Geocaching - verdens største skattejakt

Gjør søndagsturen langt morsommere.

Det finnes tusenvis av geocaching-skatter bare i Norge (Foto: FL Finding the geocache av vastateparksstaff, CC-BY
Det finnes tusenvis av geocaching-skatter bare i Norge (Foto: FL Finding the geocache av vastateparksstaff, CC-BY Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Visste du at det er plassert nesten halvannen million små skatter verden over, og at flere tusen av dem ligger innenfor Norges grenser?

Alt du trenger for å finne dem er en GPS-enhet (eller en mobiltelefon med GPS), samt en gratis brukerkonto hos Geocaching.com.

Alle som er registrerte Geocaching-brukere kan lage slike skatter (en skatt kalles en cache), og mange fyller dem med småting som finnere kan ta med seg. Dog er det én gyllen regel – fjerner du en gjenstand fra cachen, må du legge opp i en ny, som skal være verdt like mye eller mer enn det du tar med deg.

Et verdensomspennende community

Det er over 5 millioner registrerte geocachere verden over, og bare i løpet av de siste dagene har hver skatt i snitt blitt funnet tre ganger.

For å finne en cache, går du til nettsiden (eller bruker en app på telefonen). Derfra kan du taste inn din posisjon, og så får du se en utlisting av skattene som er nærmest deg. Hvis du vil, kan du også se dem på et kart.

Hver cache er registrert med GPS-koordinater, som du kan plotte inn på GPS-enheten din slik at du har noe å navigere etter. I tillegg finnes det mer informasjon, som vanskelighetsgrad, størrelse på cachen og terrenget rundt. Avhengig av hvor mye informasjon opphavsmannen har lagt inn, vil du ofte også finne mer detaljerte veibeskrivelser, som å parkere på en parkeringsplass og følge stien cirka 300 meter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.