DPTH-app for iOS og Android:

Gir de gamle bildene nytt liv

Snedig app bruker kunstig intelligens for å beregne 3D-modeller av bilder.

HELT AUTOMATISK: Appen DPTH bruker kunstig intelligens til å kalkulere dybden i bildene dine. Dermed kan du velge fokuspunkt og endre uskarphet på det som ikke er i fokus. Foto: Pål Joakim Pollen
HELT AUTOMATISK: Appen DPTH bruker kunstig intelligens til å kalkulere dybden i bildene dine. Dermed kan du velge fokuspunkt og endre uskarphet på det som ikke er i fokus. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Noe som er litt stilig med å ha to kameraer på baksiden av telefonen, er at de fleste slike telefoner da har en «portrettmodus», der de to kameraene beregner en dybdemodell av det du tar bilde av.

Dermed kan bakgrunnen gjøres kunstig uskarp – omtrent slik den ville ha sett ut om du tok det samme bildet med et systemkamera med større fysiske brennvidder og blenderåpninger.

Noen telefoner gir deg dessuten mulighet til å endre fokuspunktet i etterkant, slik at du velge hvilket element i bildet som skal være i fokus, samt hvor uskarpt det som ikke er i fokus skal være.

Men Google har vist at man ikke ha flere kameraer for å få til slike fiksfakserier. Ved hjelp av kunstig intelligens klarer også deres Pixel-telefoner å få til den samme effekten – ikke bare med mennesker i fokus, men også andre ting.

Også iPhone Xr klarer å lage en slik dybdeeffekt (med ansikter) selv om den bare har ett kamera, og du finner tilsvarende funksjoner på mange eldre telefoner også, selv om det ofte innebærer at du må bevege kameraet på en spesiell måte i det du tar bildet.

DPTH fikser biffen

Appen DPTH ser ut til å ha mye til felles med Googles bakenforliggende teknologi. Her kan du nemlig ta et bilde (eller velge ett fra telefonen), som så analyseres, der appen bruker kunstig intelligens for å «gjette» en dybdemodell av bildet du har tatt.

Når det er gjort, står du så fritt til å velge fokuspunkt, «fokusdybden» (altså hvor mye foran og bak fokuspunktet som også skal være i fokus) og hvor uskarpt resten av bildet skal gjøres.

Og det altså helt uten å ha noe dybdeinformasjon tilgjengelig – du kan gjøre dette på et hvilket som helst bilde.

Imponerende dybdekartlegging

Vi lar oss imponere av hvor godt appen klarer å beregne disse 3D-modellene, når den tross alt kun har et 2D-bilde å gå ut fra.

Her ser du et par eksempler. Som du ser er det ikke hundre prosent, men allikevel relativt imponerende, spør du oss.

Gir de gamle bildene nytt liv
Gir de gamle bildene nytt liv
Gir de gamle bildene nytt liv

Skalaen går altså da fra gult på det som er nærmest, via oransje, rød, rosa, lilla, blå og til sort, som da er lengst bak. I det tredje bildet ser du for eksempel at feltet mellom de to trærne på høyre side har blitt noe unøyaktig beregnet, der deler av det burde vært på nivå med resten av himmelen i bildet (blått/sort).

Velg fokuspunkt

Prosessen tar noen sekunder (i hvert fall på de raskeste telefonene), og når det er gjort, kan du så velge fokuspunkt i bildet, enten ved å trykke der du vil ha fokus, eller ved å dra i «depth»-skyvebryteren for å flytte fokus fra nærmest (0%) til lengst unna (100%).

Hvor mye på hver side av fokusdybden som også skal være i fokus velger du på «range»-skyvebryteren, og til slutt hvor uskarpt resten skal være på «blur»-skyvebryteren.

Resultatet kan du så lagre på telefonen. Her ser du et eksempel der vi bruker appen:

Best på iOS

Foreløpig er det kun på iOS appen er ordentlig lansert, selv om en betaversjon også er tilgjengelig på Android. Appen yter definitivt best på iOS, med sanntidsvisning når du drar i spakene. 3D-modusen i bildet over mot slutten av videoen er heller ikke tilgjengelig på Android-utgaven, men skal være rett rundt hjørnet.

Akkurat den funksjonen krever også at du betaler for deg. Den første uka tilbys «pro forever» for 33 kroner på iOS, mot en vanlig pris på 109 kroner. Utvikleren, RoadAR, har også flere funksjoner på blokka, blant annet muligheten for å eksportere 3D-modellen slik at bildet kan brukes i apper som støtter den slags, filtre og annet snacks.

DPTH for iOS (App store, gratis/in-app)
DPTH for Android (Play butikk, betaversjon)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer