Samsung A9 har fire kameraer bak

Glem dobbel- og trippelkamera, nå er det hele fire kameraer bak som gjelder

Den første i sitt slag.

KAMERASTRIPE: Samsungs nye A9-mobil har fire kameraer bak plassert under hverandre. Foto: Samsung
KAMERASTRIPE: Samsungs nye A9-mobil har fire kameraer bak plassert under hverandre. Foto: Samsung Vis mer
Publisert

Det er over fire år siden HTC med sin M8-mobil var første mobilprodusent til å legge et ekstra objektiv i mobilkameraet for å måle dybdeinformasjon i bildet, slik at man kunne «fake» uskarpe bakgrunner. Dette gir portrettbilder som ser ut som de er tatt med speilreflekskameraer, i hvert fall når de treffer hundre prosent.

De siste årene har resten av mobilbransjen fulgt etter med dobbeltkameraer. I 2016 lanserte Apple sin første telefon med to objektiver på baksiden, iPhone 7 Plus. Det ekstra objektivet er et teleobjektiv, men sammen brukes kameraene for å kalkulere dybden i bildet når du tar portrettbilder.

Tidligere i år tok Huawei det et skritt lenger og var først ute med tre objektiver på baksiden av P20 Pro: Et «vanlig» objektiv (40Mp), et som kun fanger sort/hvitt (blant annet til kalkulering av dybdeinformasjon, 20 Mp) og et teleobjektiv i tillegg tilsvarende 3x optisk zoom (8Mp).

Mellomklasse-mobil

Men mange vil ha mer, og i dag har Samsung avduket den første mobilen med hele fire kameraer på baksiden.

Det dreier seg ikke om en ny toppmodell, men en mellomklassemodell kalt A9. Den har fått en veiledende utsalgspris på 5.990 kroner.

Samsung har utstyrt A9 med mellomklasse-prosessoren Snapdragon 660, som er den samme vi finner i Nokia 7 Plus, en annen mellomklasse-mobil til rundt 4.000 kroner. A9 kommer dog med 128 GB lagringsplass (som du kan utvide til 512 GB med minnekort) , noe som ikke er så vanlig for mobiler i denne prisklassen igjen. Men har du et kvadruppel-kamera, bør det kanskje være såpass?

Fire objektiver

FINGESENSOR I MIDTEN: Samsung har heldigvis ikke lagt fingersensoren under kameraet denne gangen. Foto: Samsung
FINGESENSOR I MIDTEN: Samsung har heldigvis ikke lagt fingersensoren under kameraet denne gangen. Foto: Samsung Vis mer

Så hva gjør egentlig kvadruppel-kameraet? Ifølge Engadget gjør hver av objektivene forskjellige ting. Hovedkameraet er på 24 megapiksler. Så finnes det et 5 megapiksel-objektiv som fanger opp dybdeinformasjonen for såkalt bokeh-effekt, altså uskarp bakgrunn. Deretter er det et 10 megapiksel teleobjektiv som gir 2x optisk zoom, og en 8 megapiksel ultravidvinkel med 120 graders synsvinkel.

Om disse fire objektivene gir bedre bilder? Tja, det gjenstår å se, men Samsung er i hvert fall først ute.

Frontkameraet er for øvrig på 24 megapiksler også. Ikke så rart Samsung sier at A9 er tilpasset Instagram-generasjonen da.

Kommer i neste måned

Samsung A9 kommer i to farger, svart og blå - eller Caviar Black og Lemonade Blue, som selskapet selv kaller det. Mobilen kommer i salg «senere i november».

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer