Syv Google Maps-triks du bør kunne

Google kan hjelpe deg å huske hvor du parkerte

Her er noen Google Maps-funksjoner du kanskje ikke kjente til.

PARKERINGSVAKT: Med Google Maps trenger du ikke engang huske hvor du har parkert. Har du Android-telefon kan du dessuten få varsel når parkeringstida er i ferd med å løpe ut. Foto: Kirsti Østvang
PARKERINGSVAKT: Med Google Maps trenger du ikke engang huske hvor du har parkert. Har du Android-telefon kan du dessuten få varsel når parkeringstida er i ferd med å løpe ut. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert

Selv om folk fant fram før i tida, har karttjenester som Google Maps unektelig gjort hverdagen som reisende mye lettere, uansett om man kjører, reiser kollektivt eller går til fots.

Google Maps kan brukes til mye mer enn å bare finne fram fra ett sted til et annet.

For et par år tilbake skrev vi artikkelen «Ti kjekke Google Maps-triks», hvor vi blant annet beskrev hvordan du kan bruke tjenesten når du skal reise kollektivt.

Her kan du dessuten lese hvordan du kan laste ned kart for offline-visning eller hvordan du kan sjekke trafikkforholdene dit du har tenkt deg.

Det har imidlertid dukket opp enda flere nye funksjoner i Google Maps siden sist.

#1) Legg til hjemme og arbeid

Bruker du Google Maps mye, bør du lagre hjemme- og jobbadressen din, så slipper du å skrive inn disse hver gang du skal få en veibeskrivelse eller liknende.

På en iPhone med 3D Touch kan du trykke og holde på Google Maps-ikonet for å raskt få navigasjon til en av stedene. Det samme fungerer i Android.

BYTT IKONER: I Google Maps på Android kan du endre hvordan hjemmet ditt eller arbeidsplassen din skal se ut på kartet. Skjermbilde: Kirsti Østvang
BYTT IKONER: I Google Maps på Android kan du endre hvordan hjemmet ditt eller arbeidsplassen din skal se ut på kartet. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Bruker du Googles Nå-funksjon, vil det også gjøre at du får servert informasjon om reisetid enten hjem eller til jobb (avhengig av hvor du er) med tanke på trafikksituasjonen.

For å legge til adresser for hjem og jobb, klikk på menyknappen til venstre (den med de tre horisontale strekene) og velg Dine steder.

Trykk på enten Hjemme eller Arbeid, skriv inn adressen, og trykk på Lagre.

Når du vil ha veibeskrivelse hjem eller til jobben, er det bare å skrive inn «hjemme» eller «arbeid» i søkefeltet i Google Maps, og så velge den som gjelder blant resultatene som dukker opp.

ENKELT Å FINNE VEIEN HJEM: Lagrer du hjem-adressen din, trenger du bare å søke etter "hjemme" når du skal, vel, hjem. Skjermbilde: Kirsti Østvang
ENKELT Å FINNE VEIEN HJEM: Lagrer du hjem-adressen din, trenger du bare å søke etter "hjemme" når du skal, vel, hjem. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

#2) Legg til flere stopp på veien

Skal du ut på tur, er Google Maps en nyttig hjelper i å finne veien.

Skal du legge opp en reiserute, kan du ikke bare legge til fra- og til-sted, men du kan også legge til flere stopp på veien. Så slipper du å legge den opp etappevis.

STOPP UNDERVEIS: Du kan samle alle stoppene dine i én og samme navigasjon. Foto: Kirsti Østvang
STOPP UNDERVEIS: Du kan samle alle stoppene dine i én og samme navigasjon. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Gå i navigasjonsmodus ved å legge inn startpunkt og destinasjon.

Når du har fått en veibeskrivelse, kan du trykke på de tre prikkene oppe til høyre og velge Legg til stopp.

Når stedet er lagt til, kan du enkelt endre rekkefølgen på stoppene, ved å klikke og dra på de tre horisontale stripene til venstre for navnet (slik at den siste du la inn, blir destinasjon A i stedet for B, og så videre).

Du kan legge til flere stopp om du ønsker. Trykk til slutt på Ferdig for å starte navigasjonen.

#3) Zoom med én hånd under navigasjon

Når du har startet en navigasjon på mobilen, kan du zoome inn på kartet ved å dobbelttrykke på skjermen. For å zoome ut igjen må du knipe to fingre sammen.

Det finnes riktignok en mer effektiv måte å gjøre det på.

Når du dobbelttrykker for å zoome inn, la fingeren forbli på skjermen, slik at du bare kan dra den opp og ned for å zoome inn og ut.

#4) Husk hvor du parkerte

Å huske hvor man parkerer er ikke alltid like lett, særlig når man er på et ukjent sted. Heldigvis finnes det apper som kan hjelpe deg med slikt, Google Maps inkludert.

EKSTRAFINESSER I ANDROID: Har du Android-mobil, kan du blant annet legge inn parkeringstid og få varsel når den er i ferd med å utløpe. Foto: Kirsti Østvang
EKSTRAFINESSER I ANDROID: Har du Android-mobil, kan du blant annet legge inn parkeringstid og få varsel når den er i ferd med å utløpe. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

I mobilappen, trykk på den blå prikken som indikerer hvor du befinner deg, og velg Lagre parkeringen (i Android) eller Angi som parkeringsposisjon (i iOS).

På Android får man et par ekstra innstillinger i parkeringsfunksjonen:

Du kan trykke på parkeringsposisjonen og legge til et notat, hvor lenge du kan stå der (og du får varsel når parkeringstida begynner å gå ut) samt et bilde om du trenger ekstra hjelp til å huske hvordan det så ut der du parkerte.

LES OGSÅ: Google Maps viser når på døgnet steder er populære

#5) Send veibeskrivelse fra PC-en til mobilen

Skal du på en lengre tur, kan det være lurt å legge opp reiseruta på datamaskinen med større skjerm. Men du vil kanskje likevel bruke mobilen til selve navigasjonen.

Google Maps har en funksjon kalt «Send til telefonen din», som ganske enkelt sender detaljene rett til mobilen via et varsel.

Når du trykker på varselet, får du opp veibeskrivelsen i Google Maps-appen, og det er bare å trykke på start for å sette i gang navigasjonen.

ENKLERE DELING: I stedet for å måtte klippe og lime inn lange URL'er, bruk denne funksjonen. Det fungerer også med vanlige steder, ikke bare veibeskrivelser.. Skjermbilde: Kirsti Østvang
ENKLERE DELING: I stedet for å måtte klippe og lime inn lange URL'er, bruk denne funksjonen. Det fungerer også med vanlige steder, ikke bare veibeskrivelser.. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Du kan også sende det via e-post eller tekstmelding, om du vil sende veibeskrivelsen til andre, for eksempel.

#6) Del posisjonen din med andre

Det kan være stressende å være for seint ute til en avtale, særlig om man sitter i kø og ikke helt vet når man kan forvente å være fremme. Google Maps lar deg dele posisjonen din med andre.

PÅ VEI: Googles posisjonsdeling kan komme godt med når du har en avtale med noen. Skjermbilde: Kirsti Østvang
PÅ VEI: Googles posisjonsdeling kan komme godt med når du har en avtale med noen. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Trykk først på menyknappen til venstre, og deretter «Posisjonsdeling».

Derfra er løsningen ganske selvforklarende. Du kan angi hvor lenge du ønsker å dele posisjonen og hvordan du vil dele den, for eksempel ved å dele direkte med Google-kontakter, sende ei lenke via SMS eller via andre apper.

Mottakeren vil da se deg på kartet, og ikke bare via mobiltelefon.

Posisjonen din kan deles i inntil 72 timer på denne måten.

Dersom du vil avslutte delingen før tiden er ute, kan du fra det samme skjermbildet trykke på vedkommende (eller på lenka om du valgte å dele via en annen app) og så avslutte delingen ved å slå av skyvebryteren som dukker opp.

Har du Android, har du også mulighet til å dele forventet ankomsttid.

Du angir ankomststedet og starter navigering, trykke på den lille pila nederst til høyre og velger Del turen underveis. Så er det bare å angi de du vil dele med, og de får da opp posisjonen din og hvor lang tid du er unna reisemålet.

#7) Se hvor du har vært

Er du som oss, og har vanskeligheter med å bare huske hva du gjorde i går, kan Google Maps faktisk hjelpe deg med det også, med den såkalte tidslinjen.

NYTTIG OG/ELLER SKUMMELT: I tidslinjen kan du se alle stedene du har vært, ifølge Googles posisjonslogg. NYTTIG og/eller skummelt, alt ettersom. Skjermbilde: Kirsti Østvang
NYTTIG OG/ELLER SKUMMELT: I tidslinjen kan du se alle stedene du har vært, ifølge Googles posisjonslogg. NYTTIG og/eller skummelt, alt ettersom. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Tidslinjen skal bygge på posisjonsloggen din, og her se stedene du har vært og rutene du har fulgt.

For å gå til tidslinjen, på menyknappen til venstre og velg Din tidslinje​.

Bruker du mobilen, må du trykke på kalender-ikonet oppe til å høyre for å velge hvilken dag du vil se tilbake på.

Du kan se hvordan du reiste mellom stedene, for eksempel om du kjørte bil eller reiste med buss, og du får til og med opp Google Foto-bilder fra den aktuelle dagen.

Hvis du ikke er interessert i at Google sporer hvor du har vært, kan du gå til innstillingene for tidslinjen og begrense hva som skal kunne spores – og til og med slette hele posisjonsloggen. ​

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer