Nødanrop (SOS) på iPhone

Har din iPhone plutselig ringt 112? Dette må du vite om Apples SOS-funksjon

Innebygd funksjon for å ringe nødetater.

DENNE BØR DU VITE OM: Med IOS 11 introduserte apple en ny funksjon. En funksjon du burde vite om. Både for å kunne bruke den, men også for å unngå en unødvendig telefon til politiet. Video: Marie Røssland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vet aldri når du havner i en nødsituasjon. Skulle det skje, er det best å være forberedt.

I iOS 11 introduserte Apple en funksjon som skulle gjøre det enkelt å komme i kontakt med politi, brannvesen eller ambulanse.

Funksjonen kalles Nødanrop (SOS), og fra innstillingene kan du sette den opp til å automatisk ringe nødetatene i landet du befinner deg i når du skulle trenge det.

Det er det som er så kjekt - du trenger ikke gå rundt og pugge ulike nødnummere (selv om du selvsagt burde kunne de norske), for det tar mobilen seg av.

Noe annet lurt at iPhone også sender en tekstmelding med den nåværende posisjonen din til nødkontaktene du har satt opp i Nødinfo-fanen i Helse-appen til Apple.

Slik aktiverer du Nødanrop

NØDKNAPP PÅ MOBILEN: Du må trykke på én eller to knapper på iPhone for å aktivere Nødanrop (SOS), litt avhengig av hvilken modell du har. Foto: Apple
NØDKNAPP PÅ MOBILEN: Du må trykke på én eller to knapper på iPhone for å aktivere Nødanrop (SOS), litt avhengig av hvilken modell du har. Foto: Apple Vis mer

Det er veldig enkelt å utløse Nødanrop (SOS) på din iPhone. Faktisk trenger du ikke se på telefonen i det hele tatt. I noen situasjoner, når du for eksempel ikke har mulighet til å bevege på deg, kan det komme svært godt med.

Har du iPhone 8 eller nyere er det bare å trykke og holde sideknappen og én av volumknappene inne.

Har du iPhone 7 eller tidligere må du trykke raskt på sideknappen fem ganger. Dette fungerer også på iPhone 8 eller nyere.

Aktivert den ved et uhell?

Da er du ikke alene.

Vi har selv opplevd at iPhonen plutselig har begynt å ule, og så kommer det en nedtelling på skjermen, hvor vi så panisk prøver å avbryte anropet mens folk lurer på hva i all verden som skjer.

Det kan være litt ubehagelig, fordi alarmen som spilles av er ganske høy. Det er selvsagt også meningen, og kan komme godt med når du trenger det. Men ikke nødvendigvis i kinosalen eller i kantina på jobb.

Ifølge Daily Mail har det faktisk vært et lite problem at folk har ring politiet ved en feiltakelse fordi de har aktivert nødanrop-funksjonen uten å skjønne det.

Sjekk innstillingene

TILPASS NØDANROP: Du har tre innstillingsmuligheter i iPhone-innstillingene. Skjermbilde: Kirsti Østvang
TILPASS NØDANROP: Du har tre innstillingsmuligheter i iPhone-innstillingene. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Det er imidlertid mulig å unngå ved å gå til Innstillinger > Nødanrop (SOS).

Skru av bryteren ved valget «Ring med sideknappen».

Da MÅ du holde inne sideknappen og begge volumknappene for å aktivere den, og da kommer det opp en glidebryter på skjermen som teller ned fra fem (det begynner å ule fra tre).

Skrur du av bryteren ved «Ring automatisk», vil ikke nødetater ringes automatisk når nedtellingen er ferdig. I stedet må du trykke én gang til.

Til slutt kan du også velge å skru av nedtellingslyden. Bare skru av bryteren ved siden av det punktet i innstillingene. Da vil ikke den høye sirenen ule når du aktiverer funksjonen.

Men husk, det beste er selvsagt å la alle innstillingene være på, slik at Nødetater-funksjonen fungerer best mulig.

Skulle ut aktivere nødanrop ved et uhell, kan du enkelt avbryte anropet ved å trykke på stopp-knappen. I menyen som spretter opp nederst på skjermen, trykk på Avslutt anrop.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer