YouTube kids lansert i Norge

Gir foreldre bedre kontroll over barnas YouTube-bruk

Fire år siden den amerikanske lanseringen får også norske barn tilgang til YouTube Kids.

EGEN UTGAVE FOR BARN: YouTube Kids er lansert i Norge, der barna får tilgang på barnevennlig innhold på YouTube. Foto: Kirsti Østvang
EGEN UTGAVE FOR BARN: YouTube Kids er lansert i Norge, der barna får tilgang på barnevennlig innhold på YouTube. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag har Google lansert YouTube Kids i Norge. Tjenesten, som ble lansert for ganske nøyaktig fire år siden i USA og er laget for barn fra 3-12 år.

Dette er en variant av YouTube der innholdet er håndplukket, slik at de minste får en begrenset og tryggere tilgang til YouTube.

Foreldre har kontrollen

Som forelder har du mulighet til å administrere bruken av appen. Du kan godkjenne eller avvise videoer og kanaler, velge om søk skal være aktivert eller ikke, se en oversikt over hva barna har sett på og angi tidsbegrensninger.

Appen har støtte for inntil åtte barneprofiler, som med andre ord bør dekke de fleste husstander med god margin.

YouTube Kids har et barnevennlig design, med lite tekst og uten kommentarer og klikkbare annonser. Foto: Google
YouTube Kids har et barnevennlig design, med lite tekst og uten kommentarer og klikkbare annonser. Foto: Google Vis mer

Som modertjenesten er også YouTube Kids reklamefinansiert, men inneholder ikke ting som spill- og filmtrailere med aldersgrense over 13 år eller klikkbare annonser, for eksempel. Alternativt kan man betale for YouTube Premium for å unngå reklame mellom videoene.

Appen gir ingen mulighet til å laste opp videoer til YouTube – ei heller kommentere dem.

– Ingen systemer er perfekte

I pressemeldingen poengterer Google at de jobber knallhardt med å luke bort innhold som er upassende for barn, men at ingen systemer er perfekte.

Heldigvis er det enkelt å rapportere inn upassende videoer, og her jobber Google 24/7 med å gå igjennom det som rapporteres inn.

- Vi er veldig glade for å lansere YouTube Kids i Norge. YouTube Kids-appen er bygget opp spesifikt med foreldre og barn som målgruppe, for å gjøre det enkelt å få tilgang på godt videoinnhold om temaene de ønsker å utforske. Dette er en separat og tryggere strømmetjeneste for barn, med en hel rekke foreldrekontroller som gjør det mulig å skreddersy opplevelsen slik at den blir riktig for hver enkelt barnefamilie, sier europeisk sjef for læring og familie på YouTube, Greg Dray, i en pressemelding.

YouTube Kids for Android (Play butikk, gratis)
YouTube Kids for iOS (App store, gratis)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer