For fem år siden kom iOS med en innbakt «Night shift»-funksjon, som fortsatt er å finne på selskapets enheter. Den sørger for å redusere det blå lyset fra skjermen på kveldstid, slik at bildet blir gradvis mer gul/rødt utover kvelden.
Før det fantes det apper som f.lux som gjorde samme nytte, både for PC-er og Android-telefoner (og jailbreakede iPhone-modeller), dersom vi skal være historisk korrekte.
Mange Android-produsenter har også innlemmet tilsvarende funksjon på sine telefoner - de aller fleste telefoner i dag har mulighet til å vise varmere fargetoner etter solnedgang.
Hemmer melatoninproduksjonen
Blått lys har lenge vært kjent for å hemme kroppens produksjon av hormonet melatonin, eller «søvnhormonet» på populærspråket.
Teorien har derfor vært at det å redusere lyset fra de blå pikslene på skjermen vil være med på å gi brukeren bedre søvn. Mobilskjermer er av RGB-typen, altså der hvert piksel egentlig har tre sub-piksler som lyser henholdsvis rødt, grønt og blått.
Studie finner ingen forskjell
En studie utført av det amerikanske Brigham Young-universitetet, i samarbeid med forskere fra Cincinnati Children’s Hospital Medical Center, fulgte søvnen hos 167 personer fra 18-24 år. Studien er publisert i Sleep Health.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger