Da Fitbit lanserte Versa i fjor, fikk den raskt stempelet som den beste aktivitetsklokka for mosjonister. En slags hybrid mellom en smartklokke og en treningsklokke til en overkommelig pris.
Tidligere i høst ble oppfølgeren Fitbit Versa 2 lansert. Den ser relativt lik ut som forgjengeren, og gjør også mange av de samme tingene. Det er imidlertid noen viktige forskjeller mellom de to.
Spesifikasjoner | Fitbit Versa 2 | Fitbit Versa 1 |
Skjerm | 1,4 tommer AMOLED, 300 x 300 piksler | 1,34 tommer LCD, 300 x 300 piksler |
Batteritid | Fem dager | Fire dager |
GPS | Nei, bare via mobilen | Nei, bare via mobilen |
Vanntett | Ja, inntil 50 meter | Ja, inntil 50 meter |
Innebygd mikrofon | Ja | Nei |
Taleassistent | Alexa | Ingen |
Alltid på-skjerm | Ja | Nei |
Tykkelse | 12 millimeter | 11,2 millimeter |
Vekt | 38 gram | 38 gram |
Fitbit Pay | Ja, på alle modeller | Kun på Special Edition |
Ny skjerm
Den kanskje viktigste nyheten er at den nye modellen har fått en bedre AMOLED-skjerm. Den originale modellen hadde «bare» en LCD-skjerm, som vi opplevde som litt blass. Nå er svart faktisk svart og det er mer farger. Den er også litt bedre å bruke utendørs.

Takket være ny skjerm får Versa 2 også en «alltid på»-funksjon, akkurat som Apple Watch Series 5 fikk tidligere i høst. Fitbit har gjort det slik at den er skrudd av som standard, men du kan raskt aktivere den fra hurtiginnstillingsmenyen ved å sveipe ned fra toppen av skjermen.

Som vanlig vil batteritiden bli dårligere med alltid på-skjerm, men i dette tilfellet betyr det at vi går fra rundt 5 dager til 2-3. Mer enn for eksempel Apple Watch, men vanlige treningsklokker holder typisk en hel uke.
Én ting vi ikke liker er at Fitbit deaktiverer løft for å vekke-funksjonen når alltid på-modus er skrudd på. Dermed er vi nødt til å enten trykke på sideknappen eller på selve skjermen for å vekke den. Mer tungvint, spesielt siden skjermen heller ikke alltid responderer når vi trykker. Innimellom må vi trykke fire-fem ganger.
Fremdeles litt treg i bruk
Versa 2 er utstyrt med en ny og raskere prosessor, men vi kan ikke si vi opplever noe særlig forbedring hva gjelder ytelse. Vi opplever de samme treghetsproblemene når vi navigerer rundt i menyene som med forgjengeren.
Mens den originale utgaven hadde tre knapper å navigere med, har Versa 2 bare én. Den fungerer som en tilbakeknapp med et vanlig trykk, men holder du den inne, vil du aktivere for eksempel betalingsløsningen Fitbit Pay. I teorien skulle det gjør den enklere å bruke, selv om vi ikke synes det er så intuitivt som det burde være.

Vi irriterer oss også over at hurtiginnstillingsmenyen spretter opp over mobilvarsler når man sveiper ned fra toppen av skjermen for så å forsvinne igjen etter noen sekunder. Skal vi ikke til hurtiginnstillingene, er denne bare i veien - og så er det lett å bomme når man faktisk ønsker å komme til innstillingene.
Talestyring med Alexa
En annen viktig forskjell mellom Versa og Versa 2 er at sistnevnte kommer med støtte for Amazons taleassistent Alexa.

Fitbit kjøpt opp av Google - eksperter bekymret
Den kommer med en innebygd mikrofon som du kan aktivere ved å holde inne knappen på siden av skjermen. Som med taleassistenter flest, skal du kunne be Alexa om å sette påminnelser, svare på spørsmål og så videre.
For nordmenn spiller det imidlertid liten rolle da Alexa i skrivende stund ikke fungerer med norsk.
Selv om Versa 2 har mikrofon, kan du for øvrig ikke svare på eller gjøre telefonsamtaler. Bruker du Android-mobil, kan du svare på tekstmeldinger med stemmen, men det er ikke aktivert for iPhone.
Rundere i kantene
Vi skrev innledningsvis at Versa 2 ser relativt lik ut som forgjengeren, men det er noen forskjeller. Den nye modellen er blitt rundere i kantene. Den er blitt litt høyere og bredere, noe som dessverre gjør at gamle Versa-ladere ikke passer (dere MÅ slutte med nye ladere for hver aktivitetsmåler dere lanserer, Fitbit).
Det er fremdeles en veldig pen klokke, om enn veldig lik Apple Watch. Den er også lett og behagelig å ha på seg, noe som kommer særlig godt med når man bruke den til søvnregistrering.

Variabel app-kvalitetNår det gjelder funksjonalitet, er det ikke så mye nytt innabords i Versa 2. Den kommer fremdeles med operativsystemet FitbitOS og krever synkronisering via Fitbit-appen.

Vi synes fremdeles førstegangsoppsettet, som krever tilkobling til Wi-Fi, er knotete.
Fitbit-appen ser imidlertid ut til å ha fått et løft siden vi testet lettutgaven av Versa, Versa Lite. Den har blitt enda enklere og penere. Akkurat her har mange konkurrenter noe å lære, ikke minst hva gjelder de sosiale funksjonene.
Det er samtidig tungvint å installere tredjepartsapper. Nå er heller ikke utvalget her all verden - heldigvis eller dessverre alt ettersom hvordan man ser på det. Du har Philips Hue, Uber og New York Times og en god del mindre interessante apper.
Versa 2 kommer for ordens skyld med Spotify, men du må ha Premium-abonnement og det er ikke direkte avspilling på klokka. Appen fungerer kun som en fjernkontroll for avspilling på for eksempel mobilen.
Det samme er tilfellet med urskiver. Fitbit lar hvem som helst lage urskiver, og da blir det nødvendigvis mye som er mindre bra. Å bytte urskive kan bare gjøres i appen, og for hver gang du skal bytte, må den installeres på nytt. Det gjør at vi ikke fristes til å bytte så ofte.
Enda bedre på søvn
Versa 2 byr ikke på noen store nyheter hva gjelder helse- og treningsfunksjonalitet.
Du har fremdeles kontinuerlig pulsmåling, automatisk og manuell treningsregistrering samt 15 målbaserte treningsmoduser. Den er dessuten vannbestandig, så du kan svømme og dusje med den. Du får også bevegelsespåminnelser og kan gjøre pusteøvelser med den.
Den mangler dog fortsatt innebygd GPS, så vil du registrere løpeturen din på kartet, må du ha med mobilen. Fitbit Ionic er den eneste fra selskapet med GPS, men denne begynner å bli noen år gammel nå.

I Fitbit-appen finnes en ny funksjon kalt Sleep Score, som skal gi deg mer informasjon om søvnkvaliteten din. Etter hver natt vil du få en score basert på hvilepuls, bevegelser i løpet av natta, våkentid og søvnfaser. Denne er imidlertid tilgjengelig på alle Fitbit-produkter som kan måle puls, ikke bare Versa 2.
Det er også en ny smart oppvåkningsfunksjon som bruker maskinlæring for å vekke deg på det optimale tidspunktet i din søvn, når du er i lett eller REM-søvn basert på et selvvalgt 30 minutters intervall.
Lanserer premiumtjeneste
Fitbit har i tillegg lansert en abonnementsbasert tjeneste kalt Fitbit Premium, hvor man skal få veiledning, personlige mål og utfordringer basert på sine egne data.
Det koster 109 kroner i måneden eller 849 kroner i året, men spesialversjonen av Versa 2 kommer med et tremåneders premium-abonnement inkludert.
At man må betale for dette når man allerede har kjøpt en klokke til 2000 kroner er et minus, men forretningsmessig er det naturligvis et pluss for Fitbit.
Til slutt må det nevnes at kontaktløs betaling med Fitbit Pay fungerer med alle Versa 2-modellene. Med den første utgaven måtte man kjøpe en spesialutgave for å få tilgang på betalingstjenesten.
Konklusjon
Med en pris på cirka 2000 kroner koster Fitbit Versa 2 under halvparten av den billigste Apple Watch Series 5-modellen. Det i seg selv gjør Versa 2 til et svært forlokkende kjøp.

Noe av det beste med Fitbits klokke er at du ikke trenger å lade den hver natt. Du får også det mest nødvendige av funksjoner om du vil ha en klokke som kan registrere din daglige aktivitet og brukes til enkel trening samtidig som du får varsler fra mobilen på håndleddet. Pen er den også.
Sammenlignet med originalen byr dog ikke Versa 2 på veldig mye nytt. Skjermen er litt bedre, batteritiden omtrent den samme. Talestøtte med Alexa er i utgangspunktet kjekt, men spiller ingen rolle for oss nordmenn så lenge det ikke fungerer med norsk.
Klokka har fremdeles sine treghetsproblemer, operativsystemet er noe tungrodd og vi skulle ønske den kom med innebygd GPS. Alle de gode egenskapene gjør imidlertid at vi lander på en god firer på terningen.
Alternativene
Selv om det er lett å sammenligne Versa 2 med Apple Watch Series 5, er de egentlig ikke sammenlignbare, i hvert fall ikke i smartklokke-sammenheng.
Med Apples klokke får du et mye mer smidig operativsystem, topp ytelse og et stort utvalg kvalitetsapper, og du har nyvinninger som EKG-måling og fallregistering. Så kan du både ringe og sende meldinger med den. Det kan du ikke med Versa 2 om du har iPhone.
Dessuten kan du nå få Apple Watch Series 3 til bare 2290 kroner, bare et par hundrelapper dyrere enn Versa 2.
Har du Android-telefon, får du også bedre smartklokker i Samsung Galaxy Active 2 (test kommer snart) og Huawei Watch GT 2. Sistnevnte har en svært hyggelig prislapp på bare 2500 kroner og en knallbra batteritid på 11 dager.
Er du opptatt av mer nøyaktig pulsmåling og treningsregistrering, er det en ordentlig treningsklokke du skal gå for. Vi kåret Garmin Fenix 6S til testvinner tidligere i år.
Testresultat
Fitbit Versa 2
Pent design, fin skjerm, relativt enkel å bruke, brukervennlig app med sosiale funksjoner, vanntett, ganske god batteritid
Litt tungvint oppsett, vanskelig å bytte reim, mangler innebygd GPS, begrenset som smartklokke, talestyring med Alexa fungerer ikke med norsk