Hvordan barnesikre iPhone og iPad:

Gjør Apple-dingsen tryggere å bruke for barna

Innstillinger og funksjoner du bør sjekke ut.

VANLIG SYN: Mange barn i dag er å finne sånn rundt omkring i hjemmet. Men har du sørget for å barnesikre nettbrettet eller mobilen før de har begynt å bruke den? Foto: Shutterstock
VANLIG SYN: Mange barn i dag er å finne sånn rundt omkring i hjemmet. Men har du sørget for å barnesikre nettbrettet eller mobilen før de har begynt å bruke den? Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

Dagens barn lærer seg å sveipe lenge før de kan skrive. Mamma og pappas mobil eller nettbrett er et populært leketøy, tidsfordriv eller læremiddel, alt ettersom.

Men det gjelder å barnesikre dingsene før man slipper ungene løs. Både for å forhindre tilgang til apper og innhold samt for å unngå de dyre smurfebær-regningene.

Har du en mobil eller et nettbrett fra Apple, finnes det en rekke muligheter hva gjelder barnesikring.

Foreldrekontroll

Apple har egne innstillinger for å begrense eller sperre tilgang til bestemte apper og funksjoner på iPad eller iPhone under noe som kalles for «Restriksjoner» - også kjent som foreldrekontroll.

Gå til Innstillinger > Generelt > Restriksjoner. Trykk på Aktiver restriksjoner for å skru på funksjonen. Du blir bedt om å opprette en sikkerhetskode for å gjøre endringer eller skru funksjonen av.

SKRU PÅ «RESTRIKSJONER»: Når du har aktivert foreldrekontroll, må du gjennomgå listen over hvilke apper og funksjoner du vil tillate og ikke. Skjermbilde: Kirsti Østvang
SKRU PÅ «RESTRIKSJONER»: Når du har aktivert foreldrekontroll, må du gjennomgå listen over hvilke apper og funksjoner du vil tillate og ikke. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Så kan du blant annet velge om du vil deaktivere apper og funksjoner som Safari, kameraet, Siri og FaceTime. Du kan også nekte tilgang til iTunes Store, fjerne muligheten til å installere og slette apper samt gjøre kjøp i apper.

Deretter kan du sette begrensninger på hva slags innhold som skal være tilgjengelig. Du kan for eksempel sette aldersgrenser på eksempelvis filmer. Du kan også velge hvilke nettsteder som skal være mulig å besøke.

KUN BESTEMTE NETTSTEDER: I Restriksjoner kan du sette aldersgrense på forskjellig typer innhold, og du kan også velge hvilke nettsteder det er mulig å besøke. Skjermbilde: Kirsti Østvang
KUN BESTEMTE NETTSTEDER: I Restriksjoner kan du sette aldersgrense på forskjellig typer innhold, og du kan også velge hvilke nettsteder det er mulig å besøke. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Til slutt kan du begrense tilgang til å gjøre endringer i en rekke personvern- og kontoinnstillinger. Om du for eksempel velger å skru av tilgang til mobildata for visse apper, kan du forhindre at barnet ditt skrur det på igjen.

Krev passord ved kjøp

STOPP UØNSKEDE KJØP: Hvis du ikke begrenser app-kjøp i foreldrekontroll, skru i hvert fall på denne innstillingen. Skjermbilde:
STOPP UØNSKEDE KJØP: Hvis du ikke begrenser app-kjøp i foreldrekontroll, skru i hvert fall på denne innstillingen. Skjermbilde: Vis mer

Når det gjelder app-kjøp, er det ikke alle som ønsker å skru av dette fullstendig i foreldrekontroll.

Et annet alternativ vil da være å kreve passord før hvert kjøp/hver nedlasting i stedet (bare husk å ikke gi barnet passordet, da!).

  • Gå til Innstillinger > [navnet ditt] > iTunes og App Store.
  • Trykk på Passordinnstillinger.
  • Under «Kjøp og kjøp i app», velg Krev alltid.

Hvis du vil at det samme skal gjelde for gratisapper, skru på Krev passord under «Gratis nedlastinger».

Har du aktivert Touch ID for iTunes og App Store (under Innstillinger > Touch ID og kode), vil du ikke få opp disse innstillingene i det hele tatt.

Begrenset tilgang

I tilgjengelighetinnstillingene i iOS er det noe som kalles for «Begrenset tilgang», som kan være spesielt kjekk for foreldre. Det blir ofte kalt for «kioskmodus», fordi den låser enheten til én enkelt app (og blir brukt for eksempel i resepsjonen på en bedrift eller i ustillingssammenheng i en butikk).

ÉN APP AV GANGEN: Denne tilgjengelighetsfunksjonen kan være nyttig for deg som ikke vil at barna skal få tilgang til alle apper på iPhonen eller iPaden. Skjermbilde: Kirsti Østvang
ÉN APP AV GANGEN: Denne tilgjengelighetsfunksjonen kan være nyttig for deg som ikke vil at barna skal få tilgang til alle apper på iPhonen eller iPaden. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Begrenset tilgang lar deg dessuten bestemme hvilke funksjoner i en app som skal være tilgjengelige og hvor lenge appen skal kunne brukes.

  • Gå til Innstillinger > Generelt > Tilgjengelighet > Begrenset tilgang og skru på funksjonen.
  • Når det er gjort, må du angi en kode for å kunne deaktivere funksjonen når du er ferdig med å bruke den. Har du fingeravtrykksleser, kan du bruke Touch ID.

Begrenset tilgang er også det nærmeste du kommer en tidsstyringsfunksjon i iOS, da du kan velge å sette opp en «tidsgrense».

Selve tidsgrensen setter du opp idet du aktiverer modusen, men i innstillingene (som vist på skjermbildet over) kan du velge om en lyd skal spilles av når tiden har utløpt og om du skal få lest opp hvor mye tid som gjenstår underveis.

For å ta i bruk begrenset tilgang, åpner du appen du ønsker å låse og så trippelklikker du på hjemknappen.

Før du starter en sesjon, kan du blant annet tegne ringer rundt områder på skjermen som du vil deaktivere, for eksempel hvis det er noen knapper i appen du ikke vil at barnet ditt skal kunne trykke på.

Under valg-menyen kan du også deaktivere tilgang til funksjoner som dvale/våkne-knappen, volum, tastaturer samt den nevnte tidsgrensen.

For å avslutte, trippelklikker du på hjemknappen igjen, og så må du taste inn koden du satt opp innledningsvis.

Familiedeling

DEL KJØPENE: Er dere flere i familien med iPhone og iPad, kan familiedeling være lurt å bruke, så dere ikke kjøper de samme appene flere ganger. Skjermbilde: Kirsti Østvang
DEL KJØPENE: Er dere flere i familien med iPhone og iPad, kan familiedeling være lurt å bruke, så dere ikke kjøper de samme appene flere ganger. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Siden Apple fremdeles ikke har noen ordentlig flerkonto-løsning, er det ganske vanlig at man bruker sin iTunes-konto på barnas iPhone eller iPad. Dette for å blant annet slippe å kjøpe den samme appen flere ganger.

Men med det får barna også tilgang til en hel andre ting man kanskje ikke vil dele med dem, som e-posten, kalenderen eller iMessage-meldinger.

For noen år tilbake lanserte Apple imidlertid noe de kaller for «familiedeling» som en løsning på dette problemet.

Familiedeling gjør, ikke overraskende, at man kan dele kjøp innad i en familie. Ikke bare apper, men også film og musikk.

I tillegg er det en «Spør om kjøp»-funksjon som er akkurat hva det høres ut som: Barna må ha din godkjenning for å kunne laste ned eller kjøpe innhold.

Slik gjør du:

  • Du setter opp familiedeling ved å gå til Innstillinger > [navnet ditt].
  • Derfra trykker du på Konfigurer familiedeling.

Så følger du instruksene med å sette opp din konto som «organisator», noe som blant annet innebærer at ditt kredittkort blir belastet for alle kjøp som gjøres av øvrige familiemedlemmer.

I utgangspunktet kan ikke et barn under 13 år opprette en Apple ID selv. Med familiedeling kan imidlertid barn under 13 år kan for øvrig få sin egen iTunes-konto (barnekonto), men kun om man har et kredittkort knyttet til sin iTunes-konto.

Når du oppretter en barnekonto, vil barnet få sin egen iCloud-konto med e-postadresse.

Når man har satt opp familiedeling og invitert alle som skal være med, skal man så kunne gå inn på App Store på de respektive enhetene og laste ned allerede kjøpte apper ved å gå til fanen Oppdateringer, trykke på profilbildet øverst til høyre og velge Kjøpt.

SPØR OM KJØP: Skjermbildet til venstre er på barnets enhet. Når barnet trykker på «Spør», får den foresatte opp skjermbildet til høyre, og må enten avvise eller la barnet få kjøpe eller laste ned appen. Skjermbilde: Kirsti Østvang
SPØR OM KJØP: Skjermbildet til venstre er på barnets enhet. Når barnet trykker på «Spør», får den foresatte opp skjermbildet til høyre, og må enten avvise eller la barnet få kjøpe eller laste ned appen. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Les mer om hvordan familiedeling fungerer her.

​Skru av multitasking

Når et barn sveiper på en iPad-skjerm, er det ikke alltid gjennomtenkte og planlagte bevegelser, snarere tvert imot. Å skulle sveipe sidelengs i en app, kan fort bli til å gå ut av hele appen (fordi barn ofte legger hele hånda på skjermen).

Dette skyldes at iPad-en har såkalte multitasking-funksjoner (flerfingerbevegelser, eller bare bevegelser, som Apple kaller det) hvor du kan bruke fire eller fem fingre på skjermen for å utføre diverse oppgaver, som å gå til hjemskjermen eller bytte mellom apper.

For å forhindre uønsket sveiping, gå til Innstillinger > Generelt og skru Bevegelser av.

KJEKT MED MULTITASKING, MEN: Ikke alltid like praktisk når barna trykker i vei. Skjermbilde: Kirsti Østvang
KJEKT MED MULTITASKING, MEN: Ikke alltid like praktisk når barna trykker i vei. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Bruk et deksel!

ARTIG OG PRAKTISK: iGuy ser ikke bare morsom ut, men den har praktiske skumgummi-armer som skal gjøre den lettere å holde. Foto: Produsenten
ARTIG OG PRAKTISK: iGuy ser ikke bare morsom ut, men den har praktiske skumgummi-armer som skal gjøre den lettere å holde. Foto: Produsenten Vis mer

Sist, men ikke minst:

Skal ungen din få bruke en mobil eller et nettbrett til mange tusen kroner, kjøp for all del et deksel, og et solid et sådan, gjerne med skjermbeskyttelse.

Det finnes en rekke smarte varianter, som Speck iGuy, med myke skumgummiarmer som skal gjøre det lett å holde.

Eller MyDoodles-dekselet, med innebygd håndtak som også kan brukes som stativ.

(Og kanskje et par gode hodetelefoner til når dere skal ut og fly? 🙉)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer