Gjør Android-telefonen eldrevennlig

Man må ikke kjøpe Doro-telefon for å gjøre det enkelt.

VANSKELIG? Det finnes flere måter å gjøre en Android-telefon litt mer lettforståelig på. Foto: BIG Launcher/YOUTUBE
VANSKELIG? Det finnes flere måter å gjøre en Android-telefon litt mer lettforståelig på. Foto: BIG Launcher/YOUTUBE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Spesielt blant den eldre garde er det mange som vegrer seg for å bruke en moderne mobiltelefon. Det kan være fordi det er vanskelig å lese innholdet, eller at det rett og slett oppleves for avansert for en som ikke er vant med PC-bruk og den slags fra før.

Blant annet har Doro sett dette i lang tid og laget mobiltelefoner som i stor grad er tilpasset denne generasjonen. Så sent som forrige måned testet vi en av selskapets siste modeller, PhoneEasy 530X.

Men mange av disse «eldrevennlige» telefonene er ofte svært enkle med fysiske knapper, svakt kamera og null mulighet til å kjøre apper som Facebook og lignende. Riktignok finnes det også Android-baserte, forenklede smarttelefoner, men disse er også som regel beskjedent spesifisert, både med tanke på lagringsplass, prosessor og kamerakvalitet.

Men det er ingenting i veien for at også bestemor kan kjøpe en flott telefon hun i tillegg er komfortabel med å bruke. Ja, faktisk kan tipsene under være til glede også for yngre brukere.

Vurderer du å kjøpe ny iPhone? Vær obs på at iPhone-appene sluker lagringsplass.

Egne «eldre-launchere»

MANGE OM BEINET: Et søk etter «launcher» i Googles app-butikk gir en drøss med resultater. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
MANGE OM BEINET: Et søk etter «launcher» i Googles app-butikk gir en drøss med resultater. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Launcheren er appen som åpnes hver gang man trykker på hjem-knappen på telefonen; altså den som sørger for at du har en hjemskjerm med app-ikoner og den slags.

Og selv om produsenten av telefonen har laget sin variant av hjemskjermen, står du helt fritt til å bytte den ut. Det finnes mange tredjeparter som lager slike, og som ofte kan oppleves kjappere, by på mer funksjonalitet og andre fiksfakserier i forhold til den som er standard på telefonen. Noen ganger litt som å få en ny telefon, faktisk.

Blant de mest populære kan vi nevnte Nova Launcher, Apex Launcher, Go Launcher, Action Launcher og Solo Launcher – det finnes rett og slett en drøss av dem.

TEMA: Android-launchere

Men det finnes også de som har tenkt «andre veien» og laget launchere som fremstår som svært enkle, og som derfor vil gjøre det langt mer overkommelig for en mindre avansert bruker.

Her er tre varianter:

Wiser

Wiser gir deg en enkel hjemskjerm med store, runde ikoner. Ved å sveipe til sidene (eller trykke på piltastene nederst), kan du se de siste varslene på telefonen, favorittkontakter og favorittapper.

Gjør Android-telefonen eldrevennlig


Trykker du på telefon- eller kontakt-ikonet kan du også slå telefonnumre eller ringe en kontakt i et ganske lettlest format.

Merk imidlertid at SMS- og kameraknappen tar deg til standard-appene. Dermed kan det spesielt for SMS-appen være lurt å sørge for at teksten blir gjort større, noe du gjør under innstillinger, skjerm og skriftstørrelse (alternativt som en innstilling i SMS-appen).

Wiser for Android (Play butikk, gratis)

BIG Launcher

Den er kanskje ikke den visuelt mest elegante varianten, men vi liker BIG Launcher godt i denne samlingen.

Gjør Android-telefonen eldrevennlig


Som Wiser gir den store ikoner på hjemskjermen, og kjekt er det også at disse blinker dersom man har uleste varsler, som i bildet der vi har en ulest SMS. Trykker du på telefonknappen kommer det en lettlest liste over siste anrop, favorittkontakter og så videre. Det er også mulig å tilpasse skjermen med egne ikoner og eventuelt legge til flere skjermbilder der du også kan plassere snarveier til enkelte apper, direkte anrop til kontakter og så videre.

Som du ser leses også SMS-meldinger via BIG Launcher, så her er det stor tekst både når du leser og når du skriver (bildeeksemplene våre er faktisk med den minste skriftstørrelsen).

En egen SOS-knapp kan dessuten settes opp slik at den sender melding til en eller flere kontakter (med GPS-posisjon), og/eller at man ringer opp en kontakt når SOS-knappen trykkes på. Det er også mulig å sette på nedtelling slik at brukeren kan avbryte nødropet om det ble trykket feil.

LES OGSÅ: Appen som gjør deg tryggere

PS! Du kan også skjule topplinjen med BIG Launcher, slik at du slipper å se alle de små varslikonene, klokke osv.

Gratis er den imidlertid ikke – BIG Launcher koster nemlig 80 (!) kroner.

Big Launcher for Android (Play butikk, kr 80,-)

Necta Launcher

Necta launcher har litt fra begge verdener – et relativt rent og pent design og godt med funksjoner, og den er dessuten gratis å laste ned.

Gjør Android-telefonen eldrevennlig


Også her kan du lese SMS, ringe kontakter og lignende i et ganske svaksynt-vennlig format (det finnes flere fargetema enn det blå over). Hjemskjermen har plass til tre kontakter som da kan ringes opp direkte, samt et ikon for å slå på LED-blitsen som en lommelykt eller søke på nettet.

En egen SOS-knapp ringer opp primærkontakten i løpet av fem sekunder, og det er til og med en enkel nyhetsapp der, der man kan legge inn en RSS-feed slik at brukeren får se de siste overskriftene fra et gitt nettsted (akkurat den biten trenger man nok litt hjelp til). Dessuten legger Necta Launcher på en enkel låseskjerm der man må trykke på en knapp på skjermen for å låse opp telefonen.

Necta Launcher for Android (Play Butikk, gratis)

Til slutt

Når du laster ned en ny launcher-app fra Play Butikk, blir du spurt om hvilken app du vil bruke som launcher når du trykker på hjem-knappen. Om du velger en av disse kan du prøve dem ut, og så kan du eventuelt huke av at dette skal gjøres hver gang om du er fornøyd.

For å oppheve standardvalget kan du enten gå til innstillinger, programmer og bla frem til den aktuelle launcheren, for så å trykke på den og trykke på «fjern standard»-knappen.

Alternativt har de fleste produsenter nå lagt inn et menyvalg under innstillinger som heter «standardapper» eller lignende der du selv kan styre hva som skal være standardappene for launcher, SMS, ringing, kamera og så videre. Det er også mulig å avinstallere gjeldende launcher-app, så blir du spurt på ny.

Merk også at noen produsenter gir deg mulighet til å bruke en enklere hjemskjerm, som du blir spurt om første gang du setter opp telefonen.

LES OGSÅ: Denne appen gjør det lettere å låne bort telefonen til barna

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer