Går sammen om å lage Google-konkurrent

Kinesiske Huawei, Xiaomi, Oppo og Vivo med felles storsatsing.

SAMARBEID: Fire av verdens seks største mobilprodusenter innleder nå et samarbeid som kan bli en stor utfordrer til Googles tilnærmede app-monopol. Foto: Daniel Leal-Olivas / AFP / NTB Scanpix
SAMARBEID: Fire av verdens seks største mobilprodusenter innleder nå et samarbeid som kan bli en stor utfordrer til Googles tilnærmede app-monopol. Foto: Daniel Leal-Olivas / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kinesiske Huawei er kanskje selskapet som har blitt hardest rammet i handelskrigen mellom USA og Kina. På forsommeren i fjor havnet Huawei på Trumps «svarteliste», som gjorde at amerikanske selskaper ikke lenger fikk lov å handle med dem.

Dermed kan ikke Huawei selge nye telefoner med Googles programvare forhåndsinstallert (derunder også app-butikken), som igjen resulterte i at høstens flaggskip, Mate 30 Pro, aldri ble lansert her i Europa.

I mellomtiden har Huawei brettet opp ermene og satset millarder på å bygge opp sin egen app-butikk, AppGallery.

Blant annet jobber et titall nordiske Huawei-ansatte med partnerskap for å sikre at de mest nødvendige lokale appene blir å finne i app-butikken. TomTom vil blant annet levere kart- og navigasjonsløsningene, og i Sverige er BankID-appen allerede på plass.

Kinesisk samarbeid

Google har lenge vært sperret ute fra Kina, så i hjemlandet er det helt vanlig at de ulike telefonprodusentene (og andre) har egne app-butikker man kan laste ned apper fra.

Og denne uka kunne Reuters rapportere om at Huawei, Xiaomi, Oppo og Vivo nå har startet et samarbeid (GDSA - Global developer service alliance), som lar ikke-kinesiske utviklere laste opp appene sine til alle de fire aktørenes app-butikker samtidig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.