Du vet du begynner å bli gammel når du tar opp en mobil og får ordentlig flashback til «gamle dager» (eventuelt er det hetetokter, og det gjør ikke saken noe bedre).
Uansett - Samsungs nylig lanserte Galaxy Z Flip 5 (annonselenke) har skyhøy nostalgifaktor. Jeg går rett inn i rollen som tenåringsdetektiven Veronica Mars når jeg flipper opp mobilen og tar den opp til øret. Den er et friskt pust i en ellers relativt streit mobilverden, hvor alle telefoner ser og oppfører seg mer eller mindre likt.

Innrømmer: Virker ikke
Femte forsøk
Samsung Galaxy Z Flip 5 er som navnet antyder sørkoreanernes femte forsøk på en klapptelefon.

Dette er en telefon som er av relativt vanlig størrelse, men som kan klappes sammen slik at den blir halvparten så høy og dobbelt så tjukk. Den gjør mindre av seg i en bukselomme når den er brettet sammen, selv om vi ikke akkurat tør å ha den i lomma på våre slimfit-jeans.

Større skjerm på utsida
Nytt denne gangen er at den ytre skjermen, også kalt omslagsskjermen, nå dekker nesten hele framsiden. Størrelsen har økt fra 1,9 til 3,4 tommer.
Endelig begynner den å bli ordentlig nyttig: Knappene er større, du kan svare på meldinger med et fullt QWERTY-tastatur eller få opp en større widget. For eksempel vil du i kalender-widgeten få opp både månedskalender og en liste over kommende hendelser.

Det er også mulig å kjøre apper på omslagsskjermen, men dette er for øyeblikket en eksperimentell funksjon som bare fungerer med et fåtall apper. Ikke alt egner seg å bruke på den lille skjermen, men ved å åpne opp for mer funksjonalitet på en rekke grunnleggende oppgaver, unngår man kanskje å forsvinne inn i mobilens mørke som man ofte gjør når man bare skal sjekke noe.
Når det er sagt, synes vi kanskje Samsung på femte forsøk burde fått på plass enda mer funksjonalitet som utnytter bretteformatet, både utvendig og innvendig, særlig når det gjelder tredjepartsapper.

Følbar brett
Åpner du telefonen, får du opp den sedvanlige, noe avlange skjermen på 6,7 tommer, med skjermaspekt på 22:9. Vi er ikke helt solgt på dette formatet til vanlig mobilbruk, da det ofte blir for smalt, men de fleste apper fungerer greit.

Det kan dessuten være vanskelig å nå opp til toppen med én hånd, men det finnes heldigvis en funksjon som lar deg forminske innholdet ved å dra fungerer ned i bunnen av telefonen.
Samsung har fremdeles ikke klart å kvitte seg med bretten midt på skjermen når den er lukket opp. I daglig bruk synes vi ikke den er til sjenanse, men vi kan kjenner den når vi sveiper opp og ned langs skjermen.

Gir bedre selfier
Det er ingen store endringer til kameraoppsettet på Galaxy Z Flip 5 (annonselenke). Den har fortsatt to kameraer på baksiden (når den er åpnet) og et tradisjonelt frontkamera, som er hullet ut i den store skjermen inni.
Det som er kjekt er at du kan ta selfie med kameraene på utsida. Bildekvaliteten blir bedre siden hovedkameraene er bedre enn det vanlige frontkameraet. Omslagsskjermen fungerer som søker, og er nå enda bedre enn før siden størrelsen har økt.

Også kjekt er det at du kan aktivere omslagsskjermen når du tar bilder av andre, slik at de kan sjekke hvordan de ser ut.
Som vanlig fra Samsung får man stort sett godt eksponerte bilder med livlige farger som er lette å like. Det eneste som trekker ned er at du bare har digital zoom, noe som ikke kan matche kvaliteten du får med optisk zoom (takket være et telefoto-kamera som mobilen mangler).
Flip 5 har samme prosessor som S23-serien til Samsung, og ytelsen er det lite å si på. Batteriet er like stort som hos forrige utgave, på 3700 mAh. Dette er nok en av de største ankepunktene; som med tidligere modeller kommer vi oss sjelden gjennom en hel dag uten å lade. Til sammenlikning har Galaxy S23 Ultra et batteri på 5000 mAh.

TEST: Samsung Galaxy S23 Ultra - Det blir for stort
Konklusjon
Samsung har satset på foldbare telefoner de siste åra, og det begynner å gi god uttelling. Nykommeren Galaxy Z Flip 5 (annonselenke) er fortsatt den kuleste telefonen du får kjøpt, selv om det begynner å komme flere heite konkurrenter på markedet fra Motorola og Google (hvor blir dere av, Apple?).
Personlig skal jeg innrømme at jeg har vært skeptisk til brettbar-konseptet, men med Flip 5 er jeg nyfrelst. Dette er gøy!
Totalpakka er solid: god ytelse, flott skjerm, gode kameraer (med innebygd stativ) og en vanntett konstruksjon som ser sabla stilig ut også. Det som først og fremst trekker ned er at batteriet er nokså lite, og at vi sjelden kommer oss gjennom en hel dag uten å lade.
Så er det også aspektet med holdbarheten på denne typen mobiler, når du driver å bretter sammen skjermen hele tida, men det er nesten en risiko du må være villig til å ta om du skal være med på moroa.
Prisen på klapptelefonen starter på 12 990 kroner for 256 gigabyte lagringsplass (Samsung har faktisk doblet dette fra 128 GB på forrige modell), mens du må ut med 14 490 kroner for 512 gigabyte.
Et aktuelt alternativ til Galaxy Z Flip 5 er Motorola Razr 40 Ultra. Den koster 13 490 kroner med 256 gigabyte lagringsplass.