizermulighet er ikke til stede. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Men du får ikke endret volumet direkte fra proppene, og appen er heller ikke tilgjengelig for iOS, så Apple-brukere får ganske begrenset glede av Freebuds 3. Ei får de oppdatert dem uten appen – vi har fått to oppdateringer bare på ei uke.

Vi blir ikke så imponerte av hvordan støydempingen reguleres i appen, der man bare snurrer på et hjul som går hele veien rundt og rundt, uten noen antydning om hva som er maks, om det er ulike frekvenser som dempes eller den slags. Sannsynligvis er det det siste, for vi foretrakk en annen innstilling på toget enn da vi testet foran tørketrommelen.

Grei, men langt fra best lyd

Freebuds 3 koster rundt 1800 kroner i butikkene, og i det prissegmentet har det blitt enormt med konkurranse de siste par åra.

Og lydmessig må vi at Huawei-øreproppene ikke klarer å utmerke seg, der det er langt opp til favoritter som Jabra Elite 75t, Sony WF-1000XM3 og Sennheiser Momentum True Wireless.

Lydbildet føles mindre detaljert og noe flatere enn de beste konkurrentene, og det blir fort litt tamt i bassen og skjærende i diskanten når du spiller på høy voluminnstilling, men de går i det minste ganske høyt i volum for dem som liker at det river litt i trommehinnene (vi har vokst fra den slags selv).

Akkurat det med bass går nok også litt på passformen i øret. Det blir mer av den når jeg trykker dem litt inn med fingrene, så det kan være at du blir langt mer fornøyd enn meg på det punktet hvis de sitter skikkelig.

Appen byr dessverre heller ikke på noen equalizermuligheter for å justere lyden mer etter din smak. Det har vi virkelig begynt å sette pris på, der vi blant annet så at Jaybird Vista leverte vesentlig bedre lyd ved å justere her enn hva de hadde rett ut av esken.

Ganske like Airpods, men med støydemping

Meget gode til handsfree

Designen på Freebuds 3 gjør, i likhet med Airpods, at mikrofonen kommer nærmere munnen din når du skal føre handsfree-samtaler.

Og faktisk har vi fått svært gode skussmål av motpartene vi har pratet med - både innendørs og utendørs i det som ifølge Yr.no var vindstyrke på 9m/s. «Jeg tenkte ikke over at du var ute», fikk vi høre i sistnevnte tilfelle, og da er det bare å konstantere at ingeniørene hos Huawei har gjort jobben sin på det punktet.

Men de har glemt noe så enkelt som å dobbeltprikke for å avslutte samtalen, noe som ifølge appen skal komme i en oppdatering senere. Vi finner heller ingen mulighet til å avvise en innkommende samtale direkte fra proppene - kun å besvare den.

Huawei får derimot tommel opp for at de har svært lav forsinkelse når vi ser video - i hvert fall når vi har testet mot P30 Pro fra samme produsent. Du står også helt fritt til å bruke én av øreproppene av gangen, der den andre godt kan lade i mens.

Konklusjon

Huawei Freebuds 3 er svært like Airpods av utforming og har omtrentlig samme prislapp, men kan i tillegg skilte med aktiv støydemping, som fungerer tålig bra. Dog synes vi omgivelsene dempes mer av den passive isolasjonen du typisk får fra et par lukkede in-ear-propper.

Den kanskje beste egenskapen ved Freebuds 3 er at de er meget gode til handsfree-samtaler, der vi har hatt god kvalitet i begge ender av samtalen både utendørs og innendørs. Og en ting Huawei ikke legger vekt på i markedsføringen, er at vi fikk 50 prosent batteri (= 2 timer) etter bare ti minutter i etuiet.

Men ikke alt er like rosenrødt. Lydkvaliteten er under par i denne prisklassen, betjeningen har få muligheter og det åpne designet passer ikke i alle ører – i hvert fall ikke hos undertegnede, som knapt kan gå 50 meter uten at de begynner å slippe taket. At enkelte funksjoner, som automatisk pausing når du tar ut én propp, er begrenset til nyere Huawei-telefoner er også noe vi synes er noe merkelig.

Og i et svært tøft marked må vi derfor gi en treer til Huawei denne gangen, der du kan legge på et ekstra øye om du har Huawei-telefon.

Testresultat

Huawei Freebuds 3

Meget god handsfree-kvalitet, rask lading i etuiet (50% på ti minutter), aktiv støydemping gjør det litt stillere rundt deg

Middels lydkvalitet, begrensede betjeningsmuligheter, noen funksjoner kun forbeholdt Huawei-telefoner, ingen tilpasningsmuligheter hva gjelder passform

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer