Går sammen om å lage Google-konkurrent

Kinesiske Huawei, Xiaomi, Oppo og Vivo med felles storsatsing.

SAMARBEID: Fire av verdens seks største mobilprodusenter innleder nå et samarbeid som kan bli en stor utfordrer til Googles tilnærmede app-monopol. Foto: Daniel Leal-Olivas / AFP / NTB Scanpix
SAMARBEID: Fire av verdens seks største mobilprodusenter innleder nå et samarbeid som kan bli en stor utfordrer til Googles tilnærmede app-monopol. Foto: Daniel Leal-Olivas / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kinesiske Huawei er kanskje selskapet som har blitt hardest rammet i handelskrigen mellom USA og Kina. På forsommeren i fjor havnet Huawei på Trumps «svarteliste», som gjorde at amerikanske selskaper ikke lenger fikk lov å handle med dem.

Dermed kan ikke Huawei selge nye telefoner med Googles programvare forhåndsinstallert (derunder også app-butikken), som igjen resulterte i at høstens flaggskip, Mate 30 Pro, aldri ble lansert her i Europa.

I mellomtiden har Huawei brettet opp ermene og satset millarder på å bygge opp sin egen app-butikk, AppGallery.

Blant annet jobber et titall nordiske Huawei-ansatte med partnerskap for å sikre at de mest nødvendige lokale appene blir å finne i app-butikken. TomTom vil blant annet levere kart- og navigasjonsløsningene, og i Sverige er BankID-appen allerede på plass.

Kinesisk samarbeid

Google har lenge vært sperret ute fra Kina, så i hjemlandet er det helt vanlig at de ulike telefonprodusentene (og andre) har egne app-butikker man kan laste ned apper fra.

Og denne uka kunne Reuters rapportere om at Huawei, Xiaomi, Oppo og Vivo nå har startet et samarbeid (GDSA - Global developer service alliance), som lar ikke-kinesiske utviklere laste opp appene sine til alle de fire aktørenes app-butikker samtidig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer