Smartklokker CES 2020

Gjør Google smartklokke-comeback?

Withings lanserte kanskje den mest spennende smartklokka på årets CES-messe.

GOOGLE-KLOKKENE KOMMER: På årets CES-messe i Las Vegas florerte det av nye smartklokker med Googles operativsystem, Wear OS, installert. Foto: Ross D. Franklin/AP Photo/NTB Scanpix
GOOGLE-KLOKKENE KOMMER: På årets CES-messe i Las Vegas florerte det av nye smartklokker med Googles operativsystem, Wear OS, installert. Foto: Ross D. Franklin/AP Photo/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Den årlige CES-messen gikk av stabelen denne uka, og blant nyhetene som har blitt presentert, finner vi flere spennende smartklokker. I år som i fjor virker helsefunksjoner å være et satsingsområde. Smartklokke er i ferd med å bli ditt viktigste helseverktøy - eller i hvert fall vil den det.

2020 kan også bli året hvor Google gjør comeback på smartklokke-fronten, eller i hvert fall prøver. Apple har dominert fullstendig siden deres første smartklokke ble lansert i 2015.

Withings ScanWatch: Kan oppdage søvnapné

Withings' smartklokker skiller seg ut ved at de ser som vanlige klokker, men er likevel pakket med smartklokke- eller aktivitetsklokke-funksjoner.

På fjorårets CES lanserte de to smartklokke-hybrider, Move og Move ECG, som skiller seg ut fra mengden med blant annet eksepsjonelt lang batteritid på 12 og 18 måneder. Move ECG kommer dessuten med innebygd EKG-måling akkurat som Apple Watch.

På årets CES har Withings lansert en ny spennende klokke kalt ScanWatch. Denne er ment å være oppfølgeren til Steel HR, og en av de fremste nyhetene er at den skal kunne oppdage så vel hjerteflimmer og søvnapné. I tillegg til innebygd EKG-måler har klokka har en såkalt Sp02-sensor, som kan måle oksygenmetningen, og på den måten vil den gi beskjed om du opplever noen søvnapné-lignende episoder i løpet av natta.

HELSEOVERVÅKER: Withings nyeste klokke, ScanWatch, kan ikke bare spore søvnen din, den kan også sjekke om du lider av søvnapné. Foto: David Becker/AFP/NTB Scanpix
HELSEOVERVÅKER: Withings nyeste klokke, ScanWatch, kan ikke bare spore søvnen din, den kan også sjekke om du lider av søvnapné. Foto: David Becker/AFP/NTB Scanpix Vis mer

ScanWatch har en liten rundt skjerm innebygd i urskiva som kan vise varsler, puls og lignende. Derfor er batteritiden bare rundt 30 dager på en ladning. Vesentlig mindre enn for eksempel Withings' Move-klokker, men vesentlig mer enn de fleste andre smartklokker på markedet. Med Sp02-måling aktivert, holder den i cirka 14 dager. Den synkroniseres med mobilen via Bluetooth.

Withings ScanWatch vil komme i salg i andre kvartal i 2020, forutsatt at den blir godkjent av helsemyndighetene i USA og Europa. Prisen vil ligge på 249 euro for 38mm-modellen og 299 euro for 42mm-modellen, altså cirka 2500 og 3000 kroner.

Suunto 7: Treningsklokke med Wear OS

Suunto er et finsk selskap som lager noen av de beste sportsklokkene på markedet. På årets CES lanserte de sin første smartklokke med Googles Wear OS-operativsystem.

Suunto 7 byr på det beste fra begge verdener: treningsfunksjonalitet med GPS-sporing, støtte for offline-kart, pulsmåler, høydemåler, søvnregistrering. Den støtter også mange forskjellige aktiviteter. I tillegg får du smartklokke-funksjonalitet fra Wear OS som varsler, stemmestyring og Google Pay.

OVERRASKET: Det var litt uventet at sportsklokke-produsenten Suunto skulle lansere en Wear OS-klokke på årets CES. Suunto 7 ser ut til å bli en spennende utfordrer til de mest populære smartklokkene på markedet.
OVERRASKET: Det var litt uventet at sportsklokke-produsenten Suunto skulle lansere en Wear OS-klokke på årets CES. Suunto 7 ser ut til å bli en spennende utfordrer til de mest populære smartklokkene på markedet. Vis mer

Designmessig er den som treningsklokker flest. Relativt stor og klumpete. Ifølge produsenten vil klokka holde i 12 timer i GPS-modus eller 48 timer med normal bruk. For en Wear OS-smartklokke, går det for å være bra. Prisen er også relativt hyggelig i denne kategorien, 499 dollar, cirka 4500 kroner.

Flere Wear OS-klokker

Det har vært stille rundt Googles smartklokke-satsing i senere tid, men på årets CES var det flere enn Suunto som lanserte nyheter med Wear OS innabords.

  • Skagen Falster 3: En dansk klokkeprodusent som har fått med seg norske Kygo i promoteringen av sin nye smartklokke, Falster 3. Den er utstyrt med Qualcomms Snapdragon Wear 3100-brikke og 1 GB RAM. Det skal være mye for en Wear OS-klokke, så ytelsen bør være relativt god. Den har også med 8 GB lagringsplass. Kommer i salg i januar for 295 dollar, cirka 2600 kroner.
  • Diesel On Fadelite: I motsetning til Skagen Falster 3, kommer Diesels nye Wear OS-klokke bare med 512 MB RAM og 4 GB lagringsplass. Til gjengjeld har den et veldig kult og annerledes gjennomsiktig design. Den har ellers innebygd GPS, pulsmåler og NFC til Google Pay-betaling. Kommer i salg i mars for 275 dollar, cirka 2400 kroner.
KULE: Diesels On Fadelite ser ikke ut som din vanlige smartklokke. Det gjennomsiktige designet har det meste av æren for det. Foto: Diesel
KULE: Diesels On Fadelite ser ikke ut som din vanlige smartklokke. Det gjennomsiktige designet har det meste av æren for det. Foto: Diesel Vis mer

Interessant nok er det klokkeprodusenten Fossil som står bak smartklokkene til både Skagen og Diesel. Fossil selv viste ikke frem noen helt nye smartklokker på årets CES, men lanserte nye farger og design til sine eksisterende serier: Fossil Gen 5, Fossil Hybrid HR og Fossil Sport.

Huami Amazfit T-Rex og Bip S

Kinesiske Huami (for øvrig tidligere produsent av wearables for Xiaomi) satser på billige smartklokker, og har lansert to nye modeller på årets CES.

«RUGGED»: Amazfit T-Rex er en såkalt «rugged» smartklokke, og det synes også på produktbildene. Foto: Huami
«RUGGED»: Amazfit T-Rex er en såkalt «rugged» smartklokke, og det synes også på produktbildene. Foto: Huami Vis mer

T-Rex er en robust smartklokke til bare 140 dollar, cirka 1200 kroner. Den skal tåle en trøkk (skal visstnok ha bestått tester for militær sertifisering: MIL-STD-810G), er vanntett, har innebygd GPS, pulsmåler og et batteri som produsenten hevder vil holdte 20 dager på en lading.

Bip S er en enda billigere smartklokke til 70 dollar, drøye 600 kroner. Denne er også vanntett og har innebygd GPS, pulsmåler og et batteri som holder i 40 dager.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer