Går til sak mot Apple

Utviklere mener at Apples monopol må brytes.

BLIR SAKSØKT: Utviklere går nå til sak mot Apple for monopolvirksomhet. Foto: Valentin Wolf/imagebroker/rex/NTB Scanpix
BLIR SAKSØKT: Utviklere går nå til sak mot Apple for monopolvirksomhet. Foto: Valentin Wolf/imagebroker/rex/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Tidligere i år valgte Spotify å klage Apple inn for EUs konkurransemyndighet fordi de mente at Apple gjorde flere grep som gjorde det vanskelig å konkurrere på iOS-plattformen. Blant annet ved å stenge Spotify ute fra Homepod og Apple Watch, og fordi Apple beholder 30 prosent av inntektene fra App store.

- Hvis vi må betale denne skatten, blir vi nødt til å øke prisene på vårt Premium-medlemskap til godt over prisen til Apple Music. Og for å holde vår pris konkurransedyktig, kan vi ikke tillate oss å gjøre det, skrev Spotify-sjef Daniel Ek i et blogginnlegg.

Apple svarte på tiltale et par dager seinere og hevdet at Spotify aldri ville ha vært så store hvis ikke det var for App Store-økosystemet.

Flere utviklere reagerer

Nå melder The Verge om at to mindre utviklere har gått til sak mot Apple. De to lager henholdsvis apper for å finne navn til barnet og en basketball-treningsapp.

Bakgrunnen er mye av det samme som det var for Spotify – at Apple beholder 30 prosent av inntektene fra App Store i tillegg til at utviklerne må betale en årlig kostnad på 99 dollar. Dessuten bestemmer Apple at alle priser i App Store må slutte på 99 cent ($0.99, $1.99 osv.), som gjør det umulig med mikrotransaksjoner på mindre enn 99 cent.

Men kanskje viktigst i anklagen er at utviklerne mener at Apple har monopol på iOS-plattformen, der det ikke er mulig å laste ned apper fra andre steder enn App Store.

Dersom Apple velger ikke å godkjenne en app, eller om ingen finner appen i App Store, finnes det ingen muligheter for utviklere å publisere appen sin andre steder.

I søksmålet understreker utviklerne derfor at Apple må åpne opp for alternative app-butikker.

– Vi er ikke et monopol

I et intervju med amerikanske CBS, hevder Apple-sjef Tim Cook at selskapet ikke er et monopol fordi de ikke er den dominerende aktøren i noen av markedene de opererer i.

Apple-sjef Tim Cook nekter for at Apple driver monopolvirksomhet, fordi de ikke er en dominerende aktør. Foto: Jeff Chiu/AP Photo/NTB Scanpix
Apple-sjef Tim Cook nekter for at Apple driver monopolvirksomhet, fordi de ikke er en dominerende aktør. Foto: Jeff Chiu/AP Photo/NTB Scanpix Vis mer

Senator Elizabeth Warren er uenig og foreslo tidligere i år at selskaper som driver markedsplasser og har mer enn 25 milliarder dollar i årlige inntekter må brytes opp. Det inkluderer også Apple, som Warren da mener må skille ut App Store fra sin virksomhet.

– Hvis du driver en plattform der andre kommer for å selge, skal du ikke få lov til å selge dine egne produkter på denne plattformen – fordi du har to åpenbare fordeler. For det første har du sugd til deg informasjon om hver eneste kjøper og selger før du gjør en beslutning om hva du har tenkt til å selge. Og for det andre har du mulighet til, fordi du driver plattformen, å foretrekke dine egne produkter foran alle andres produkter. Det gir et enormt konkurransefortrinn, sier Warren i et intervju med The Verge (vår oversettelse).

Mulig på Android

På Android-plattformen har Google sin egen app-butikk, Play butikk, men tillater også konkurrerende app-butikker – blant annet har Amazon sin egen app-butikk som ligger forhåndsinstallert i stedet for Play butikk på selskapets Kindle Fire-enheter.

Dessuten har brukerne mulighet til å installere apper fra andre steder på nett – på samme måte som på Windows og MacOS.

Blant annet er det slik Norsk Tipping distribuerer sin Android-app, siden Google ikke tillater gambling-apper i sin butikk. Det samme gjelder den norske quiz-appen Kardinal, som lar deg satse penger og vinne pengepremier.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer