iPhone fyller 10 år

Gratulerer med dagen, iPhone!

Få, om noen, teknologiprodukter har betydd mer.

10 ÅR SIDEN: 9. januar 2007 ble iPhone vist frem første gang. Det er ti år siden i dag. Foto: Cathal Mcnaughton / PA Photos / NTB Scanpix
10 ÅR SIDEN: 9. januar 2007 ble iPhone vist frem første gang. Det er ti år siden i dag. Foto: Cathal Mcnaughton / PA Photos / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag er det 10 år siden Steve Jobs stod på scenen i San Francisco og avduket den første iPhone-modellen.

Den gangen var det uten tvil et revolusjonerende produkt. Der konkurrentene hadde små tastaturer og stylus-penner, kom Apple med en telefon som kun hadde en berøringsfølsom skjerm.

Og ikke bare det – det var også den første mobilskjermen med multitouch-støtte, der man kunne bruke flere fingre av gangen, blant annet for å zoome i bilder.

En selvfølge nå til dags, selvsagt, men ikke den gangen.

Over én millard solgte

Ti år senere, altså i dag, har Apple passert vanvittige én millard solgte iPhone; en milepæl som ble passert allerede i fjor sommer. Det siste kvartalet stod iPhone for rundt 60 prosent av Apples totale inntekter.

Siden lanseringen har selskapet lansert 15 modeller, der den første iPhone-modellen aldri var i offiselt salg her til lands. iPhone 3G (modell nummer to) var den første iPhone-modellen som ble solgt her til lands, som ble tilbudt eksklusivt av Netcom (nå Telia) fra juli 2008.

Spesifikasjoner, iPhone (1)

Skjermstørrelse: 3,5"
Oppløsning: 320x480px
Tykkelse: 11,6mm
Internminne: 4/8/16 GB
Kamera bak: 2Mp
Kamera front: Ingen
GPS: Nei

Du kunne få 8 GB-utgaven til ei krone, men da med et abonnement til 1.099 kroner i måneden. Det inkluderte 1 GB data, samt 1000 SMS og ringeminutter.

Litt morsomt å tenke på er også at det tok et år før App Store var på plass på iPhone. Det første året måtte man altså klare seg med de medfølgende appene, og det var først året etter, i 2009, at telefonen kunne gjøre videoopptak. Den første modellen manglet også MMS-støtte.

Skjermen var 3,5 tommer over diagonalen helt frem til 2012, da iPhone 5 ble sluppet med 4 tommers skjerm. Den ble enda større på iPhone 6 (4,7") og 6 Plus (5,5"), som begge ble lansert i 2014. I 2016 slapp selskapet iPhone SE; også den med en 4 tommers skjerm.

Her er avdukingen

Under ser du en video av da Steve Jobs viste frem iPhone for første gang. Han startet presentasjonen med å fortelle at selskapet skulle vise frem tre produkter – lite ante de i salen at alle tre var å finne i ett og samme produkt.

Har du ikke sett det før, anbefaler vi deg å sette av ti minutter til dette svært ikoniske klippet.

Vis mer Vis mer

Gratulerer med dagen, iPhone!

Ja, og Apple TV da. Du ble jo tross alt annonsert samme dag du også, men kom litt i skyggen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer