Minitest: Fairphone 3

Gjør det Google ikke fikk til

Dette er mobilen for deg som ønsker noe helt annerledes.

FAIRPHONE: Ønsker du å oppgradere eller skifte ut en komponent, som for eksempel er blitt ødelagt, kan du enkelt gjøre det ved å fjerne bakdekselet på denne telefonen. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Mens de fleste telefonprodusenter årlig slipper toppspekkede smarttelefoner, forsøker Fairphone å få til det Google ikke klarte: selge en modulær mobil med utskiftbare komponenter.

Eller, der Google aldri lyktes med Project Ara, er Fairphone faktisk på generasjon tre med sine modulære smarttelefoner.

Fairphone 3

Tanken bak Fairphone er egentlig veldig god. Du kan enkelt skifte ut komponenter selv og dermed ikke være avhengig av å kjøpe ny mobiltelefon når du føler det er på tide med en oppdragering.

I esken medfølger det en liten skrutrekker som du kan bruke til å skru opp telefonen for å gå tilgang til innmaten. Her kan du bytte ut deler som kameramodulene, både front- og hovedkameraet, høyttaleren, skjermen og kameraet.

FAIRPHONE: Det ligger en god tanke bak denne mobilen, men vi føler at produsenten ikke er helt i mål. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
FAIRPHONE: Det ligger en god tanke bak denne mobilen, men vi føler at produsenten ikke er helt i mål. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Du også skifte ut bunnmodulen, som består av vibrasjonsmotoren, USB-C-kontakten og mikrofonen.

Det du ikke finner i esken, er faktisk lader, ladekabel og øretelefoner. En «trend» også Apple har kastet seg på med de nyeste iPhonene – noe de både har fått tyn og skryt for.

Dette henger selvsagt sammen med Fairphones fokus på bærekraft, og mitt syn er at dette er en god idé. For opp gjennom årene er det ikke akkurat blitt manko på lader, kabel og ørepropper i hjemmet.

Sånn midt på treet

Fairphone 3 oser ikke akkurat kreativitet med en design som er relativt kjedelig og ser ut som hvilken som helst annen billigmobil i svart. Det eneste er bakdekselet i gjennomsiktig plast som gjør at du kan se batteriet og litt av innmaten.

Spesifikasjonene er heller ikke all verden, med en Qualcomm Snapdragon 632-brikke, 4G minne og 64 GB lagringsplass som kan utvides med et microSD-kort.

Skjermen, på sine 5,65 tommer, er Full HD+ i et 18:9-format, mens du finner et 12 megapiksler kamera bak og et på 8 megapiksler foran.

Komponentene er tydelig merket. Det samme er kontaktpunktene. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Komponentene er tydelig merket. Det samme er kontaktpunktene. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Som nevnt over, kan du oppgradere flere av disse komponentene. Fairphone selger en kamerasensor på 48 megapiksler til 60 euro (660 kroner) og et frontkamera på 16 megapiksler til 35 euro (380 kroner), mens batteriet og panelet er av samme type.

De norske prisene er omregnet fra euro og rundet opp/ned til nærmeste tier.

Brikkesettet kan du ikke skifte ut – ei heller oppgradere minnet.

En annen ting som er verdt å merke seg, er operativsystemet. Fairphone 3 ble lansert med Android 9 om bord, men i den tid da Android 11 blir tilgjengelig på markedet, kommer Fairphone med Android 10 – en praksis vi ikke er spesielt begeistret over.

Slik gjør du det

Ønsker du å oppgradere eller skifte ut en komponent, som for eksempel er blitt ødelagt, kan du enkelt gjøre det ved å fjerne bakdekselet.

Under det finner du 13 skruer du skrur ut med den medfølgende skrutrekkeren. Du må også huske å fjerne batteriet før du setter i gang.

Etter å ha fått ut skruene, presser du skjermdelen løs fra resten av mobilen, og på fremsiden får du tilgang til de utskiftbare komponentene.

Her er hver komponent tydelig merket med et symbol slik at du enkelt finner riktig del. Kontaktene er også godt merket og du løsner dem med et flatt verktøy, eller for eksempel en fingernegl, og klemmer hardt med tommelen for å feste.

Totalt sett er vi svært imponert over hvor enkel og tilgjengelig Fairphone har gjort denne prosessen, som på vanlige smarttelefoner ikke er et alternativ for gjennomsnittsbrukeren.

Konklusjon

Fairphone 3 er et interessant konsept og kanskje er det slik mobiler bør være, med utskiftbare komponenter som i en PC, i stedet for at vi hver gang bytter ut hele. Dessverre er tanken bak Fairphone 3 bedre enn gjennomføringen.

Og ja, det skyldes naturligvis spesifikasjonene. Det blir vanskelig å få folk til å velge en mobil hvis prosessor er midt på treet, kamera som ikke er mer enn OK og en skjerm som er temmelig blass, når alternativene er så mye bedre.

Da hjelper det nok ikke å være aldri så bærekraftig.

PS. Ettersom Fairphone 3 er en såpass annerledes smarttelefon og ikke har noen direkte konkurrenter, velger vi ikke å rulle terningen i denne minitesten.

Testresultat

Fairphone 3

- Enkel å oppgradere/bytte ut deler
- Utskiftbart batteri
- Første som virkelig får til en modulær telefon

- Gammel Android
- Tamt design
- Anonym skjerm

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer