BeReal

Gir deg to minutter

Fyker til topps på listene.

PÅ TOPP: I Norge er appen BeReal den nest mest nedlastede i App store etter BankID den siste uka. I sosiale nettverk-kategorien topper den lista. Foto: Pål Joakim Pollen
PÅ TOPP: I Norge er appen BeReal den nest mest nedlastede i App store etter BankID den siste uka. I sosiale nettverk-kategorien topper den lista. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En gang i døgnet, på et tilfeldig tidspunkt, tikker det inn et varsel fra appen BeReal.

På tide å BeReal - 2 minutter igjen for å fange en BeReal og se hva vennene dine driver med, heter det seg i varselet. På engelsk, riktignok.

TO MINUTTER: Når dette varslet spretter opp på telefonen, har du to minutter på deg til å poste et bilde på BeReal.
TO MINUTTER: Når dette varslet spretter opp på telefonen, har du to minutter på deg til å poste et bilde på BeReal. Vis mer

Da er meningen at du kjapt skal fiske frem mobilkameraet og ta et dobbeltbilde av det du driver med – appen knipser først med kameraet på baksiden og deretter med frontkameraet. Så kan du eventuelt legge på en kommentar for å forklare konteksten og poste til det sosiale mediet.

Vennene dine på appen får varsel til samme tid, og for å se deres poster er man nødt til å poste selv. Du kan selv velge om det du poster skal være synlig for offentligheten, eller kun for dem du har lagt til som venner.

Og det er ingen krise om du ikke rekker de to minuttene, men da merkes bildet med at du postet seint. Til spott og spe.

STRENGT: Har du ikke postet en BeReal selv, får du heller ikke se hva andre har postet.
STRENGT: Har du ikke postet en BeReal selv, får du heller ikke se hva andre har postet. Vis mer

Null filter

Borte er alt man er vant med fra Instagram og lignende tjenester med tanke på filtre og andre fiksfakserier. Det ligger nettopp i navnet BeReal - vær ekte.

Tanken er altså at man ved å få en kort tidsfrist på et tilfeldig tidspunkt vil poste mer autentiske bilder enn man gjør i andre sosiale medier.

- BeReal vil ikke gjøre deg berømt. Hvis du vil bli en influenser kan du bli på TikTok og Instagram, skriver skaperne om appen sin.

DOBBELT: Når du tar bilde med BeReal knipses det både med bak- og frontkameraet. Foto: Pål Joakim Pollen
DOBBELT: Når du tar bilde med BeReal knipses det både med bak- og frontkameraet. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Det er mulig å kommentere under hverandres poster. Man kan også reagere på det andre poster, men i stedet for å trykke på et passende emoji-ikon, må man reagere med en «realmoji», der man tar et bilde av seg selv med frontkameraet.

Disse reaksjonene fra andre kan man få levert direkte til en widget på hjemskjermen om man vil. Men appen har ingen direktechat-funksjon.

Topper i mange land

I skrivende stund ligger BeReal på første plass på topplista i App Store i 10 land, og i 25 land om man kun ser på kategorien for sosiale medier.

I Norge er det bare BankID-appen som ligger foran på gratislista i App Store (BeReal er nummer én i sosiale medier-kategorien), og den topper blant annet lista både i Sverige, USA og Storbritannia.

Dette trikset er nesten litt magisk - alt du trenger er tre fingre! Vis mer

Selv om den er godt unna toppen, fyker BeReal også oppover på lista i Play butikk (Android). I Norge er den i skrivende stund den 28. mest nedlastede – opp 30 plasser fra forrige uke.

Verdt å vite er at den franske appen egentlig ikke er ny. Faktisk ble den lansert i desember 2019, men det først de siste ukene den virkelig har begynt å få moment rundtom.

BeReal for iPhone (App store, gratis)
BeReal for Android (App store, gratis)

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer