Google Photos

Google advarer: dårligere kvalitet

Men flere stusser over Googles eksempel.

Det er dette bildet Google bruker i e-posten for å vise forskjellen mellom original og høy kvalitet. Foto: Google
Det er dette bildet Google bruker i e-posten for å vise forskjellen mellom original og høy kvalitet. Foto: Google Vis mer
Publisert

I år forsvinner det som har vært en av de beste egenskapene med Google Foto. Nemlig muligheten til å lagre et ubegrenset antall bilder (maksimalt 16 megapiksler) og video (begrenset til full HD-oppløsning) gratis i nettskyen.

Fra 1. juni 2021 vil ikke Google lenger tilby ubegrenset sikkerhetskopiering i høy kvalitet som før, meldte selskapet i et blogginnlegg i fjor høst.

Fra den datoen vil alle bilder og videoer du laster opp til Google Foto telle mot lagringsplassen du har hos Google.

Priser for lagringsplass hos Google:

15 GB: Gratis
200 GB: 29,- per måned (290,- per år)
2 TB: 89,- per måned (899,- per år)
10 TB: 449,- per måned
20 TB: 899,- per måned
30 TB: 1349,- per måned

(1 TB = 1000 GB)

Oppfordrer til bytte

I en e-post til sine abonnenter, der Google går i detalj om de nye redigeringsmulighetene som kun er tilgjengelig for Google One-kunder, oppfordrer Google samtidig brukerne om å endre abonnementet sitt ved å bytte fra lagring i kvaliteten «High Quality» til «Original Quality».

– Original kvalitet bevarer detaljene og gjør at du kan zoome inn, beskjære og skrive ut bilder med mindre pikselering, står det i e-posten, skriver Forbes.

Det stemmer, men bilder i originalkvalitet er også større og vil dermed fylle opp nettskyen raskere enn bilder i høy kvalitet.

Som nettstedet påpeker, uttalte Google ved lanseringen i 2015 at «High Quality»-lagring var nesten identisk sammenliknet med originale bilder, men nå ser det ut som Google vil ha det til at forskjellen er større.

Hvor stor er forskjellen?

I e-posten har søkeselskapet lagt ved et bilde – du kan se det øverst i denne saken – som skal vise forskjellen mellom original og høy kvalitet, og her er det betydelige forskjeller mellom dem.

Men stemmer det overens med faktiske forhold?

Bildet under er det Google brukte i blogginnlegget da de annonserte gratislagringen i 2015. Her er det få, om noen, tydelige forskjeller mellom original og høy kvalitet, og langt unna bildeeksempelet Google bruker nå.

Google advarer: dårligere kvalitet

I våre eksempler under ser du ett bilde som er hentet rett fra telefonen og ett som er sikkerhetskopiert i «gratiskvaliteten» til Google Foto. Klarer du å se forskjell? Det gjør ikke vi.

Original kvalitet til venstre, høy kvalitet til høyre.

En test utført av PhoneArena i 2018 viser også at det er få, om noen, forskjeller mellom bilder i original kvalitet og bilder som er nedskalert til høy kvalitet.

Dinside har i flere dager forsøkt å få kommentar fra Google, men selskapet har så langt ikke besvart våre henvendelser.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer